|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
yancob Neznanec

Pridružen-a: Pon 22 Feb 2010 11:10 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.01 Kraj: kranj
|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2010 11:54 am Naslov sporočila: priklop generatorja |
|
|
Pozdravljeni!
Zanima me nekaj podrobnosti glede priklopa in zaščite 3 faznega generatorja. Zadeva je sledeča:
Uporabljal ga bom za malo elektrarno, za ketero bom uporabljal peltonovo turbino. Generator generira moč 9 kVA.
Za breme uporabljam grelce za gretje vode, kateri so vezani v zvezdo. Grelci imajo termostat,tako, da se grelec ob dosezeni temperature izklopi. Vsak grelec je vezan na svojo fazo.
Sistem je ločen od električnega omrežja in bo deloval samostojno. Generator bi ščitil proti tokovni preobremenitvi.
Zanima me, kaj uporabiti za zaščito generatora. Mislil sem uporabiti motorsko zaščitno stikalo + varovalke, vendar mislim, da je motorsko stikalo v tem primeru neuporabno , saj izklaplja ob izpadu ene faze. (v tem primeru izklopa grelca)
Obstaja kakšen modul,ki bi bil namenjen prav za zaščito generatorjev?
Lep pozdrav
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.35 MB |
Pogledana: |
1 krat |

|
_________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2010 9:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi v tvojem primeru uporabil kar navaden bimetalni rele, nastavljen na 22A, seveda pa so potrebne tudi varovalke - uporabil bi 20A varovalke. Generator seveda vezan v zvezdo.
Ker pa imaš sinhronski generator, pa moraš pomisliti še na nekaj. Recimo na zaščito vzbujanja (pretokovno in prenapetostno), zaščito pred previsokimi vrtljaji - mogoče tudi frekvenčno zaščito (pri sinhroncu se napetost z vrtljaji kar konkretno spreminja, na pravilno regulacijo vzbujalnega toka (z njim pri nazivnih vrtljajih spreminjaš napetost), na prenapetostno zaščito statorja.
Pri naštetem ti peltonova turbina ne pomaga prav preveč, ker pri nenadni razbremenitvi hitro pridobi vrtljaje.
Če boš napajal samo grelce, frekvenca in morebitna prenizka napetost nista tako problematični. Če pa bi želel priklopiti še kaj drugega, boš pa pri otočnem obratovanju moral razmišljati tudi o turbinski regulaciji (vrtljaji) in regulaciji vzbujanja (napetost in jalova energija).
Tvoj primer ni tako lahko rešljiv z nekaj stavki na forumu....
AKHM.... sem naknadno prebral tudi drobni tisk na napisni ploščici. Zgleda zna že sam skrbeti za vzbujanje in primerno višino napetosti Tako da tebi ostaneta samo tokovna in frekvenčna zaščita.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.36 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Čet Feb 25, 2010 12:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Motorsko zaščitno stikalo (MCP) izklopi motor ob izpadu ene faze. To pa zato, ker bo takrat motor vlekel po preostalih dveh fazah bistveno večji tok od nazivnega. V tvojem primeru pa ti MCP izklopi, ko vsaj ena izmed faz preseže nastavljeno obremenitev, tudi če po drugi fazi ne teče noben tok. Ker MCP vsebuje tudi zaščito pred kratkim stikom, ki povzroči trenutni izklop pri okrog 10 kratniku nazivnega toka, ne rabiš nobenih varovalk.
_________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni