|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
falcon Član

Pridružen-a: Tor 23 Nov 2010 23:51 Prispevkov: 39 Aktiv.: 0.22 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sre Nov 24, 2010 12:48 am Naslov sporočila: Priklop elektromotorja |
|
|
Prosim za pomoč
Priklopiti nameravam enostavni trifazni motor na električno omrežje. Zanima me naslednje: Ali mora biti priklop obvezno preko preklopnika, oziroma se lahko vključi direkno z vtikačem v utičnico.Vem, kaj je faza, nula in ozemljitev. Na motorju imam 6 priklopnih točk. Tri so povezane skupaj, ostale pa so U V W. Kam naj kaj vežem faze, kam 0 in kam ozemljitev.Tip motorja je Gorenje SEVER izdelan v Subotici moč 0.37 Kw in 2800 O/min.
hvala za odgovor in lep pozdrav
Brane  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Nov 24, 2010 1:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Faze seveda vežeš na tiste tri priključke, ki niso premoščeni (čeprav poznam tudi take, ki so jih priključili na premoščene, ker drugače po njihovem "strokovnem" mnenju "tokokrog" ne bi bil sklenjen ... ).
RumenoZeleno ozemljitev na ohišje, nule (modre žice) pa ne potrebuješ.
Seveda lahko poleg vtikača uporabiš samo navadno 3ph stikalo (varnost in priročen ON/OFF nadzor), priporočljiva pa je tudi kakšna bimetalna zaščita v slučaju preobremenitve. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
falcon Član

|
Objavljeno: Sre Nov 24, 2010 1:30 am Naslov sporočila: priklop |
|
|
OK,Hvala, bom poskusil. Obvestim, če deluje
Lep pozdrav
Brane |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.20 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sre Nov 24, 2010 3:58 pm Naslov sporočila: Re: Priklop elektromotorja |
|
|
falcon je napisal/a: |
Zanima me naslednje: Ali mora biti priklop obvezno preko preklopnika, oziroma se lahko vključi direkno z vtikačem v utičnico. |
Vtičnica in vtikač načeloma niso namenjeni vklapljanju in izklapljanju pod obremenitvijo.
Sicer je moč v tvojem primeru majhna, ampak vseeno bi ti svetoval uporabo ustreznega motorskega zaščitnega stikala, ki ga nastaviš na nazivni tok motorja (tok je naveden na tablici motorja). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
falcon Član

|
Objavljeno: Čet Nov 25, 2010 12:38 pm Naslov sporočila: Problem rešen |
|
|
Zvezal sem, kot ste mi svetovali in vse deluje OK. Stikalo za vklop sem vstavil, bimetalne zaščite pa ne.
Hvala za pomoč in lep pozdrav
Brane  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni