|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
promehanik Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41 Prispevkov: 611 Aktiv.: 2.58
|
Objavljeno: Sre Jul 27, 2011 10:21 am Naslov sporočila: Avtom. varovalka izklaplja |
|
|
Imam en čuden problem doma v garaži. Ko vklopim varilni aparat (na oplaščene elektrode) mi vedno izklopi avtomatsko varovalko. Nato varovalko vklopim nazaj in potem aparat normalno deluje, če treba tudi 10 ur lahko varim. Aparat je starejši (cca 30 let), vendar mislim, da je izpraven.
Zanima me kaj bi lahko bil vzrok za ta pojav?
lp, prom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
arksi Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19 Prispevkov: 748 Aktiv.: 3.66 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: Sre Jul 27, 2011 10:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Povej kakšna je oznaka avtomatske varovalke - na njej je napisano A, B, C ali D. Za koliko ima deklariran nazivni max tok? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Sre Jul 27, 2011 11:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen
Vklopni pojav transformatorja je zelo neugoden še posebej če zadaneš vklop ob prehodu napetosti skozi nič. Takrat steče največji vklopni tok ki močno presega nazivnega.
Morda ti vedno ven ne vrže, naprimer če zadaneš vklop pri temenski vrednosti omrežne napetosti sploh ni težav z vklopom trafota
Lp.
Darko _________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miky22 Član

Pridružen-a: Sre 30 Sep 2009 9:21 Prispevkov: 41 Aktiv.: 0.21 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jul 27, 2011 1:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm bo potrebna vsaj varovalka C rezareda če ne celo D razred. Sam sem imel podobne težave nato pa kupil inverterski varilni aparat sedaj mi pa drži 16A avtomatska varovalka razreda B |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.75 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Jul 27, 2011 2:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spet odvisno od tipa. Jaz imam kitajski inverterček 140A in ob vklopu pošteno "butne" v njem. Ker imam navadne varovalke držijo. Kdove kako bi se obnesle avtomatske... očitno ima na vhodu kakšen večji kondenzator ki se mora naenkrat napolniti. Vedno se ob vklopu sprašujem kdaj bo umrlo stikalce za vklop, ki se nahaja na samem potenciometru za regulacijo toka...
Če je možnost bi bilo po moje najbolje dati navadno varovalko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Sre Jul 27, 2011 6:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Navadne so zakon itak Sam jih moreš vedno imet na zalogi en kup za hude čase
Lp.
Darko _________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Čet Jul 28, 2011 9:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Zamenjava varovalke z drugimi karakteristikami ne običajno ne pomaga in še vprašanje ali si lahko tak poseg glede na obstoječo inštalacijo tehnično privoščimo.
Verjetno ni težko avtomatsko varovalko nazaj vklopiti, če jo izklopi.
Sam tudi imam večji transformatorski varilni aparat in se mi to dogaja. Mene sploh ne moti. Če varovalko izklopi, imam omarico nekaj metrov stran in mi ni težko nazaj vklopiti. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.61 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Čet Jul 28, 2011 11:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas pa z avtomatskimi varovalkami ni težav. Res pa je, da se varilni aparat ponavadi priklaplja na 3f. Je pa dvojno varovanje, talilne varovalke v glavni omarici in potem avtomatske v neposredni bližini porabnikov. So pa za 3f 3x20A C in težav ni. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni