|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kramko 69 Član

Pridružen-a: Sob 20 Mar 2010 20:39 Prispevkov: 200 Aktiv.: 1.08 Kraj: Laško
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.00
|
Objavljeno: Sre Nov 24, 2010 4:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Balast imaš?
Pa ne pozabi na legalnost (homologacija). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kramko 69 Član

Pridružen-a: Sob 20 Mar 2010 20:39 Prispevkov: 200 Aktiv.: 1.08 Kraj: Laško
|
Objavljeno: Sre Nov 24, 2010 6:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mi lahko napišeš kaj več o balastu,ker ne vem za kaj se uporablja.Imam novi Fiat bravo.Tudi kar se tiče homologacije se moram pozanimat po mojem še najbolje,da kar na original servis od fiata. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LinuxFuter Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.77 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Nov 24, 2010 6:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Balasti so zato, da ti na začetku dvignejo napetost na 10kV da se ustvari el. oblok v žarnici, nato pa spusti napetost na 85V. Vedno pridejo zraven v xenon kit-u. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 24, 2010 6:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za homologacijo se pozanimaj na LPP .
Kolikor jaz vem mora vozilo s Xenon žarnicami samodejno uravnavati svetlobni snop in imeti pranje žarometov.
Če voziš na "črno" pa te modri angeli lahko "obdarijo" s položnico za 800 €. .
To so meni znani podatki. Poznam kar nekaj ljudi, ki delajo na tehničnih pregledih. Tako, da.... .
Namesto vseh stroškov in komplikacij raje vgradi Osram Night Braker. Stanejo ~ 10 € kos in so homologirane, dobiš enak tip v izvedbi H1 in H7.
Jaz vozim s H4. , Sodelavec je pa pred par dnevi vgradil H1, H7 v svoj avto. Tudi presenečen v +. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica.
Nazadnje urejal/a bojans Sre Nov 24, 2010 7:08 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LinuxFuter Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.77 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Nov 24, 2010 6:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
bojans je napisal/a: |
Če voziš na "črno" pa te modri angeli lahko "obdarijo" s položnico za 800 €. |
400€ (polovička 200), čeprav bi raje videl da bi blo po tvojem
Dodati je še treba odvzem tablic ter neveljavnost zavarovanja.
Sicer pranje ni neki kunšt oz. umetnost, večje čudo je avtomatsko uravnavanje višine. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1715 Aktiv.: 7.23 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Sre Nov 24, 2010 6:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa imaš sedaj v Bravotu? _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1715 Aktiv.: 7.23 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Sre Nov 24, 2010 7:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
LinuxFuter je napisal/a: |
bojans je napisal/a: |
Če voziš na "črno" pa te modri angeli lahko "obdarijo" s položnico za 800 €. |
400€ (polovička 200), čeprav bi raje videl da bi blo po tvojem
Dodati je še treba odvzem tablic ter neveljavnost zavarovanja.
Sicer pranje ni neki kunšt oz. umetnost, večje čudo je avtomatsko uravnavanje višine. |
Čeprav tole je meni vse skupaj malce mimo. Ne glede na to, kaj je not (halogen ali xenon), vsak žaromet te lahko pošteno oslepi, če ni prav nastavljen. Tudi žarometi avtomobilov višjega cenovnega razreda (A6,BMW5-7, itd...) s ksenonskimi žarnicami znajo biti včasih prav pasji, tako da tisti mehanizem za samodejno nastavljanje snopa je malce mimo, oz. tukaj spet hoče nekdo zaslužiti. Sam imam očala in včasih težave z očmi v temi, tudi jaz bi imel xenon v žarometih, pa ga ne morem imeti, če bi pa kupil avto s tovarniško vgrajenim bi pa itak plačal vsaj 1500€ več, kot pa sicer. Je pa res, znajo bleščati. Še posebej v kakem kombiju, kjer so žarometi postavljeni višje, ampak spet. Če bi bili pravilno nastavljeni, nebi bil problem. Tisto špricanje vodnega curka na žaromete je pa itak popolnoma brezvezno, saj s tisim ne očistiš nič, nebi rekel, če bi bil to še mehanizem (kot pri starih Volvotih), da ima še brisalce in bi tako očistil žaromet. Vse to nakazuje na smrdljivo plat naše birokracije. Si predstavljate kako bi izgledali oddaji Overhoulin' in pa Street Customs iz Discovery Channel-a če bi bili snemani na slovenskih tleh? 5min tunanja in 55min skakanja iz pisarne v pisarno, na koncu bi pa avtomobil ostal v garaži...
LP G _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.75 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Nov 24, 2010 11:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Problem je največ v dejstvu, da so navadni žarometi narejeni za navadne žarnice. Posledično bogato slepijo nasproti vozeče, če vanje vgradiš xenonke. Bolje se obnašajo žarometi z lupo, a vseeno to ni to. Kot pravi bojans: raje daj notri osram night breaker. Odlične žarnice, skoraj tako dobro vidiš kot s xenonkami. jaz sem imel kako leto notri xenon kit, nato sem jih zamenjal za omenjene navadne - več kot zadovoljen, pa še legalno je.
BTW...tele kitajske xenonke imajo itak življenjsko dobo daaaaleč pod napisano - kolega je imel notri tak kit je v pol leta menjal obe (je sicer delal dosti km, ampak obljuba je bila da trajajo kot življenjska doba avta ). bogato kreganje z tipom, ki je prodal kit je bilo potrebno da je upošteval garancijo...
Še to ---zadeve po mojih informacijah ni mogoče homologirati. Res, rabiš pranje žarometov in samodejno nastavitev višine snopa. Ampak naš glupi zakon poleg tega itak pravi da je na avtu dovoljeno samo to, kar predpiše tovarna za določen model. Sicer še nisem slišal za kakšnega, ki bi plačal, kar pa ne pomeni da se ne dogaja. Itak take non-original xenonke zagledaš na par sto metrov ko se vozi proti tebi, pa so lahko še tako dobro nastavljene. VArianta je vgradnja celotnih žarometov, če jih dobiš od kakšnega razbitega avta, ki jih je imel serijsko - če nek model obstaja s xenonkami, potem tipa na tehničnem lahko prepričaš da je to original, seveda če ima potrebne dodatke.
Gorazd, se popolnoma strinjam s tebo glede pranja žarometov. Če jaz z močnim drgnjenjem komaj spravim mušice dol jih še tako močan vodni curek ne more brez drgnjenja. Ne bi se pa čisto strinjal glede nastavitve višine - res, cenejši modeli imajo to narejeno čisto brezvezno, a na dražjih to deluje prav super - npr. audi A6 karavan - zadaj v prtljažnik postaviš vrečo krompirja in luči gredo takoj dol. Je pa treba vedeti da obstaja več sistemov - tisti, ki samo ob kontaktu nastavijo višino, potem pa pozabijo na to in tisti, ki tudi med vožnjo popravljajo - npr. eni sledijo celo vožnji preko bumperjev (ležečih policajev). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Nov 24, 2010 11:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najsodobnejši sistemi niveliranja in usmerjanja xenonov imajo vgrajene že žiroskope, da zaznajo in reagirajo na sunek npr. ležečega policaja (če je ta živ ali pa ne), poleg tega pa na podlagi GPS lokacije zaznajo v katero smer je ovinek in kje se bo začel spust ali klanec, da snop pravočasno spustijo ali pa dvignejo. Poleg tega pa analizirajo še sestavo delcev v okoliškem zraku, da prilagodijo modrino svetenja, ki mora biti v pari oziroma megli drugačna kot v kakšnem prahu, ki se dviga za predhodno vozečim po makadamu.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sre Nov 24, 2010 11:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
In kateri avti imajo tak sistem?
Zdaj pa boš napisal BMW  _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 25, 2010 12:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Najsodobnejši sistemi niveliranja in usmerjanja xenonov imajo vgrajene že žiroskope, da zaznajo in reagirajo na sunek npr. ležečega policaja (če je ta živ ali pa ne), poleg tega pa na podlagi GPS lokacije zaznajo v katero smer je ovinek in kje se bo začel spust ali klanec, da snop pravočasno spustijo ali pa dvignejo. Poleg tega pa analizirajo še sestavo delcev v okoliškem zraku, da prilagodijo modrino svetenja, ki mora biti v pari oziroma megli drugačna kot v kakšnem prahu, ki se dviga za predhodno vozečim po makadamu.  |
Ko bo to imel kakšen Clio ali pa Polo. Ok.
Kateri avto pa to ima, pa še ?€.
Človeka zanima kaj vgraditi legalno. In poceni pa dobro.
Buče v smislu "kaj se da", pa mislim, da vpraševalcu ne koristijo. Nekatera vozila presegajo hitrost 11000 m/s. Samo ni $$ zanje! Obstajajo pa.
Pa hvala za informacijo o pametnih žarometih. Res zanimivo. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilnev77 Član

Pridružen-a: Sob 30 Jan 2010 13:09 Prispevkov: 114 Aktiv.: 0.61 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Nov 25, 2010 12:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Original xenon v Tuaregu letnik 2004 ima 3 senzorje višine - spredaj dva in zadaj enega. Višino popravlja po 20tih sekundah spremembe naklona, torej ne takoj. Hitrostne ovire in luknje ga sploh ne zmotijo oziroma ne reagira na take spremembe. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Nov 25, 2010 12:44 am Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon je napisal/a: |
In kateri avti imajo tak sistem?
Zdaj pa boš napisal BMW  |
Seveda ... samo moj prejšnji post preberite čez kakšnih 10 let ...
Je pa vse napisano že v razvoju  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Čet Nov 25, 2010 10:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Tale avtomatika meni ni šla nikoli v glavo. Še vedno je treba avtomobilom nastaviti nulo. Ker velikokrat opazim razne Taurege, Tiguane - na splošno šminkerske terence, da kljub samodejnim nastavljanjem osvetijo celo mojo kabino... Ob dobrem klancu seveda takoj popravijo osvetlitev  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni