|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
majstr_ Član

Pridružen-a: Sre 07 Okt 2009 19:02 Prispevkov: 33 Aktiv.: 0.17 Kraj: IDRIJA
|
Objavljeno: Ned Feb 28, 2010 9:33 pm Naslov sporočila: LUČKO |
|
|
Pozdravljeni
Kolega je že ob nakupu avtomobila R Clio letnik 95 imel dodatno vgrejeno ˝napravo˝za samodejno vkloplanje luči po imenu LUČKO. Sedaj pa je tale zadeva pristala na moji miza saj ne deluje več. Ko je delovala je bilo zaporedje nekako takole,ko je dal kontakt in užgal avtomobil se je po 5-10sekundah preklopil rele na tej plošči ter samodejno uklopil luči.
Sedaj pa se rele ne preklopi več, oziroma skače iz enega v drugi položaj.
Zamenjali smo že tranzistorje vendar je zgodba ista. Prosil bi za nasvet kaj bi lahko bilo narobe. Spodaj pa prilagam še slike .
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Feb 28, 2010 10:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preveri!
Iz izkušenj R5 isti letnik, je "elektrika" iz alternatorja "šla obračat" na kontakt, pa nazaj na accu. Posledično polnilna napetost ~ 13,7V. Sem dal 16mm2 žico na + accu in na izhod alternatorja = 14,4V klub vključenim VSEM porabnikom, kar jih je R5 premogel.
Lahko, da ti nagaja padec napetosti na kablih in spojih, ki so z leti opešali in imajo kakšen mOHM več.
Predlog testa:
Zaženi motor brez dodatnih porabnikov meriš, da se napetost stabilizira. Ko vključiš luči, a ja ne moreš , vključi torej gretje stekla, ventilator na max, radio na max. Če napetost pada, pada, pada... pod 14V. Potem te čaka modifikacija kot sem jo opisal. Meri napetost tudi med izhodom alternatorja in PLUS kontaktom akumulatorja.
Test 2. Motor stoji. vklopi VSE možne porabnike. Če napetost po 10 min pade pod 12V je accu ali prazen ali zanič.
Test 3. Napolni akumulator in vklopi luči. Deluje? Če da. Že omenjena prevezava ali pa alternator ne polni dovolj.
Poročaj. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Ned Feb 28, 2010 10:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če zgornje rešitve ne bodo imele vpliva, pa zamenjaj vse elektrolite lučkota. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
majstr_ Član

Pridružen-a: Sre 07 Okt 2009 19:02 Prispevkov: 33 Aktiv.: 0.17 Kraj: IDRIJA
|
Objavljeno: Ned Feb 28, 2010 10:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
ok, bomo probali, pozabil omeniti da je bil ta tavelk, 470uF že menjan.Pa ni nič drugače, poročam ko stestiram. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregzy87 Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48 Prispevkov: 742 Aktiv.: 3.32 Kraj: Okolica Vrhnike
|
Objavljeno: Pon Mar 01, 2010 1:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Možen je tudi kakšen hladen spoj na vezju. A diode so VSE OK?
Jaz bi mu pripeljal tistih 13,8V na vhod pa bi videl če preklopi. Mogoče je malo zoprno, ker ni sheme. Sicer pa če preklaplja potem mu res veliko ne fali...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pon Mar 01, 2010 10:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tukaj je tako malo elementov, da ni težko kar vse menjati. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kose19 Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37 Prispevkov: 1228 Aktiv.: 5.18 Kraj: okolica Kobarida
|
Objavljeno: Pon Mar 01, 2010 10:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preglej če je kak hladen spoj. Nedolgo nazaj sem jih kar nekaj popravil. _________________ - Absens, carens -
- Tisti, ki ga ni, bo prikrajšan - |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slemi Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2004 13:29 Prispevkov: 386 Aktiv.: 1.63 Kraj: Hrastnik
|
Objavljeno: Tor Mar 02, 2010 1:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem ga doma rešil na tak način, da sem pobrusil kontakte relejev.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.76 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Mar 02, 2010 2:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
S tem si sicer napako samo preložil na ne preveč oddaljeno prihodnost. Kontakti so pozlačeni zato da ne zapikajo in ko so zanič, so zanič. Brušenje deluje kratkotrajno, saj taki kontakti zelo kmalu spet nagajajo. edina trajna rešitev je menjava relejev. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni