www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Krmiljenje oken pri rastlinjaku

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jernejvolk
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 15:31
Aktiv.: 0.03
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 03, 2011 8:06 pm    Naslov sporočila:  Krmiljenje oken pri rastlinjaku Odgovori s citatom

Pozdravljeni. Sedaj je čas setve in sem se lotil rastlinjaka, postavljenega in pokritega že imam (spodaj prilagam sliko samega rastlinjaka), sem pa prišel na idejo, da bi naredil okna, katera se samodejno odpirajo/zapirajo glede na temperaturo, za odpiranje oken bi uporabil kar avtomobilski oziroma kamionski elektromotor za brisalce (12V). Deloval bi pa na dve temperaturi, pri 25°C bi odprl okno pri 24°C bi ga pa zaprl. Se pravi da bi potreboval tudi dve koncni stikali ko bi se okno do konca odprlo/zaprlo. Je kdo pripravljen sestaviti to krmilje oziroma mogoce ve kdo ki to celo prodaja. Za vsako informacijo vam bom zelo hvaležen.

Lepo pozdravljeni, Jernej

rastlinjak.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  690.27 KB
 Pogledana:  5 krat

rastlinjak.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.12
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 03, 2011 8:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobi se takšna avtomatika za ta namen. Deluje pa na bimetal.
Sicer delovanja od blizu še nisem videl, vem samo da v oni lopi ni bilo nikakršnega napajanja

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.47
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 03, 2011 10:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Termostat, končna stikala in par relejev, mogoče še kak timer.

Vendar pa boš moral imeti večjo histerezo, če ne se ti bojo okna nenehno odpirala in zapirala.

Enkratna priložnost, da se naučiš programirat kak Logo ali podoben mali plc!

malci
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Aktiv.: 4.03
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 04, 2011 6:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aplikacijo za isti namen sem naredil, oz. jo še delam tudi jaz. In sicer z ds18s20 senzorjem in enim majhnim atmelom (attiny 45). Sicer mi je stvar poskusno delovala, a je očitno zaradi napačnega projektiranja tiskanega vezja zadeva delovala zelo malo časa. Sedaj pa zaradi pomankanja časa zadeva miruje, in očitno bo prej poletje, preden jaz to dokončam.

Če te zanima samogradnja ti lahko svetujem oz pomagam.

lp
uroš

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni