|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.85 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Avg 20, 2010 11:49 am Naslov sporočila: Toplotne črpalke |
|
|
Odločam se za nakup toplotne črpalke. Ustrezal bi mi termotehnikina model TČ2VZ–221 AVT cenik (str 6) Morda ima kdo postavljeno? Zanimajo me pred vsem izkušnje z termotehnikinimi izdelki. Kaka je vzdržljivost bojlerja? (recimo pri gorenski je sestri bojler spustil po petih letih - to ni bil osamljen primer)
Kaka je hrupnost same črpalke? Pozna kdo kak boljši ekvivalenten izdelek približno enake cene, ki ga lahko priporoča? _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LinuxFuter Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.77 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pet Avg 20, 2010 12:01 pm Naslov sporočila: Re: Toplotne črpalke |
|
|
Silvo je napisal/a: |
(recimo pri gorenski je sestri bojler spustil po petih letih - to ni bil osamljen primer) |
Offtopic: Doma imamo toplotno črpalko od gorenja, letnik 95. Še vedno dela, res pa da je COP (grelno število) bojda okrog 3, v kar rahlo dvomim, ker zadnje čase stalo ropota ko greje vodo (torej še vedno dela)  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
urosg Član

Pridružen-a: Pet 27 Apr 2007 14:30 Prispevkov: 565 Aktiv.: 2.55
|
Objavljeno: Pet Avg 20, 2010 12:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar se glasnosti tiče je približno tako oz. malce bolje (tišje) kot kakšna klima. Kolega ima TT toplotno črpalko sedaj že cca. 3-4 leta pa je zadovoljen, žal ne vem kater model.
Glede glasnosti je pomoje najbolj pomembno, da je prostor čimbolj "odročen" oz. da ni ravno kje zraven kakšne spalnice ipd. ker drugače zna (po mojem mnenju) problem.
Letos smo jo montirali tudi doma, pa zaenkrat dobro kaže - vodo ogreje zelo dobro in dokaj brez težav dosega željeno temperaturo vode.
LP, Uros |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.85 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Avg 20, 2010 12:11 pm Naslov sporočila: Re: Toplotne črpalke |
|
|
LinuxFuter je napisal/a: |
Silvo je napisal/a: |
(recimo pri gorenski je sestri bojler spustil po petih letih - to ni bil osamljen primer) |
Offtopic: Doma imamo toplotno črpalko od gorenja, letnik 95. Še vedno dela, res pa da je COP (grelno število) bojda okrog 3, v kar rahlo dvomim, ker zadnje čase stalo ropota ko greje vodo (torej še vedno dela)  |
Težava je bilo slabo emajliranje. (kar sem kasneje zvedel iz prve roke) - baje zelo podobna težava kot nekoč pri emajliranih kadeh pralnih strojev. Bojler smo zamenjali s prokromom. Črpalka je še vedno v funkciji. Moti me, da je precej hrupna. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Avg 20, 2010 12:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
urosg je napisal/a: |
...
Glede glasnosti je pomoje najbolj pomembno, da je prostor čimbolj "odročen" oz. da ni ravno kje zraven kakšne spalnice ipd. ker drugače zna (po mojem mnenju) problem. ...
LP, Uros |
Imam idealen prostor. V prostoru je skrinja ter pralni stroj. V sosednjem pa peč na trdo gorivo. Še en prostor je pa klet. Tale črpalka mi je zanimiva, ker se zrak v njo ter iz nje dovaja po cevi. Nameravam narediti zračne kanale iz kotlovnice ter prostora, kamor jo nameravam postaviti. Hladen zrak bi pa odvajal v klet ter eventuelno v enega ali dva bivalna prostora. (imam namreč prosto eno zračno cev) Koliko je hrupna me zanima ravno zaradi slednjega. Potem bi naredil sistem, ki bi avtomatsko upravljal z loputami glede na temperature. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.44 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pet Avg 20, 2010 12:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsi oglašujejo, da imajo TČ velik COP in da lepo hladijo... Že res, vendar COP drastično pada s temperaturo. Če ti poleti TČ zajema zunanji zrak (>25°C) bo pokurila precej manj elektrike kot pa, če je zaprta nekje v kleti, ker se ljudje hvalijo, da imajo prijetno hladno (10) za shrambo... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
urosg Član

Pridružen-a: Pet 27 Apr 2007 14:30 Prispevkov: 565 Aktiv.: 2.55
|
Objavljeno: Pet Avg 20, 2010 12:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek4 je napisal/a: |
Vsi oglašujejo, da imajo TČ velik COP in da lepo hladijo... Že res, vendar COP drastično pada s temperaturo. Če ti poleti TČ zajema zunanji zrak (>25°C) bo pokurila precej manj elektrike kot pa, če je zaprta nekje v kleti, ker se ljudje hvalijo, da imajo prijetno hladno (10) za shrambo... |
Zato je pa Silvo napisal, da bi pripeljal s cevmi topli zrak v črpalko, kar je potem veliko bolj učinkovito in če prosto to dopušča bi tudi jaz to naredil, žal pri nas doma se potem ni izšlo (smo tudi tako mislili po prvem načrtovanju). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Avg 20, 2010 12:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
V mojem primeru bi mi ogromno pomenilo, da sama črpalka opravlja tudi delno delo klime. (sama klimatska naprava že pokuri več kot toplotna črpalka. Glede na napovedi, da se nam obetajo čedalje bolj vroča poletja bivanje v neklimatiziranih prostorih skoraj ne bo več mogoče) _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.44 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pet Avg 20, 2010 1:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Postavi TČ v mansardo na hodnik in boš imel hladno celo hišo, hkrati pa toplo vodo. Samo spet bodo rekli nekateri, da jih moti brenčanje.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Avg 20, 2010 1:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj berem, da so možne državne subvencije:
Subvencije se bodo dodeljevale za še neizvedene naložbe, kajti program je namenjen spodbujanju
občanov k odločitvi za izvedbo naložb v rabo obnovljivih virov energije in v večjo energijsko
učinkovitost stanovanjskih stavb.
Trenutno sta odprta razpisa za subvencioniranje sanitarnih toplotnih črpalk z bojlerjem (do 250€),
kot tudi za subvencioniranje ogrevalnih toplotnih črpalk (do 2000€). Odprt pa je tudi razpis za ugodno
kreditiranje okoljskih naložb.
Več informacij najdete na www.ekosklad.si
Do 250€ za črpalke z bojlerjem je kar nekaj. Je komu znano kake so "caramonije" za pridobitev sredstev. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

|
Objavljeno: Pet Avg 20, 2010 1:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potegneš dol PDF, priložiš goro dokumentov, čakaš cca 3 mesece, da te pogledajo, pošljejo pogodbo, po podpisu pogodbe pa sem denar dobil izredno hitro. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Avg 20, 2010 1:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potegneš dol PDF, priložiš goro dokumentov, čakaš cca 3 mesece, da te pogledajo, pošljejo pogodbo, po podpisu pogodbe pa sem denar dobil izredno hitro. |
Kaj je to gora dokumentov? Mi mora črpalko postaviti firma? (potem itak plačam priklop toliko) _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

|
Objavljeno: Pet Avg 20, 2010 1:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Račun, potrdilo o plačilu računa (odrezek BN-02), slika naložbe, originalna izjava izvajalca o zaključeni naložbi, ...
Ne gre brez podjetja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Avg 20, 2010 1:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Račun, potrdilo o plačilu računa (odrezek BN-02), slika naložbe, originalna izjava izvajalca o zaključeni naložbi, ...
Ne gre brez podjetja. |
Nič ne bo ... zato, da priklučim toplo ter hladno vodo ter vtaknem vtikač v vtičnico ne rabim podjetja. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

|
Objavljeno: Pet Avg 20, 2010 1:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko jim pišeš email, vsaj za vgradnjo peči na biomaso si rabil izvajalca. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 5 Ur