|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
eddie Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02 Prispevkov: 723 Aktiv.: 3.05 Kraj: Severna primorska
|
Objavljeno: Ned Feb 21, 2010 10:47 pm Naslov sporočila: Strojček za ročno vijačenje |
|
|
Pozdravljeni!
Izdelati želim strojček, s katerim bi lahko privijal vijake(M3 - torx).
Gre se za sestavljanje polizdelka, kjer pridejo ti vijaki v ohišje priviti le do določene mere(tako da na drugi strani ravno pogledajo skozi pločevino).
To se sedaj dela ročno.
Ideja je, da jih priviješ do konca, potem pa odviješ za točno število vrtljajev.
Na misel mi pride koračni motor ter en mali kontroler, kateremu se nastavi število vrtljajev.
To bi nekako šlo, problem pa je mehanska izvedba...
Na misel mi je prišlo, da bi uporabil fleksibilni nastavek, ki pride zraven nekaterih gravirnih strojčkov: NAPRIMER .
Kaj menite? Kakršnikoli predlogi so močno zaželjeni.
PS: Če komu tak nastavek leži v kakšnem predalu brez dela ga rade volje odkupim!
Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Ned Feb 21, 2010 10:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
A bi se dalo predelati nastavek, ki ga uporabljajo pri vijačenju mavčnih (knauf) sten?
Nastavek deluje tako, da privijači vijak le do določene globine, nato "zdrsne"...  _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Ned Feb 21, 2010 10:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fleksibilni nastavek ni primeren za prenos tako velikih momentov, kot so pri pritegovanju vijakov... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Ned Feb 21, 2010 11:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Menim, da tvoja teorija nebi bila ok. Vijaki niso popolnoma enake dolžine. Edina pametna rešitev bi bila takšna konstrukcija izdelka da do tega me pride. Potem pač vijačiš s pnevmatskim ali električnim izvijačem. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
StricGeza Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53 Prispevkov: 1047 Aktiv.: 4.72 Kraj: Gradišče pri Divači
|
Objavljeno: Ned Feb 21, 2010 11:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa izdelava priprave na katero bi vpel ta izdelek in nato z elektro vijačnikom privil vijak do določene mere( kontroliral bi jo s senzorjem, ki bi izklopil napajanje vijačnika).
P.S.: upam da razumete kaj mislim  _________________ Človek,kateri ne dela napak,običajno ne dela nič!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.79 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Pon Feb 22, 2010 12:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Območje: ±2 do ±10 Nm
Servo motor s planetnim reduktorjem
Vgrajena senzor navora in zasuka
Hitrosti 80-1000 obr./min (odvisno od modela)
V povezavi z nadzorno enoto
Največji gib nastavka 20-45 mm
Firme se že destletja ukvarjajo z tem problemom.
Fantje toplo vodo odkrivate.
Vijačnik |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
eddie Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02 Prispevkov: 723 Aktiv.: 3.05 Kraj: Severna primorska
|
Objavljeno: Tor Feb 23, 2010 9:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Aljoš, ideja je vsaj 100X bolj preprosta, kot moja!
Malo je problem prostorska stiska, saj so vijaki v določenih primerih zelo blizu robov tako da prostora ni veliko več kot za izvijač...
Ampak ideja je zelo dobra!
Vijaki drugače so enako dolgi in tudi na ta način bi prišel skozi kot sem jaz tuhtal...
Ampak fleksibilni nastavek res ni namenjen temu. Verjetno bi se s časom poškodoval.
Gre za predsestavljanje in sicer ročno(ob sestavi se vijake privije do konca).
Kakor sem napisal gre za samogradnjo, kjer budgeta praktično ni, tako da razni vijačniki( kar sicer poznam iz industrije) nikakor ne pridejo v poštev.
Hvala vsem za ideje. Najprej bom poizkušal z aljoševo verzijo.
Poročam če bo uspešno.
Lep dan! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.79 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2010 6:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Nastavek deluje tako, da privijači vijak le do določene globine, nato "zdrsne"... |
Za mavčne stene je tak sistem primeren, ampak pazi tu nastavek zdrsne iz vijaka
in lahko poškoduje robove vijaka. Potem pa vijake prekrije gips in kit .
Pri neki napravi , kjer se vijaki vidijo , pa to ni zaželjeno.
Verjetno bo res najbolj enostavno z koračnim motorjem.
Naprimer : 15 obratov naprej ( do konca , da motor preskakuje)
in nato 3 obrate nazaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni