|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
aeroxman69 Neznanec

Pridružen-a: Pon 01 Avg 2011 14:03 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2011 2:14 pm Naslov sporočila: Potrebujem pomoc pri PIC16LF87 |
|
|
Pozdravljeni (moj 1. post )
Jaz potrebujem pomoč pri priklopu PIC-a na programator ASIX PRESTO. Torej ICSP programiranje. Zdaj pa nisem 100% na kateri pin naj priklopim data in na katerega clock. Data, ce se ne motim bi priklopil na pin 8, clock pa nevem. Prosim za pomoc.
Gre se pa za PIC16LF87
PinOuts
Data sheet
Še slika navodil priklopa:
Hvala in LP! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 17.60
|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2011 2:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
PGD-data
PGC-clock
PGM-LVP _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
aeroxman69 Neznanec

|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2011 7:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala. Sem priklopo, zaj pa mam naslednji problem. in sicer ko hocem prebrat iz pica mi napiše: device is protected data read will not be correct. Zdaj pa me zanima ce kdo ve kak bi lahko prebral podatke iz PIC-a. Ce pa vseeno nadaljujem z branjem pa mi napise, da je prevelika napetost. Pa lahko probam z zunanjo napetostjo al pa interno od presto-ta pa vseeno ne gre.
Hvala za pomoc! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2011 7:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
| aeroxman69 je napisal/a: |
| device is protected data read will not be correct |
Ne moreš prebrat vsebine. Čip lahko edino zbrišeš in ga sprogramiraš na novo... _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
aeroxman69 Neznanec

|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2011 7:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Na noben nacin ni mozno prebrat podatkov iz pic-a? Ker drugace ta programator omogoca branje. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2011 7:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko prebereš, če vsebina ni zaščitena. Kaj ti ni jasno tule?
Poglej v datasheet, išči "code protection". _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
aeroxman69 Neznanec

|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2011 7:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja samo v datasheetu pise tudi tole:
There are dishonest and possibly illegal methods used to breach the code protection feature.
Zaj pa me zanima ce je mozno kak prebrat dol. Na bilokaksen nacin. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2011 7:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej bi rad od mene, da ti opišem "dishonest and possibly illegal methods"? _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.32
|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2011 8:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi če izvlečeš ven .hex zapis in ga pretvoriš v .asm, boš potreboval precej časa, da ga pretvoriš v pregleden .asm (poimenovane spremenljivke in labele). Potem moraš program še razumeti. Potem je spet odvisno, če želiš spremeniti samo vretnosti v kaki retlw tabeli za izpis besedil (prevod izpisov v slovenščino), ali želiš kaj večjega spremeniti.
Če delovanje naprave ni preveč zapleteno, je običajno lažje in hitreje napisati nov program.
In še zanimivost ... Pretvorba iz .hex v pregleden .asm je lahko katastrofalno zamudno početje, če naletite na kak moj program, ki tudi za utripanje ledice zavzema poln programski prostor med seboj prepletenih balastnih podprogramov. Odkar to počnem, PIC-ev sploh ne zaklepam več. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
aeroxman69 Neznanec

|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2011 8:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
| V bistvu sploh ne rabim programa. Jaz potrebujem samo hex zapis, da najdem ven neke podatke, ki so prikazani na lcd zaslonu in jih spremenim. Želim spremeniti le prikazane podatke. Ostalo želim pustiti tako kot je. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14803 Aktiv.: 59.91
|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2011 9:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
| V bistvu sploh ne rabim programa. Jaz potrebujem samo hex zapis, da najdem ven neke podatke, ki so prikazani na lcd zaslonu in jih spremenim. Želim spremeniti le prikazane podatke. Ostalo želim pustiti tako kot je. |
Če je mikrokontroler zaščiten pred branjem, pozabi na to, da boš dobil dol uporabno vsebino.
Če mikrokontroler ni zaščiten pred branjem ter boš lahko snel vsebino je karkoli skoraj nemogoče spreminjati pa da bo zadeva potem še delovala , če točno ne veš kje se kaj nahaja ter točno kaj boš zamenjal s čim. Vsaka hexdecimalna vrednost je 14 bitna instrukcija z izjemo kake morebitne tabelce. Karkoli se tukaj spreminja nekontrolirano bo naredilo popolno zmedo programa. _________________ lp
Silvo |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.32
|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2011 11:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je avtor znan oziroma ima aktiven mail, mu je bolje posredovati prevedena besedila in ga prositi, da jih vnese v program.
Dobro testiraj obstoječ program, da se bodo prikazala vsa možna besedila, nato pa napraviš seznam vseh besed Original => Prevod .
Paziti moraš pri okrajšavah, kadar je slo beseda daljša, saj se pri nekaterih zasnovah izpisov ne da tako enostavno spremeniti pozicij na zaslonu.
Sploh pri izpisih oblike "Beseda: stevilka Enota" zna biti nerodno, če imata stevilka in Enota fiksno začetno pozicijo, ti pa podaljšaš Besedo. Težavnost spreminjanja konstant pozicij je odvisna od spretnosti avtorja programa. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2118 Aktiv.: 8.57 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Avg 02, 2011 1:14 am Naslov sporočila: |
|
|
| Citiram: |
| Zaj pa me zanima ce je mozno kak prebrat dol. Na bilokaksen nacin. |
Je možno.
S tvojim znanjem (glede na tvoja vprašanja v tej temi) težko do nemogoče.
Mislim, da je bil članek o tem v eni začetnih revij SE. Sam se s tem nisem nikoli ukvarjal.
Tako na splošno, imaš naslednje možnosti (Ni nujno, je karkoli od naštetega primerno za tvoj uC, ter da bo delovalo v tvojem primeru oz. bodo rezultati ponovljivi):
-Nekateri PIC-i so imeli napako, ki je omogočala branje zaklenjene vsebine z uporabo prilagojenega programatorja.
-Ena od možnosti je bila selektivno brisanje bita zaščite (laser - X žarki) Proizvajalec je v kasnejših verzijah poskrbel, da je ta bit veliko težje zbrisljiv.
-Pri EEPROM verziji je v teoriji vsebino možno prebrati z mikroskopom.
-Če se odstrani ohišje in zaščitna plast, je možno dostopati do delov uC-ja, ki normalno niso dostopni.
-Če uC ni zaklenjen pred nadaljnim programiranjem, ali omogoča priklop zunanjega programskega pomnilnika, je morda možno dodati kodo, ki prebere vsebino programskega pomnilnik-a in jo odda po npr. serijskem vmesniku. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni