www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Rezanje in brušenje granita

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kemik
Član
Član

Pridružen-a: Pet 01 Avg 2003 1:35
Aktiv.: 0.54
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 25, 2005 11:54 pm    Naslov sporočila:  Rezanje in brušenje granita Odgovori s citatom

Pri babici se je zrabil prag iz granita (hiša je stara preko 350 let). Sedaj bi radi odstranili odvečni granit tam kjer ni zrabljen, tako da bo prag raven, gor pa bi prilepili (cementna malta) ploščo iz kamna.

Problem nastane, kako odstraniti odvečni granit?
Na pamet mi je padlo klesanje na roke, kar bi bilo verjetno dolgotrajno (približne mere do 130cm x 50cm), odklesat bi ga morali približno 1cm v globino.

Nato sem se spomnil, da bi uporabil kotno brusilko (2000W) in narezal po širini utore, tisto umes pa stolkel na roke, ali pa, da urežem mrežo v granit (recimo 1 cm globoko) in nato klešem na roke.

No to so samo moje ideje, ker pa nikoli v življenju nisem obdeloval kamna, bi prosil za kakšen nasvet.

Lp
Boštjan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 26, 2005 6:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi isto napravil,s kotno brusilko in ....,kot si pisal.Že prej sem mislil kupiti za kotno brusilko brusilni kolut (ne za rezanje)za brušenje grobo.Pa nisem nič videl v trgovini,tudi v trgovini za obrtnike.Za dletenje bi šlo s "štemarico",ki prodajajo v Bauhaus ali Baumax.Je poceni in ne bi bolela roka.Druge ideje nimam.
Lp
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 26, 2005 7:57 am    Naslov sporočila:  re: Odgovori s citatom

Brusilko ali električno kladivo lahko tudi ''najameš'' v večini teh večjih centrov kot so Merkur , Bauhaus ,ali Baumax . Orodje je profi , za ceno ne vem , če ne rabiš pogosto takih reči ne vem če se splača kupovat................
kemik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 26, 2005 12:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar se tiče štemarce imam profi od bosca, 2kg, vendar ta zagotovo ni za tolčenje granita. Male štemarce so za vrtanje do 24mm, optimalno do 16mm, pa za opeko, siporex in ploščice odstranjevat. Če bi štemal železobeton ali kamen, se bojim da bi se skurila.

Kar se tiče kotne brusilke je pa takole. Imam 125mm/1050W za normalna dela, 115mm/500W, ki jo mislim imeti za pretvornik (12V/220V). Mislim da sta obe prešibki za rezanje kamna. Tako bi kupil profi od iskre. Ko sem začenjal nabavljat orodje, sem imel priliko kupit iskrino 2kW za 15.000sit (danes sem izvedel da jo je imel oče priliko dobit za 8.000sit preko delavca v delavnici od ERO-ta) v tovarni v Kranju (danes je ista preko 30.000sit). Svoj čas so namreč imeli v tovarniški prodajalni bistveno nižje cene kot so bile v trgovini. Sedaj imajo v trgovinah predpisane cene (so enake kot v ceniku od iskre), v tovarni pa ponujajo staro za nov (vsaj nekaj časa nazaj so). Če kupim sedaj 2kW jo bom gotovo še rabil, saj bi rad v življenju še hišo postavil, cena normalne kotne brusilke bo takrat gotovo še precej višja, razne sumljive ponudbe za 6-10.000sit za 2kW pa mislim da je škoda denarja.

Če sem še malo samokritičen, sem mal mahnjen na dobro orodje, in še vedno se je iskazalo, da se mi je izplačalo, čeprav ga na začetku nisem kupil z tem namenom. Z poceni orodjem sem bila pa še vedno (no v 90%) razočaran, pa četudi je na začetku še tako lepo izgledalo.

Kar pa se tiče šajb za kotno brusilko jih je več vrst, vendar še v nobenem katalogu nisem videl brusilno ploščo za kamen. So za rezat, običajne (podobne tistim za kovino) in pa več vrst diamantnih. Cena DeWalta je 20-24.000Sit (230mm/2004), sam bi kupil tisto od iskre 230mm 6.000sit. Kamen bi pa močil, da bi se manj kadilo.

Lp
Boštjan
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 26, 2005 12:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če boš rezal,uporabi diamantno rezalno ploščo.ki se lahko reže trdo naravni kamen.
Lp
Nazaj na vrh
LoLek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 1.45

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 26, 2005 1:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem kupil na bolšjem sejmu diamantno ploščo za 4ksit in sem brez problema rezal železo-beton. Tiste plošče za kamen, ki so podobne onim za železo pa so zanič, slabo reže in se preveč se obrablja.
Nazaj na vrh
kemik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 26, 2005 1:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem klical v Iskro ERO v Kranj, kako je sedaj z popusti. Če prineseš tja kotno brusilko katerekoli znamke, ni važno če dela, ti dajo 30% popusta. Mora pa biti velika kotna brusilka če hočeš kupovati veliko kotno brusilko (sem mislil da bi šlo z novo 500W za 2.000Sit). No, moja ogledana stane 43.190sit, 30% popusta znaša 12.957sit. Tako se mi splača kupit novo kotno brusilko v Obiju (2100W pod 7.000sit), sem še vedno 5.000sit na boljšem. Zraven pa še rastavim poceni brusilko da vidim kaka zgleda znotraj.

Lp
Boštjan
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70800.13

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 27, 2005 8:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
kemik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 27, 2005 3:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, tudi to bi šlo, samo bi mi znale zraven še kosti gniti.

Lp
Boštjan
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni