|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
rontajzel Neznanec

Pridružen-a: Čet 18 Avg 2011 13:32 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.01 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Avg 18, 2011 1:38 pm Naslov sporočila: Izračun preseka opleta VN kabla |
|
|
Pozdravljeni!
Po hitrem preletu in uporabi iskalnika, žal takšne teme nisem našel.
Trenutno se ukvarjam z visoko-napetostnimi energetskimi kabli za napetosti 110kV.
Zanima me, na podlagi česa se določi presek bakrenega opleta (ang.: metallic screen). Po nekaj preletenih katalogih sem opazil, da se podajajo enaki za različen presek glavne žile, vendar nism zasledil vzroka.
Zanima me kakšna je formula za izračun in mogoče, če zna kdo razložiti, zakaj se v nekaterih primerih uporablja večji v drugih pa manjši presek tega izenačevalnega opleta?
Hvala in lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.61 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Čet Avg 18, 2011 3:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bi rekel, da debelejši, ko je oplet manjše je razsipanje motenj okoli. Iz tega sledi, da je debelina odvisna od lokacije. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Pet Avg 19, 2011 6:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Točnega odgovora nebi mogel podati, ampak razmišljam pa lahko
Ta metalni oplet je mehanska zaščita, skozenj pa teče tudi zemljostični tok (tok enopolnega zemeljskega stika). Pri 110kV pa je ta tok lahko dokaj majhen (če gre za del 110kV omrežja, ki nima ozemljene nevtralne točke), ali pa kar konkreten, če ima dotični del omrežja ozemljeno nevtralno točko.
Preseki opleta pa so dokaj standardni, vsaj pri SN kablih.
Niti slučajno pa ne trdim, da imam prav, podal sem samo svojo zamisel. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 5.99 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Pet Avg 19, 2011 12:33 pm Naslov sporočila: Re: Izračun preseka opleta VN kabla |
|
|
Citiram: |
Zanima me, na podlagi česa se določi presek bakrenega opleta |
Kakor sem nekaj slišal, je minimalni presek opleta odvisen od okvarnega toka...
Po nekaj preletenih katalogih sem opazil, da se podajajo enaki za različen presek glavne žile, vendar nism zasledil vzroka. |
Če so to standardni kabli, je podlaga za presek... standard (največkrat mednarodni: IEC, EN, VDE, DIN, ...)
Zanima me kakšna je formula za izračun... |
Preseka? Ali te bolj zanima formula za izračun okvarnega toka (kratkostični tok)?
...zakaj se v nekaterih primerih uporablja večji v drugih pa manjši presek tega izenačevalnega opleta? |
Kakor sem nekaj slišal, je to odvisno od okvarnega toka... (pa tudi vrtinčnih tokov,... ja, se ponavljam)
Še nekaj (mogoče) zanimivih povezav: IEC cable standards , XLPE cable guide , klik , klik , klik , ...
EDIT: Slediš, mogoče, kaj tej temi ?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni