|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
NUFAN Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39 Prispevkov: 947 Aktiv.: 4.00 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Tor Sep 13, 2005 6:08 pm Naslov sporočila: Resetiranje računalnika |
|
|
Zadnjih nekaj dni, se mi pojavlja problem, da se mi računalnik resetira sam od sebe brez vsakega vzroka, tudi kadar na njem ne delam nič. Sploh mi ne javi nobene napake ali kaj podobnega, ampak se kar ugasne kot da bi pritisnil reset tipko.
Pregledal sem ga že z različnimi programi, pa vendar se napaka še kar pojavlja. Pomislil sem tudi, da se preveč greje, a sem ta vzrok hitro izključil ko sem pogledal temperaturo v biosu. Zdaj so moje moči ponehale in se obračam na vaše nasvete. Če ne bo pomagalo to, bo pa treba narediti format  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.28 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Sep 13, 2005 6:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglej na plati in v napajalcu, če imaš napihnjene kondenzatorje. Zamenjaj jih s takimi, ki so za 105 stpoinj ali še bolje, z LOW ESR, če jih uspeš dobiti
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Tor Sep 13, 2005 6:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj ne pocne en virus taksne neumnosti?  _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

|
Objavljeno: Tor Sep 13, 2005 6:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sej pravim, da sem računalnik pregledal že s 7 različnimi sypware in antivirus programi. Nekaj mi je sicer odstranilo, ampak težava je ostala  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mujo Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24 Prispevkov: 746 Aktiv.: 3.15 Kraj: MB
|
Objavljeno: Tor Sep 13, 2005 7:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
moj predlog je ta da najprej ugotovis ce je napaka softwerska ali hardwerska. Tako ti priporočam da par ur uporabljaš kak live cd linux (recimo knoppix). Če se bo problem pojavlal tudi tam potem je skoraj sigurno hardware napaka. ce pa ni pa probaj popravit windowse (repair funkcija ki se ti ponudi ko bootas install cd od win ) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

|
Objavljeno: Tor Sep 13, 2005 7:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mi lahko malo bolj pojasniš to zadevo: live cd linux (recimo knoppix). Kaj je to? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Tor Sep 13, 2005 7:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je operacijski sistem Knoppix, ki se ne zažene z trdega diska ampak kar s CD-ja. S tem ti ni treba nič nameščati na računalnik. Samo vstaviš CD/DVD, mu daš boot prioriteto in imaš operacijski sistem brez strahu, da bi kake podatke povozil. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

|
Objavljeno: Tor Sep 13, 2005 7:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
A obstaja pa samo linux? Bom preizkusil to zadevco. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.23 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Tor Sep 13, 2005 7:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živjo!
Ja, saj ravno v tem je poanta. Če se ti bo isto dogajalo v totalnem (vsaj kar se s programskega in gonilniškega vidika tiče) nekompatibilnem sistemu, potem je 100% hardverska napaka. Pa s Knopixom lahko malce spoznaš radosti in težave Linux operacijskih sistemov. Je pa stvar sila zanimiva. Kako ti on lepo prepozna vse kar imaš na PCju, naloži ustrezne drajverje in stvar dela...ne pa gigabajtov drajverjev, inštalacij in kajvečesaše. Čeprav roko nasrce, XPji so napram prejšnjim berzijam Windowsov resnično korak naprej. (malo off topic)
LP Gorazd _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

|
Objavljeno: Tor Sep 13, 2005 7:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je mogoče kje na netu opisan postopek (nisem še nič iskal) kako to stvar izvršiti ali pač preprosto posnameš to na CD/DVD in bootaš z njega in to je to. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Tor Sep 13, 2005 8:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam bi najprej v nastavitvah:
My computer / desna tipka /properties/ advanced / Startup and recovery / settings odstranil kljukico pri automatically restart.
Ob napaki bi te moral počakati moder ekran z nekim besedilom. Napako potem lahko vpišeš v Google ali pa koga vprašaš če ve kaj pomeni.
Po mojih izkušnjah gre pri takšnih težavah največkrat narobe kaj z spominom ali pa pregrevanjem. Če seveda nimaš kakšnega žužka.
Temperature lahko pogledaš tudi recimo z programčkom Everest. Na moji mašini jih kaže za Grafično kartico, CPU, diske in sistem.
Ram lahko uspešno stestiraš, tako da snameš sliko za disketo ali CD z programčkom memtest86: http://www.memtest86.com/
Uporabiš ga enako kot linux. Zaženeš računalnik s CD-ja in pustiš, da naredi vsaj en cel cikel. Pri tem ne sme v oknu izpisati nobenih napak.
Če se boš odločil za Linux test ti priporočam recimo LIVE verzijo Umbutu Linuxa.
http://www.ubuntu.com/
Z interneta snameš sliko CD-ja, ga zapečeš na CD z opcijo Finalize/Close
Vstaviš v CD, v biosu nastaviš, da se računalnik zažene iz CD-ja in zaženeš.
Če gre vse v redu se boš znašel v minuti ali dveh v rjavo obarvanem namizju.
Če bo šlo kaj narobe bo zapisano na ekranu, pa lahko pogledaš kaj je. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.04 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Tor Sep 13, 2005 10:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potipaj čip na grafični kartici. Meni je težavo delala temperatura grafične v Xp, v 98 pa ne (v Linux-u pa sploh ne). Odkar sem zrihtal hlajenje nimam več problemov. _________________ If in doubt about performance disassemble your code and try to follow it. If you get bored then the CPU probably will too... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.28 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Sep 13, 2005 11:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi prej, ko bi šel na novo nalagat sistem ali se zezat z linuxom preveril kondenzatorje na plati in v napajalniku. Je večja verjetnost, da je napihnilo kondenzatorje, kot pa, da imaš softwarsko napako. Spotoma poglej še, če dela ventilator na procesorju, grafični in v napajalniku. Dela je 10 minut. Za ponovno inštalacijo windowsev, vseh driverjev in programov pa rabiš vsaj 2 uri
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BrezC Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 9:06 Prispevkov: 93 Aktiv.: 0.39
|
Objavljeno: Sre Sep 14, 2005 10:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Zamenjaj napajalnik, lahko je defektna mamaplata |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni