www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

WIZNET ehernet modul in nivoji
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
keops1
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Maj 2008 21:42
Aktiv.: 0.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 17, 2010 4:06 pm    Naslov sporočila:  WIZNET ehernet modul in nivoji Odgovori s citatom

Pozdrav!

Danes mi je UPS dostavil dve novi 'igrači' - SPI Ethernet modula WIZnet WIZ812MJ
( http://wiznet.co.kr/en/pro02.php?&ss[2]=2&page=1&num=91 )

Zanima me, ali je kdo že delal s temi moduli oz. predvsem tole: v datasheetu piše, da je SPI vodilo 5V tolerantno (napaja se pa sicer na 3V3), pa vseeno ne upam modula kar direktno priklopiti na svoj "AVR board", ki je v celoti na 5V.... ?

Hvala in LP

BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.30
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 17, 2010 8:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

En srednji uporček daš vmes in je rešeno, nebi smelo biti problemov, če že piše v Datasheetu.

Bi te pa vprašal kje si ga nabavil, saj se tudi jaz že nekaj časa odločam da bi nabavil par w5300.

TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA. Saj ni tako težko, no!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
keops1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 17, 2010 8:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A kar v serijo, npr 4k7 in ne nap. delilnik?

www.sphinxcomputer.de

NUFAN
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39
Aktiv.: 4.00
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 19, 2010 12:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam enoto za merjenje temperature. Uporabljen je PIC in Dallas-ovi senzorji. Zdaj bi pa rad preko etherneta pošiljal izmerjene podatke na računalnik in jih potem prikazal na serverju. Uporabil bi UDP.
Doma imam WizNet 812 serial ethernet modul. Na netu sem našel program MRTG, ki podpira SNMP, a mi nikakor ne uspe vzpostaviti povezave z mojo enoto.
Ima mogoče kdo kakšen primer kako to poteka?

BluPhenix
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 19, 2010 9:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj ne pošlješ podatkov kar preko http/html in jih prikažeš v brskalniku?

MAlo preštudiraj http protokol in html, z WireSharkom lahko pogledaš kako poteka komunikacija med brskalnikom in recimo google.com. Načeloma brskalnik pošlje zahtevo in modul odgovori z določeno glavo, kateri sledijo podatki, ki so lahko cel format html strani.

Aja, če imaš za pošiljati samo en podatek vsake toliko časa uporabi TCP/IP, ker je bolj zanesljiv, saj UDP nima nikakršne povratne nformacije, če se podatek zgubi se pač zgobi in tega ne ve ne ena, ne druga stran. UDP je bolj za streamanje/multicast, kjer bi TCP/IP naredil preveč "overheada" (postranskih podatkov).

Nazaj na vrh
NUFAN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 19, 2010 10:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BluPhenix je napisal/a:
Zakaj ne pošlješ podatkov kar preko http/html in jih prikažeš v brskalniku?

To sem hotel reči, a nisem vedel kako naj se izrazim.

Bom pogledal za program Wireshark. Hvala!

NUFAN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 19, 2010 12:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Študiram program Wireshark pa me zanima sledeče. Trenutno sem na internet povezan preko mobitela. Je to sploh mogoče nadzirati promet? V nastavitvah, kjer izbiraš vmesnik (interface) od kje hočeš zajemati podatke imam na voljo samo mrežne kartice.
BluPhenix
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 19, 2010 11:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmm, to pa ne vem če se da.

Nekaj linkov:

http://web-sniffer.net/ vpiši nek url in boš videl.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hypertext_Transfer_Protocol#Request_message

Tebe v bistvu zanima:

GET / HTTP/1.1[CRLF]
Host: www.google.com[CRLF]
Connection: close[CRLF]
User-Agent: Web-sniffer/1.0.31 (+http://web-sniffer.net/)[CRLF]

Ko vpišeš ip v brskalnik, se poskuša povezati z modulom. V modulu odgovoriš z zgornjim sestavkom, ali recimo:
GET / HTTP/1.1
Host: <--- ip računalnika s katerim se povezuješ
Connection: close (to je ok)
User-Agent: <--- pač ime tvoje naprave

Potem pa sledi HTML:

<!doctype html>
<html>
<head>
<title>Hello HTML</title>
</head>
<body>
<p>Hello World!</p>
</body>
</html>

Vse skupaj zapakiraš v en string in ko ti interrupt Wizneta javi, da bi se nekdo rad povezal, pošlješ string na tisto povezavo in v brskalniku se ti bi moralo izpisati "Hello world".

To je sicer zelo okleščen http/html vendar bi moral zadostovati.

Je sicer že 2,5 let kar sem to delal (diploma) tako da sem že malo pozabil. Mislim da imam tam celo spisano kako sem naredil, bom kaj poiskal.

Nazaj na vrh
NUFAN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 1:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BluPhenix je napisal/a:
Je sicer že 2,5 let kar sem to delal (diploma) tako da sem že malo pozabil. Mislim da imam tam celo spisano kako sem naredil, bom kaj poiskal.

Bi te prosil, če boš našel kaj Wink

keops1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 22, 2010 12:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Če sem že načel temo in vprašanja, potem je najbrž lepo in prav, da napišem 'poročilo' prvega testa.

Torej, ethernet modul sem priklopil na svoje že preskušeno vezje z Mega128. Poskrbel sem še za 3V3 napajanje modula, I/O pine pa sem kar direktno priklopil na M128, ki je na 5V. Ker je dim očitno ostal še kar v modulu in elementih, pomeni, da stvar deluje - in res je tako. Z nekaj popravki programske kode s strani Bena Zilystre stvar deluje. Bo pa še trajalo, da naštudiram zadevo do te mere, da bom sam lahko spisal program po svoji meri.
To pa predvsem pomeni 'obvladovanje' TCP/IP stacka in HTML kode.
lp

keops1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 22, 2010 12:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

JA, sem pozabil dodati, da je moj osnovni cilj prehod iz mojega sedanjega 485 omrežja (z lastnim protokolom) na IP. To v grobem pomeni, da bi dejansko rad uporabil ethernet oz. IP omrežje v nekem objektu za komunikacijo med tremi ali štirimi lastnimi napravami (z omenjenim modulom in Mega128).

Če ima kdo kak hint... Laughing

BluPhenix
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 22, 2010 5:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sej poanta teh modulov je, da ti o TCP/IP ni potrebno vedeti prav dosti, ker vso enkapsulacijo/de-enkapsulacijo naredijo sami, ti samo podatke noter in podatke ven.

Hint? Pusti Wiznetove serijske module, ker so kar dragi (moduli pač) in naroči samo ICje, pridejo par € na komad, namesto nekaj 10€ za modul. Pa še jih povežeš direkt na SPI ali še raje paralelno v DMA (če se ne motim omogočajo) in je zadeva super hitra.

Če jih ne rabiš ravno 1000 na leto se s svojo implementacijo TCP/IP sklada v nek mikrokrmilnik, kateremu potem dodaš PHY ethernet ne splača ubadati

Nazaj na vrh
rudiP
Član
Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30
Aktiv.: 5.67
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 22, 2010 6:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo uporaben je tudi modul IIM7010, katerega dobiš v trgovini SE. Seveda pa je vprašanje v katerem programskem jeziku delaš. IIM7010 je dobro podprt v Bascomu, WIZ5300 pa v C_ju.
keops1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 22, 2010 9:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se strinjam, BluPhenix, hvala za link. Sam sem že iskal, če se jkje dobi samo čip pa nisem našel. No, že izdelan modul je za razvoj čist primeren čeprav stane cca 15€.
Nisem pa ravno zastopil zadnjega stavka - če uporabim omenjeni modul oziroma samo čip (druge 'pameti' na kupljenem modulu itak ni), potem se moj atmel itak ne ukvarja prav dosti z TCP/IP stackom. A sem prav zastopil?

rudiP
Član
Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30
Aktiv.: 5.67
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 22, 2010 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako je. Vse opravi modul, ti pa le pišeš in bereš .

Če pa te muči, da bi sam naredil, pa poglej tu:

http://www.google.si/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=1&ved=0CAkQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.sics.se%2F~adam%2Fuip%2Findex.php%2FMain_Page&rct=j&q=uip+tcpip+stack&ei=ud2CS5iREMOO_Ab71JX1Bg&usg=AFQjCNG_IDeGq0VcXr7ODu_mCWhUg6tD2Q

Je detaljno vse opisano. Prijetno delo.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni