|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Sre Apr 21, 2010 9:10 am Naslov sporočila: Optični vodi in ELES |
|
|
Doma sem relativno na samem, mimo hiše cca. 100m teče visoka napetost 10kV. Sedaj sem dobil informacije, da bodo vlekli optiko po teh daljnovodih. Mislim, da veste kaj imam v mislih!
Odda eles sploh kaj optike za telekomunikacijske distributerje ali jih ima samo zase? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1442 Aktiv.: 7.21 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Sre Apr 21, 2010 9:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Po mojih informacija je na voljo najem optike vendar misli da bo tole predrago. Načeloma se eles ne ukvarja z "majhnimi ribami". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56al Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03 Prispevkov: 788 Aktiv.: 3.32 Kraj: JN66SI & JN76TM
|
Objavljeno: Sre Apr 21, 2010 10:48 am Naslov sporočila: Re: Optični vodi in ELES |
|
|
MarkoM je napisal/a: |
Doma sem relativno na samem, mimo hiše cca. 100m teče visoka napetost 10kV. Sedaj sem dobil informacije, da bodo vlekli optiko po teh daljnovodih. Mislim, da veste kaj imam v mislih!
Odda eles sploh kaj optike za telekomunikacijske distributerje ali jih ima samo zase? |
Daljnovode 20kV (10kV) gradijo in vzdržujejo elektrodistribucijska podjetja, v tvojem primeru verjetno Elektro Maribor.
Viške optične infrastrukture, ki jo elektrogospodarstvo (ELES, elektrodistribucija, proizvajalci) ne potrebuje zase, trži Stelkom d.o.o. Kar nekaj operaterjev telekomunikacij (npr. kabelska TV) tudi na tvojem koncu že ima v najemu tudi optične vode iz elektrogospodarstva.
Ni dovolj, da gre optika samo mimo, mora biti tudi zaključena in dostopna na optičnem delilniku. Ti so ponavadi v kakšnih razdelilno transformatorskih postajah.
LP, S. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Sre Apr 21, 2010 10:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Torej ni dovolj samo nekakšen spliter na mojem "drogu"? Na koga bi se splačalo obrniti? Ker drugače imam doma možnost samo preko adsl-ja, max. 4kbps. Ker sem pripravljen tudi nekaj investirat v ta podvig, če bi le bilo mogoče.
Pa še eno vprašanje, če na obstoječe droge vlečejo optiko, potrebujejo soglasje lastnika zemlje? Ker so pred leti čez našo zemljo kopali kabelsko pa se moji starši niso znali spogajat, da bi kabel potegnili tudi do hiše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.49 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Sre Apr 21, 2010 1:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da ne trošim besed: Pozabi! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56al Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03 Prispevkov: 788 Aktiv.: 3.32 Kraj: JN66SI & JN76TM
|
Objavljeno: Sre Apr 21, 2010 2:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
MarkoM je napisal/a: |
Pa še eno vprašanje, če na obstoječe droge vlečejo optiko, potrebujejo soglasje lastnika zemlje? Ker so pred leti čez našo zemljo kopali kabelsko pa se moji starši niso znali spogajat, da bi kabel potegnili tudi do hiše. |
Odvisno od vrste daljnovoda in vrste optičnega kabla (samonoseči, OPGW,...) ampak večinoma ne, ker se optika polaga kot investicijsko vzdrževanje. Soglasje je včasih potrebno le za sam dostop do drogov pri izvajanju del, če to ni urejeno že v služnostni pogodbi. Če je, te le obvestijo, kdaj se bodo dela izvajala in poravnajo morebitno škodo (potacan travnik, razrita njiva,...).
Kabelsko TV sedaj doma imate ali kabla do hiše do danes še niso potegnili? Če da in če se CATV operater ne bo sam spomnil, dajte v kraju pobudo, da dobite Internet prek CATV omrežja. Ker bo optika verjetno dostopna nekje v naselju, bo CATV operater imel možnost, da brez večjih problemov "dostavlja" po svojem kablu poleg TV signala tudi dostop do Interneta. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

|
Objavljeno: Sre Apr 21, 2010 3:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj v našem kraju je kabelski internet, samo mi vseeno nimamo kabla. Kabel gre kakšen dober km od hiše. Zato sem jezen, da niso takrat se znali spogajat, da bi potegnili kabel do hiše, ker če ne bi podpisali pogodbe, bi morali kabel vleči daleč okoli. Zato mislim, da bi se takrat dalo iztržiti.
4Mbps linija je za zdaj še ok, samo na robu zmogljivosti. Že vsaka spletna stran ima toliko navlake, ki se mora pretočiti, da bo čez nekaj časa 4Mbps enako kot včasih 56k. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.88 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Apr 23, 2010 10:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
ELES vleče optiko po daljnovodih glej kabel, ki je najbolj visoko. Tam notri ni eno vlakno ampak cel šop. Da boš dobil kaj od tega
LP
Boris |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

|
Objavljeno: Sob Apr 24, 2010 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Aa, na 10kV daljnovodih vlečejo optiko pod vsemi ostalimi žicami. Sem se pogovarjal s šefom vzdrževanja in je rekel, da mislijo tržit optiko, oz. da bi jo že lahko pa se ne spravijo poleg. Tako, da malo upanja pa le je.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni