|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
rhondak Član

Pridružen-a: Sre 06 Feb 2008 17:18 Prispevkov: 137 Aktiv.: 0.65 Kraj: Stari trg pri Ložu
|
Objavljeno: Čet Jun 25, 2009 10:34 am Naslov sporočila: programator in motor pri pralnem stroju |
|
|
Pozdravljeni!
Imam pralni stroj gorenje z elektronskim programatorjem. Pred dnevi mi je začel pralni stroj crkovati, v bistvu je vse delovalo pravilno razen motor se ni vrtel. snel sem motor in ga nesel nekomu da ga pregleda in on je rekel da je motor v redu, potem sem šel na gorenje servis in kupil nov programator, včeraj sem ga priklopil in se dogaja isto. sedaj pa ne vem več kaj naj naredim, na motorju imam 7 priklopov, na konektorju od motorja na programatorju pa so napisane take oznake: ST3, ST2, ST1, R2, R1, TACHO2, TACHO1. ne vem kaj naj bi te oznake pomenle,
ZANIMA PA ME kako bi sam premeril motor ali je res dober, IN kaj pomenijo te oznake na programatorju, in če ima še kdo kakšno idejo kaj bi bilo lahko narobe
Hvala za odgovore in LP! _________________ VEČ glav, VEČ zela
|
 |
rhondak Član

Pridružen-a: Sre 06 Feb 2008 17:18 Prispevkov: 137 Aktiv.: 0.65 Kraj: Stari trg pri Ložu
|
Objavljeno: Čet Jun 25, 2009 2:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
pralni stroj pa je gorenje WA 61101 _________________ VEČ glav, VEČ zela
|
 |
rhondak Član

|
Objavljeno: Čet Jun 25, 2009 3:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
sem našel napako bil je zapacan rotor na motorju in slabe krtačke, če kdo potrebuje programaptor za prej omenjeni prealni stroj naj pove  _________________ VEČ glav, VEČ zela
|
 |
JOST Član

Pridružen-a: Ned 23 Nov 2008 12:01 Prispevkov: 130 Aktiv.: 0.64 Kraj: Lokovica
|
Objavljeno: Čet Feb 18, 2010 7:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
gre za enofazni motor ki ima rotorsko navitje, ki se napaja preko ščetk, ter statorsko navitje.
tako so:- ST1-ST3 priključki za napajanje statorja, eden je ozemljitev
-R2 in R1 sta priključka za rotor (ščetke)
-TACHO1 in 2 pa je priključitev na tacho generator ki je na motorju. Ta generira napetost v odvisnosti od vrtljajev od npr. 0-40V, Na ta način je izvedena regulacijska zanka motorja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ecl Član

Pridružen-a: Čet 31 Jan 2008 20:04 Prispevkov: 60 Aktiv.: 0.28 Kraj: ptuj
|
Objavljeno: Pet Feb 19, 2010 12:01 am Naslov sporočila: |
|
|
To temo bi še kar jaz izkoristil in vprašal ali so za močno iskrenje motorja v pralnem stroju Gorenje WA61121 krive obrabljene ščetke (ščetk skorajda več ni pri eni se že vidi vstavljena fina žica), ali je večja verjetnost, da je za obrabo ščetk in iskrenje kriv defekten rotor. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JOST Član

Pridružen-a: Ned 23 Nov 2008 12:01 Prispevkov: 130 Aktiv.: 0.64 Kraj: Lokovica
|
Objavljeno: Pet Feb 19, 2010 12:06 am Naslov sporočila: |
|
|
čimprej zamenjati ščetke, ampak se bo tudi pri novih iskrilo. Res je verjetno že slab rotor. Dokler bo šlo, pol pa boljš kr nov motor dobiti |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ecl Član

|
Objavljeno: Pet Feb 19, 2010 12:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za hiter odgovor.
Komutator rotorja bom malo zbrusil in med lamelami očistil.
Ali morda veš ceno teh ščetk in kje jih dobiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.28 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Pet Feb 19, 2010 8:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
ecl je napisal/a: |
Ali morda veš ceno teh ščetk in kje jih dobiti. |
Cca 20-25€ komplet. Dobiš pa jih na Gorenjevem servisu ali kakšnem drugem servisu bele tehnike.
Lp Srečko _________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ecl Član

|
Objavljeno: Pet Feb 19, 2010 11:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala obema za odgovore.
Ščetke sem dobil v trgovini IBLO na Ptuju, cena pa tako kot si napisal Srečko 12€ / kom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni