www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

pametna hiša
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dr.otkar
Član
Član

Pridružen-a: Ned 26 Nov 2006 22:31
Aktiv.: 0.13
Kraj: nekje ob reki savi

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 26, 2008 10:52 pm    Naslov sporočila:  pametna hiša Odgovori s citatom

Lep pozdrav. Zanima me, če se kdo spozna na >pametno hišo< , kjer centralni računalnik nadzoruje vse sisteme v hiši. Vem, da bodo kritike ker lahko pamet v hiši v trenutku škripne in s mo tam.
Pustimo črne dni in na začetek, kaj mi predlagate.
A ima kdo načrte, nasvete, pripombe ali pohvale, mogoče načrte pametnih škatlic, kako jih narediti v samogradnji za malo denarja ali dobiti iz trgovine.

Toliko za začetek, upam da je tema na pravem mestu.

strobos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19
Aktiv.: 3.06
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 27, 2008 12:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj je bilo napisanega tule .

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Zmelly
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 21:58
Aktiv.: 0.54
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 27, 2008 1:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!
Za malo denarja bi si vsaj sam omislil kakšen mini pc in pa samogradnjo neke relejske kartice ki bi jo krmilil preko recimo rs232. Potem je hec le še v programu, ki pa ne bi smel biti kompliciran. Sem pa nekaj časa sodeloval s podjetjem Domintell, njihove rešitve so dobre in vizualno lepe, a seveda tudi precej dražje. Vendar če hočeš res narediti hišo ''pametno'' to za sabo potegne tudi veliko nove inštalacije, ki tudi ni ravno poceni. Confused
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dr.otkar
Član
Član

Pridružen-a: Ned 26 Nov 2006 22:31
Aktiv.: 0.13
Kraj: nekje ob reki savi

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 28, 2008 2:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se strinjam z vama, prebral sem tudi link, sem elektronik, delam kot avtoelektričar
, zato mi štrom ni nepoznana stvar. Vem principe delovanja, kako izvesti zadevo, ustavi se ker nimam znanja o mikrokontrolerjih in njihovem združevanji in programiranju z pc-jem.
Delam pa novogradnjo - oziroma spomladi začnem, tako da je še nekaj časa kaj in kako. Za inštalacije vem da potegne za seboj miljon kablov, vendar če jih lahko nekje združuješ (kartica) in vlečeš samo podatkovni kabel do touch screena.
Zanima me če ima kdo načrt kakšne že delujoče hiše, modulov ....

frank
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Okt 2006 0:52
Aktiv.: 0.20

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 28, 2008 4:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

moje mnenje;
odvisno, kaj ti je cilj pri pametni in instalaciji

če bi rad krmilil samo luči in rolete je ena zgodba
če pa ogrevanje, hlajenje
ali pa še celo prezračevanje, kolektorje
ali kak toplovodni kamin pa je druga pesem,...

če ti je denar bistvena postavka,
potem si v prvem primeru omisli kak X10 sistem, ki je relativno razširjen in relativno poceni ( po mojih informacijah )
če pa nameravaš iti v kaj več, pa bi si na tvojem omislil kak resnejši krmilnik
z resno lokalno podporo, servisom in deli...
Nazaj na vrh
Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.06

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 28, 2008 7:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako za informacijo

Predračuni od firm, ki to delajo so bili za krmiljenje luči, rolet, ogrevanja, hlajenja in alarma, na obstoječo elektro instalacijo 12000 do 20000 eur.

Hiša ima tri etaže (klet, pritličje in mansarda, skupaj 250 kvadratov) in je novogradnja

Smo si premislili, opustili krmiljenje ogrevanja in hlajenja, pa zadevo naredili z Logo! krmilniki, vse skupaj za 1500 eur.

lp Bojan

Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.39
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 29, 2008 2:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za začetek si lahko potegneš se eno cev za instalacije, po kateri bos speljal omrežni kabel do sob(racunalnik), dnevne(ip tv in radio, dvd player,...), pisarne...(kabel pa zato ker je hitrejši in stabilnejši od wifi-ja)
Zraven lahko dodaš še kable za senzorje in podobno.
tam kjer teče vzporedno z kablom od elektrike naj bo oddaljena vsaj 10cm(zaželjeno pol metra) za zmanjšanje motenj.

Razmisli malo kaj bi rad imel.

za luci ipd. si poglej "x10"
za avdio je "sonos"
za ogrevanje pa "hidria"

nasvet: Računalnik ki ti bo gnal hišo uporabi tudi kot server za podatke, ko kupuješ naslednji printer naj bo omrežni enako velja tudi za video predvajalnik.

sony, philips in samsung imajo tudi sisteme za pametne hiše.
Drugače si pa poglej v neki drugi temi, sem dodal en file z osnovami glede pametnih hiš.
Nazaj na vrh
peter.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 19 Jan 2009 22:16
Aktiv.: 0.02
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 20, 2009 7:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pametna hiša
o tem se da marsikaj pogovarjat
ukvarjam se s tem in lahko pomagam tudi z nasveti
www.pametnidom.si
peter

stbe
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Sep 2005 12:25
Aktiv.: 0.65
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 20, 2009 10:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moje mnenje je, da hiša premalo potrebuje to glede na to koliko komplikacij je zato, da to deluje. Problem je lahko tudi zanesljivost in cena vzdrževanja. Oprema bo tudi zelo hitro zastarela, rezervnih delov ne bo, itd... Na firmi smo delali novo razsvetljavo in sem hotel regulacijo osvetlitve. Montirale so se dali luči in vmesnik eib - dali. Na eib-ju so stikala in senzorji osvetlitve. Problem je bil že takoj na začetku, ker se je celotna veja luči v roku 1/2 ure po tem, ko si jo ugasnil, prižgale nazaj. Po menjavi vseh stikal in vmesnika se je še vedno dogajalo. Preprogramirali so celotno hišo na novo in stvar sedaj deluje, vendar po tednu dni, ko je vse ugasnjeno te še vedno preseneti kakšna luč, ki se je vključila sama med tem časom. Programerjev je malo in uporabljajo drago programsko opremo ter vse to drago zaračunajo. Če pregori dušilka v luči jo lahko sprogramira samo programer, itd. V kolikor imaš tak sistem doma ti ne more dosti pomagati električar, če ni hkrati programer.
Nočem nikogar prepričevati, da to ni uporabno, navedel sem samo moje izkušnje.
Nazaj na vrh
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.31

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 20, 2009 11:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pametna hiša... del načrta organizacij kako pocuzat denar. Od specifikacij (standardizacije) naprej.
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70750.29

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 21, 2009 12:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.86
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 21, 2009 1:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni vse tako enostavno kot si nekateri predstavljajo. Dobro s strokovnega področja elektronike so sistemi tukaj vsem razumljivi in v samogradnjah lahko poceni narejeni, ampak tukaj je še veliko drugih faktorjev vključenih, ki na koncu privedejo do večje investicije kot pa si kdo predstavlja z laičnega vidika.
Novitete imajo ceno, udobje, eleganca in varnost pa je neprecenljivo za tiste, ki brez tega skoraj ne morejo, zatorej jim investiran denar v take hiše ni problem ampak funkcionalnost.

Kot ste lahko videli iz posnetka, ki ga je pripel uporabnik foruma v eni drugi temi o pasivnih hišah, bodo te hiše standard čez nekaj desetletij (10-20let).

Jernej_
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 0:42
Aktiv.: 0.71
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 21, 2009 10:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dr. O! Se strinjam s predhodnikom, potrebne so izkušnje, da je rešitev celovita in na mestu. Prej ali slej boš želel "uporabiti" še Savo, ki že teče ob Tvoji bodoči hiši. Seveda to pa nekaj stane. Kot manj izkušen, a očitno spreten tehnik, lahko cilj zasleduješ per partes, po delčkih. Nekaj takih zanimivih in obvladljivih rešitev najdeš tudi v moji knjigi. Lp! J.
BojanR
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Aktiv.: 3.31
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 21, 2009 6:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri takšni investiciji je seveda treba krepko razmisliti kako daleč boš šel z logiko. Ali boš vklop centralne povezal skupaj z alarmom na telefonsko centralo ter krmilnik in se bo temperatura avtomatsko znižala, ko boš šel od doma (smiselno) ali pa se bo razvod centralne avtomatsko zaprl v sobi, kjer boš odprl okno (nesmiselno-strošek senzorja na okno, ventil za vročo vodo).
Po mojem je najbolje na vse žive konce, kamor ti pride na misel, podometno potegniti instalacijske cevi, kar je skoraj zastonj in se boš kasneje odločal, kaj ti sploh predstavlja smiselno investicijo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
peter.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 19 Jan 2009 22:16
Aktiv.: 0.02
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 22, 2009 8:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

stbe je napisal/a:
Moje mnenje je, da hiša premalo potrebuje to glede na to koliko komplikacij je zato, da to deluje. Problem je lahko tudi zanesljivost in cena vzdrževanja. Oprema bo tudi zelo hitro zastarela, rezervnih delov ne bo, itd... Na firmi smo delali novo razsvetljavo in sem hotel regulacijo osvetlitve. Montirale so se dali luči in vmesnik eib - dali. Na eib-ju so stikala in senzorji osvetlitve. Problem je bil že takoj na začetku, ker se je celotna veja luči v roku 1/2 ure po tem, ko si jo ugasnil, prižgale nazaj. Po menjavi vseh stikal in vmesnika se je še vedno dogajalo. Preprogramirali so celotno hišo na novo in stvar sedaj deluje, vendar po tednu dni, ko je vse ugasnjeno te še vedno preseneti kakšna luč, ki se je vključila sama med tem časom. Programerjev je malo in uporabljajo drago programsko opremo ter vse to drago zaračunajo. Če pregori dušilka v luči jo lahko sprogramira samo programer, itd. V kolikor imaš tak sistem doma ti ne more dosti pomagati električar, če ni hkrati programer.
Nočem nikogar prepričevati, da to ni uporabno, navedel sem samo moje izkušnje.

ja, vmesniki DALI so velik problem če ne veš kaj delaš in kako jih nastavljaš
treba je imet izkušnje.
moje izkušnje
EIB vmesniki in oprema je in ni tisto kar pričakujemo
v praksi se velikokrat pri teh sistemih pojavijo te težave ki se žal ne dajo rešit
sistem je preprogramiran vnaprej in ne dopušča kaj dosti vplivanja na delovanje sistema po programu
kar se pa tiče programiranja luči je pa res da je potrebno imet vmesnik za programiranje adres v DALI dušilkah, ampak ne pozabit, tudi avta več ne more popravljat mehanik, ampak računalničar z prenosnkiom, enako je z računalniki, tudi novejšega telefona več ne moreš nastavit brez prenosnika,
svet pač gre v to smer
imam printer za 5000€, pa mi ga tudi lahko nastavlja samo programer z licenčno opremo za servisiranje, žal [slovenščina je zame švedska vas] to je
mislim da je problem razsvetljave bil ta, da se je nekaj ljudi brez izkušenj spustilo montirat sistem EIB, ki ga baje lahko vsaka gospodinja sama instalira(to mi je rekel eden od prodajalcev ene od firm v sloveniji). žal ni tako, niti približno tako ni
potrebno je veliko znanja in izkušenj za izvedbe pametnih instalacij
lep pozdrav

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 1 od 6

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni