|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.26 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Dec 24, 2010 10:42 pm Naslov sporočila: Pomoč pri kraticah |
|
|
V avtomobilu imam originalni radio Clarion PU-1646A, original CD izmenjevalec in kaseto . Problem pa je nastal ker bi rad poslušal malo več pesmi in ker nimam ravno namena vsak dan peči CDjev in ker menjava originalnega radia ne pride v poštev (izgled, cena, obvolanske kontrole,...), sem si zamislil, da bi v ta radio vgradil USB mp3 player.
Kar nekaj časa sem brskal po internetu in iskal "toplo vodo" vendar nisem bil preveč uspešen zato sem zadevo vzel v svoje roke, radio odmontiral ter ga razdrl.
Na prvi pogled me je presenetilo, da ima "snap-in" kasetno enoto in kot nalašč označene VSE pine a žal s kraticami. Takoj sem na R-CH in L-CH priklopil kabel od slušalk in mp3 ter predvideval, da pomeni A-G analog ground ter maso zvezal na to. Radio sem priklopil in kar takoj mi je preklopil na kaseto ... a se nisem preveč veselil ko je takoj za tem zaznal da kasetne enote ni notri in onemogočil to funkcijo.
Si mislim, da le ni tako neumen in ima neko detekcijo ali je kaseta oz. kasetna enota prisotna.
Zdaj pa vprašanje... na spodnji sliki sem poslikal konektor in vse oznake. Nekaj sem jih že pretolmačil za par pa še vedno ne vem kaj pomenijo. Ali kdo ki se malo bolj spozna na kasetno tehnologijo lahko pove kaj so te oznake in kakšni so te signali?
Moje mnenje za nekatere pine:
R-CH -> Right Channel
L-CH -> Left Channel
A-G -> Analog Ground
Dolby -> Dolby (nimam pojma kakšen signal)
T/R -> ???
F/R -> Forward / Reverse (mogoče)
MSG -> ???
APC -> Automatic Play Control (signal?)
+9V -> Le kaj bi to bilo...
MTL -> ???
T-IN -> Mogoče Tape IN ???
MM -> Zagotovo Main Motor
PM+ -> Plug (ali nekaj takega) Motor
PM- ->
GND -> GND
REEL, BIT1, BIT2, BIT3, pa so speljani med zobnike in so skriti in ker še nisem podiral glavnega mehanizma ne vem kaj pomenijo...
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
134.59 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
_________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Waldo Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 10:50 Prispevkov: 316 Aktiv.: 1.47 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Dec 25, 2010 11:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Kasetniki so elektromehanske naprave. Ponavadi je v njihovem drobovju kup drobnih stikalc, preko katerih elektronika nadzoruje stanje, zato se bojim, da boš moral preveriti, kateri signal nadzoruje katero stikalo in kdaj je to odprto ali zaprto. In ga seveda tudi simulirati, da bo vse delovalo tako, kot mora.
MTL je po moje signal za "metalne" kasete, te so imele podaljšano luknjo na spodnjem robu, da jih je kasetar avtomatsko prepoznal in prilagodil karkolipač. Za tvoj namen lahko ignoriraš.
T/R je morda tape reverse. Ko pride trak do konca, se napne in potisne stikalce navzgor. To je signal elektroniki, da obrne smer vrtenja motorja in odjema signal iz drugega para glav.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.26 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Dec 25, 2010 11:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Seveda sem razmišljal tudi o različnih komandah. Iz obvolanskih kontrol imam namen speljati tipke za prestavljanje pesmi ter nek signal da je MP3 izklopljen do časa ko prestavim na kaseto takrat se vklopi. Me pa zanima kako vi naredil vrtenje pesmi nazaj, naprej. Mogoče bi moral gledati napetost na "MM" pinu ter glede na spremembo napetosti ustrezno krmilil MP3 player.
Mogoče kdo ve za kakčen enostaven USB MP3 player pri poševnookih? Iščem takega, ki bi si zapomnil na kateri pesmi je ostal ter da ima možnost shuffle in takoj po vklopu začne predvajati.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
romc Član

Pridružen-a: Ned 26 Mar 2006 21:06 Prispevkov: 447 Aktiv.: 1.91 Kraj: Zapotok nad Igom
|
Objavljeno: Sob Dec 25, 2010 12:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za enostavne zadeve skočiš na Lj. bolšjak in
kupiš nekaj v rangu par €. Presenetljivo dobro
deluje, kot oddajnik na radijske frekvence, poleg
dobiš še daljinski upravljalec. Menda premore tudi
bluetoth. Jaz sem zadovoljen
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

|
Objavljeno: Sob Dec 25, 2010 3:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem že kupil USB player. Ima skoraj vse kar potrebujem razen tipk za naprej nazaj ... samo na daljinčku.
Med slikami uporabnikov sem videl kako zadeva zgleda razstavljena in opazil, da ima ta player ločen od glavne plošče in priključen le na napajanje (upam da 12V) izhod pa je R/L/GND... točno to kar jaz potrebujem.
Medtem pa sem se še malo poglabljal v radio in opazil da je MTL pin namenjen zaznavanju pravilno vložene kasete, BIT1,2,3 so "pozicijska stikala" v kateri poziciji je kaseta in odmik glave, REEL je priklopljen na fototranzistor in prestreza svetlobo odbito z nekega kroga ki ga poganja trak (osvetljen je z IR LED).
Sem že poskušal s simuliranjem kasete vendar je preveč pameten radio in ve da ga malo . Verjetno bom moral simulirati tudi tisti signal REEL in pomožnosti še sekvenco pozicijskih stikal... bomo videli. Ko bo čas bom iz radia potegnil vse ??? signale ter vstavil kaseto in na osciloskopu gledal kaj se tam dogaja.
Edino par stvari me še bega, kaj bi lahko naredil s tistim DOLBY pinom, kako deluje APC (avtomatsko prevrtavanje na naslednji komad), kaj za vraga je tisti MSG,... Upam da bo osciloskop kaj odkril.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
watts Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 17:59 Prispevkov: 422 Aktiv.: 2.37 Kraj: Knežak
|
Objavljeno: Sob Dec 25, 2010 4:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem zakaj se z tem motaš.
Kupiš predvajalnik v katerega priključiš USB ključek ali 3.5mm jack (kabel priložen) in ti oddaja na radijski frekvenci ki si jo nastaviš. Zdraven imaš še daljinček! Res, stvar, ki se ji ne odrečeš
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

|
Objavljeno: Sob Dec 25, 2010 4:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
1. Kvaliteta takega prenosa je porazna... če bi hotel to bi raje poslušal na telefonu.
2. Nastavljena frekvenca ni vedno prosta in potem sledi nenehno prestavljanje...
3. Kot berem, veliko naših forumašov take smetilnike ostro obsoja ampak ta tema sodi drugam...
Mislim da so trije razlogi dovolj da tega ne želim uporabiti, največji razlog da predelujem svoj radio pa je da ga lahko in kam bi prišli elektroniki brez nenehnega odkrivanja novih stvari in spreminjanja starih? Verjetno na FDV
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni