|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 31.16 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Feb 04, 2011 9:50 pm Naslov sporočila: Flowcode+PIC 16F84A+LCD |
|
|
Za končni izdelek za maturo sem si izbral detektor dima. Sam sem spisal program v Flowcodu in s pomočjo nekaterih datotek in datasheetov na omenjeni PIC priklopil vse potrebno vključno z LCD-jem. Ker sem to prvič priklapljal in ker profesorica ve kako se ga priklopi samo v Flowcodu, sem se stvari lotil sam. Težava pa je v tem, da stvar ni dala od sebe čisto nič. Seveda možnost napake pri vezavi na protoboardu vsekakor obstaja. Prilagam podatke, po katerih sem priklopil. Pa prosim, če bi lahko nekdo preveril pravilnost in dal kakšen popravek ter nasvet.
Pa še nekaj zakaj IC zaklepa pdf podatkovne liste elementov, tako da ga tudi natisniti direktno ne moreš?
| Opis: |
|
| Velikost datoteke: |
42.59 KB |
| Pogledana: |
6 krat |

|
|
144.47 KB |
11 krat |

|
|
985.95 KB |
1 krat |

|
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.32
|
Objavljeno: Pet Feb 04, 2011 10:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
MCLR mora biti preko 10kOhm upora vezan na +5V. Če rabiš reset, pa vežeš še tipko med MCLR' in GND. To takoj poštimaj.
Data pini so malo čudno vezani ... takoj poštimaj ... prav je:
LCD Data0 --- PIC RB0
LCD Data1 --- PIC RB1
LCD Data2 --- PIC RB2
LCD Data3 --- PIC RB3
LCD Data4 --- GND
LCD Data5 --- GND
LCD Data6 --- GND
LCD Data7 --- GND
To je za 4-bitno krmiljenje LCD-ja, ki ga moraš ustrezno inicializirati in tudi 8-bitni ASCII znak za izpis moraš razdeliti na zgornje in spodnje 4 bite. Ne vem, kako se to napravi v FC, zbirnik ima ukaz SWAPF (zamenja med seboj zgornjo in spodnjo skupino štirih bitov) in potem z ANDLW b'00001111' izfiltriraš spodnje 4 bite na prave pine.
Glej, da imaš v CONFIG Word-u prav vpisan resonator.
Ko boš to poštimal, bi se moral LCD že prav inicializirati.
DODANO:
Ledica na PORTA1 naj utripa, da vidiš, če PIC sploh dela.
LCD A = ANODA od ledice za osvetlitev. Preko 68-470 ohm upora jo veži na +5V
LCD K = KATODA od ledice za osvetlitev. Vežeš na GND.
Osvetlitev lahko vežeš tudi preko tranzistorja LCD K)----[C-bc547-E]---(GND in jo krmiliš s PIC-em.
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pet Feb 04, 2011 10:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej hvala.
MCLR bom poštimal, imam tudi tako napisano v šolskih shemah, samo sem pozabil nanj.
Data 0 pa ne morem določiti, ker v Flowcodu obstaja samo Data 1 in do Data 4.
Verjetno pa je kot praviš kriva ravno nastavitev oscilatorja zato pa ne deluje čisto nič.
A tisto LED za osvetlitev misliš kot zunanjo LED, saj namreč ta display je brez osvetlitve, ker drugih niso imeli.
Pa še enkrat hvala, jutri pa spet na delo.
Lp Primož |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

|
Objavljeno: Pet Feb 04, 2011 10:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če lcd nima vgrajene osvetlitve, potem tisto zadnje odpade.
Glede Podatki1...4 pa sem šele zdaj opazil, kaj pomenijo številke 8...11 . Morale bi biti 7...10 .
Bit0 = FC Podatki1 = PIC RB0 = LCD Data0 (7)
Bit1 = FC Podatki2 = PIC RB1 = LCD Data1 (8)
Bit2 = FC Podatki3 = PIC RB2 = LCD Data2 (9)
Bit3 = FC Podatki4 = PIC RB3 = LCD Data3 (10)
Tisto ledico na PORTA1 pa zveži, naj utripa, da vidiš, če pic dela (vse ok z oscilatorjem in resetom).
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pet Feb 04, 2011 10:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, bom jutri zvezal Date tako kot si napisal.
Tista LED pa je tako ali tako sprogramirana, da utripa, ko je zaznan dim, če ne bo, pa nastavil, da stalno utripa.
Lp Primož |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1717 Aktiv.: 6.95 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Sob Feb 05, 2011 12:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor je pa meni jasno, se LCD v 4bitnem načinu priklopi tako, da se priklopi linije DB4..DB7, DB0..DB3 pa se pusti v zraku oz. veže na maso. Tudi signara R/W ti ni treba vezati na uC, ampak ga vežeš direkt na maso, ker z LCDja ne boš nič bral, boš samo pisal. Torej, 1 pin LCDja na maso, 2pin na +5V, 3pin na trimmer 10k (med +5V in maso) ker je kontrast, 4pin RS na eno taco od PICa, 5pin na maso, 6pin na taco od PICa, 7..10 vežeš na maso, od 11 do 14 pa na tace od PICa. Katere tace pa moraš bolj kot ne sam vedeti. V Flow code sigurno lahko tudi nastavljaš katera taca se za kaj uporablja.
LP G
_________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14803 Aktiv.: 59.91
|
Objavljeno: Sob Feb 05, 2011 12:34 am Naslov sporočila: |
|
|
| Citiram: |
| Kolikor je pa meni jasno, se LCD v 4bitnem načinu priklopi tako, da se priklopi linije DB4..DB7, DB0..DB3 pa se pusti v zraku oz. veže na maso. |
Drži. Mislim, da sem v drugi številki naše revije displeje z HD44780 oz.kompatibilnem kontrolerjem zelo dobro opisal. PZUFIC, priporočam branje.
_________________ lp
Silvo |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sob Feb 05, 2011 9:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Tako kot sedaj pravite imam tudi jaz na eni shemi. Vendar, ker se mi oznake v Flowcodu niso pokrile z oznakami na shemi sem vezal tako kot sem napisal. V flowcodu pa lahko spreminjam samo port in pa število izhoda.
Lp Primož |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14803 Aktiv.: 59.91
|
Objavljeno: Sob Feb 05, 2011 10:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Tisto na roko napisano seveda tudi ni prav. Za 4bitno komunikacijo ne glede na to kaj bo krmililo LCD se uporabljajo gornje štiri data linije D4-D7 (pini od 11-14)
_________________ lp
Silvo |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1717 Aktiv.: 6.95 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Sob Feb 05, 2011 12:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC iz slike prvega posta vidim, da lahko poljubno izbereš, kam kaj gre. Tam imaš izbran PORTB, in potem samo določiš kateri bit odgovarja pinu na LCDju. Tako si vsaj mislim. Tisto pa kar ti pod privzeto ponudi program je pač neka privzeta zadeva (začetno stanje) in ni relevantno.
LP G
_________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

|
Objavljeno: Sob Feb 05, 2011 3:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Silvo je napisal/a: |
| Tisto na roko napisano seveda tudi ni prav. Za 4bitno komunikacijo ne glede na to kaj bo krmililo LCD se uporabljajo gornje štiri data linije D4-D7 (pini od 11-14) |
Tako je.
Sinoči sem gledal samo Lcd data0=Gnd, nisem bil pa pozoren, da je cel paket bitov narobe priklopljen .
LP, Igor |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sob Feb 05, 2011 4:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja porte v Flowcodu lahko po želji nastavljam. Sem pa mislil, da se oznake je npr v Flowcodu Data 1 enak Data 1 na displayu vendar temu ni tako.
Sedaj sem iizdelal popravek tistih portov in nogic, ki sem jih dodal zgoraj. Zvezal po njem, vendar LCD še zmeraj ne oživi. PIC pa tudi ne kaže znakov življenja. Ga bom sedaj pretaknil na programator s testno ploščo pa bom videl kako in kaj.
MCLR sem pa tudi priklopil na 5V preko upora.
Lp Primož |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Feb 06, 2011 7:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
No stvar deluje. Ni delovalo, dokler me ni nekako slučajno zamikalo, da bi malo obrnil trimer za kontrast, ki sem ga v prepričanju, da če je trimer na sredini mora delovat, obrnil na srednjo vrednost. Sem pa poskušal z programom, ki mi ga je dal sošolec in na LCD-ju pravilno izpiše tisto kar mora. Moj pa nekaj štrajka, ampak bom rešil tudi tudi to.
Najlepša hvala vsem.
Se še oglasim, glede delovanja.
Lp Primož |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Feb 06, 2011 10:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva uspešno deluje tudi z mojim programom. Sem mislil, da LCD prikazuje vpne glede na kontrast, pa vidim sedaj, da nastavitev dela čudeže.
Še enkrat hvala vsem.
Lp Primož |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 233 dni