|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.79 Kraj: Ajdovščina
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mzmarez Član

Pridružen-a: Tor 22 Jan 2008 19:03 Prispevkov: 184 Aktiv.: 0.87 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Dec 03, 2009 1:30 pm Naslov sporočila: transistor tester |
|
|
Ker je nekdo za mano odprl kot novo temo tranzistor tester pri AVR-jih (jaz sem to objavil pri Pic-ih avgusta meseca)ugotavljam,da je ta novi tranzistor tester že precej izboljšan. Tako meri tudi tiristorje (triake), kondenzatorje in upore. Kolikor sem zasledil ima avtor Markus F. nekaj težav pri vseh teh raznih elementih. Problemi so npr. pri tranzistorjih (darlingtonih), ki imajo v svojem ohišju že vgrajene upore in zaščitne elemente-diode. Tako , da je ta instrument postal že precej vsestranski. Razvoj tega instrumenta spremljajo tudi na ruskem forumu:
http://pro-radio.ru/measure/5437/
originalna stran, kjer je objavljen novejši firmware avtorja Markusa F. :
http://www.mikrocontroller.net/topic/131804-zadnji firmvare do danes ima datum 2.12.2009
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
78.88 KB |
Pogledana: |
3 krat |

|
|
74.72 KB |
1 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.28 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Ned Jan 03, 2010 7:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali je slučajno kdo že naredil ta tr.tester z AVR iz strani, ki sta jo pripela @Jule in pa @mzmarez. Jaz sem sedaj čez praznike naredil ploščico in nacinil elemente, sedaj mi pa problem dela atmega8. Programator imam STK200 in pa ponyprog in tudi iz bascoma sem z tem programatorjem poskusil pa mi ne uspe.
Fuse bite sem nastavil kakor je v eni priponki na omenjeni strani za ponyprog. Ko pa sem poskusil z Bascomom pa sem nastavil na notranjo uro 1MHz. Ko priklopim napajanje se ne zgodi nič oziroma se na displeju pojavijo komaj vidni celi kvadratki kakor takrat ko daš LCD brez ICja samo na napetost samo, da so takrat kvadratki samo v zgornji vrstici in vidni v redu.
Sedaj jaz ne vem ker tam v tisti mapi sta dve datoteki in ne razumem dobro ali je ena tudi za vpisat v eeprom in ali se to ne zgodi avtomatsko.
Sem poskusil v mego ker sem mislil, da je z njo kaj narobe vpisat tudi en drugi program, recimo tistega za en gsm polnilec, seveda sem tam nastavil zunanjo uro in mega dela s tem programom.
Lp Srečko
_________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mzmarez Član

|
Objavljeno: Sob Jan 09, 2010 9:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pravkar sem sestavil AVR transistor tester in podajam rezultate:
Kot osnovo za tiskanino sem vzel tiskanino na ruskef forumu :http://pro-radio.ru/user/uploads/229704.rar
Kot software sem vzel datoteko:http://pro-radio.ru/user/uploads/233970.rar Elementi v programu so označeni v angleščini, lahko pa vzamete iz nemškega foruma (zadnja datoteka ima datum 2.1.2010) http://www.mikrocontroller.net/wikifiles/1/11/AVR-Transistortester_neu.zip
Microcontroler sem sprogramiral z naslednjimi nastavitvami:[/img][/url] z usb programatorjem (STK500- Biprog).
Tester meri podobno kot pic tester
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=1335
s tem, da dodatno ugotovi na katerih sponkah je E_B_C pri darlingtonih (ojačanja ne meri pri njih- pri običajnih tranzistorjih pokaže ojačanje približno enako , kot pic tester). Ugotovi tudi razporeditev nogic pri tiristorjih (manjše moči- večje ne zazna-premalo toka). Triake nisem mogel preizkusiti ,ker nimam pri roki. Meri tudi upore (do 8Mohm-ov, s tem,da rezultat lahko odstopa tudi 500Kohmov_pokaže premalo na koncu območja. Kondenzatorje meri od cca 150pF-pokaže 230pF . Elektrolit 10 000 mikroF meri še prilično točno-mogoče še kaj več. Tukaj imam nekaj slik,vendar so slabe kvalitete:
|
147.4 KB |
17 krat |

|
|
130.04 KB |
15 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mzmarez Član

|
Objavljeno: Sob Jan 09, 2010 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker ni fuse nastavitev jih še enkrat pošiljam:
|
105.05 KB |
77 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.28 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Ned Jan 10, 2010 2:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa se mučim z Ponyprogramom in pa STK200 programatorjem in tudi z pomočjo bascom programom in tem programatorjem pa mi ne uspe oživiti atmego.
Ali je potrebno obe datoteki, ki sta v tisti priponki sprogramirat v atmego.
Jaz poskušam prvo v rom spravit hex datoteko in potem še v eeprom datoteko v eeprom pa ne gre. Ko eno vpišem in potem poskusim še eeprom sprogramirat je pa v obeh rom in eeprom ista vsebina.
Kako se da sprogramirat prvo eno potem pa drugo ker kakor sem gledal v tisti datoteki je potrebno oboje vpisat v atmego.
Res ne vem več kaj naj storim, da bi uspel oživit ta tester.
Lp Srečko
_________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.38 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jan 10, 2010 3:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Srečko,
problem nastane verjetno v tem da STK200 ne prebere pravilno EEP fajla.
Sam sem imel veliko težav pri posodobitvi programa za osciloskop ki sem ga opisal v eni drugi temi.
Programator je lepo sprogramiral in verificiral eeprom, vendar pdatki v njem niso bili pravilni.
Uporabil sem Volk-ov programator in sprogramiral procesor in je delalo tako kot je treba.
Poskusi z drugim programatorjem mogoče bo v redu.
Rešitev bi bila tudi da ti kdo pošlje eep fajl katerega prebere s STK200.
Vlado
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

|
Objavljeno: Ned Jan 10, 2010 4:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mi je uspelo in tr.tester že dela. Sprogramiral pa sem ga z ponyjem in STR200.
Sem pa delal napako in sicer tako, da sem poskušal oba "fajla" posamično vpist v atmego, namesto, da bi odprl enega po enega in potem vpisal.
Pri poniyu se eeprom vsebina vpiše "pod" rom datoteko v istem oknu in jaz tega nisem opazil.
Potem sem le "sprobal", da je potrebno odpreti oba fajla in ju skupaj vpisat v čip, potem ko sem to ugotovil in tako naredil in sprogramiral je pa začelo delat in to v prvo.
Sem pa sedaj delal to prvič, da je potrebno vpisat tudi eeprom vsebino v čip. Ja vsaka šola nekaj stane , mene je kar nekaj dni to "matralo.
V glavnem sedaj tester dela sem izmeril par tranzistorjev pa nekaj uporov in tudi triak i lepo dela vsaj kar sem ga sprobal.
Lp Srečko
_________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

|
Objavljeno: Ned Jan 10, 2010 5:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj slik si lahko ogledate tukaj
Lp Srečko
_________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Jul 27, 2011 10:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče kdo ve v katerem prevajalniku je program napisan?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sadida Član

Pridružen-a: Pet 17 Apr 2009 12:53 Prispevkov: 636 Aktiv.: 3.23 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Tor Avg 02, 2011 6:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ravnokar sem na protobordu zvezal ta tester(verzijo brez samodejnega ugašanja).
Najprej sem meril tranzistor in je uredu, potem pa dam upor( nevem a je važno med katere priključke ga je potrebno priklopiti?) in mi napiše, da je dioda, ali pa da ne prepozna elementa. Če dam kondenzator mi napiše, da je JFET. V čem je problem?
Probal sem obe verzije, nemško in angleško.
|
20.75 KB |
52 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kose19 Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37 Prispevkov: 1228 Aktiv.: 5.18 Kraj: okolica Kobarida
|
Objavljeno: Pon Okt 10, 2011 3:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na protoboardu sem sestavil tester in mi bascom zajamra, da je fajl EEP prevelik, ko ga hočem odpreti.
Se je to zgodilo še komu drugemu?
_________________ - Absens, carens -
- Tisti, ki ga ni, bo prikrajšan - |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sadida Član

Pridružen-a: Pet 17 Apr 2009 12:53 Prispevkov: 636 Aktiv.: 3.23 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Pon Okt 10, 2011 5:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer ne poznam bascoma, ampak eep file je za eprom. Ne vem, ali to gre ali ne. Mogoče, ima pa tudi bascom kakšno omejitev.
Z avr studiem ne bi smelo biti težav.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kose19 Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37 Prispevkov: 1228 Aktiv.: 5.18 Kraj: okolica Kobarida
|
Objavljeno: Sre Okt 12, 2011 7:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim,da licenčna verzija bascoma nima omejitve.
Sem naložil tudi avr studio5, pa nevem kako dodat avr-isp programator, katerega uporabljam z bascomom. Na ostale programatorje, ki jih ima navedene se ni povezal.
_________________ - Absens, carens -
- Tisti, ki ga ni, bo prikrajšan - |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Okt 12, 2011 7:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
avr 5 se poveža samo na originalne programatorje, npr. stk500 klone on ne =be 5 posto...za tako stvar naloži avr 4.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni