www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

programator in motor pri pralnem stroju

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
rhondak
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Feb 2008 17:18
Aktiv.: 0.65
Kraj: Stari trg pri Ložu

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 25, 2009 10:34 am    Naslov sporočila:  programator in motor pri pralnem stroju Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Imam pralni stroj gorenje z elektronskim programatorjem. Pred dnevi mi je začel pralni stroj crkovati, v bistvu je vse delovalo pravilno razen motor se ni vrtel. snel sem motor in ga nesel nekomu da ga pregleda in on je rekel da je motor v redu, potem sem šel na gorenje servis in kupil nov programator, včeraj sem ga priklopil in se dogaja isto. sedaj pa ne vem več kaj naj naredim, na motorju imam 7 priklopov, na konektorju od motorja na programatorju pa so napisane take oznake: ST3, ST2, ST1, R2, R1, TACHO2, TACHO1. ne vem kaj naj bi te oznake pomenle,

ZANIMA PA ME kako bi sam premeril motor ali je res dober, IN kaj pomenijo te oznake na programatorju, in če ima še kdo kakšno idejo kaj bi bilo lahko narobe

Hvala za odgovore in LP!

RhOndaK
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rhondak
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 25, 2009 2:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pralni stroj pa je gorenje WA 61101

RhOndaK
Nazaj na vrh
rhondak
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 25, 2009 3:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sem našel napako bil je zapacan rotor na motorju in slabe krtačke, če kdo potrebuje programaptor za prej omenjeni prealni stroj naj pove Mad

RhOndaK
Nazaj na vrh
JOST
Član
Član

Pridružen-a: Ned 23 Nov 2008 12:01
Aktiv.: 0.64
Kraj: Lokovica

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 18, 2010 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gre za enofazni motor ki ima rotorsko navitje, ki se napaja preko ščetk, ter statorsko navitje.
tako so:- ST1-ST3 priključki za napajanje statorja, eden je ozemljitev
-R2 in R1 sta priključka za rotor (ščetke)
-TACHO1 in 2 pa je priključitev na tacho generator ki je na motorju. Ta generira napetost v odvisnosti od vrtljajev od npr. 0-40V, Na ta način je izvedena regulacijska zanka motorja
Nazaj na vrh
ecl
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jan 2008 20:04
Aktiv.: 0.28
Kraj: ptuj

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 19, 2010 12:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To temo bi še kar jaz izkoristil in vprašal ali so za močno iskrenje motorja v pralnem stroju Gorenje WA61121 krive obrabljene ščetke (ščetk skorajda več ni pri eni se že vidi vstavljena fina žica), ali je večja verjetnost, da je za obrabo ščetk in iskrenje kriv defekten rotor.
Nazaj na vrh
JOST
Član
Član

Pridružen-a: Ned 23 Nov 2008 12:01
Aktiv.: 0.64
Kraj: Lokovica

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 19, 2010 12:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

čimprej zamenjati ščetke, ampak se bo tudi pri novih iskrilo. Res je verjetno že slab rotor. Dokler bo šlo, pol pa boljš kr nov motor dobiti
Nazaj na vrh
ecl
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 19, 2010 12:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za hiter odgovor.
Komutator rotorja bom malo zbrusil in med lamelami očistil.
Ali morda veš ceno teh ščetk in kje jih dobiti.
Nazaj na vrh
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.28
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 19, 2010 8:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ecl je napisal/a:

Ali morda veš ceno teh ščetk in kje jih dobiti.

Cca 20-25€ komplet. Whistle Dobiš pa jih na Gorenjevem servisu ali kakšnem drugem servisu bele tehnike.

Lp Srečko

ecl
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 19, 2010 11:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala obema za odgovore.
Ščetke sem dobil v trgovini IBLO na Ptuju, cena pa tako kot si napisal Srečko 12€ / kom.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni