www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Koliko tehta električna energija?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Dobra volja je najbolja, ...
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 25, 2011 1:51 pm    Naslov sporočila: icon_mocker Koliko tehta električna energija? Odgovori s citatom

Mr. Green Je poln akumulator težji od praznega?. Koliko je poln akumulator polnjen z elektrolitom lahko izmerimo tako, da izmerimo gostoto elektrolita. Gostota elektolita je pri polnem večja kot pri praznem...po tem bi lahko sklepal, da je poln tudi težji!?
Če električne vodnike močno obremenimo, postanejo "živi" So vodnki po katerih teče tok težji od tistih po katerih ne?

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 25, 2011 2:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je pri polnjenju iz akumulatorja izhlapelo nekaj mg ali ug vodika, je poln akumulator vsakič lažji od praznega.
Elektrolit ima večjo gostoto, vendar pride vanj dodatna masa iz plošč, ki postanejo lažje.
Celo elektroni gredo samo iz ene strani na drugo skozi alternator oziroma porabnik.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lead%E2%80%93acid_battery

Skupno se spremeni (zmanjša) masa samo na podlagi izhlapelega vodika.

Če nek kos kovine spravimo na višji električni potencial (vsebuje manj elektronov), in ga izoliramo, bi moral biti lažji ravno za maso tistih manjkajočih elektronov. Samo elektron ima maso reda ... x 10^-19 kg

Nazadnje urejal/a igo Sre Maj 25, 2011 2:21 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
poule
Član
Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53
Aktiv.: 3.62
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 25, 2011 2:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odgovor fizika na podobno vprašanje
Nazaj na vrh
6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 6.00
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 25, 2011 2:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shame on you Odgovor na vprašanje v naslovu teme je: samo oko vržeš na položnico elektra ... Mr. Green
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.19
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 25, 2011 3:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tema me spominja na dve epizodi:

Kolega iz službe mi pripoveduje, kako je njegov sin težkal baterije v rokah, da bi ugotovil, katera je prazna in katera je polna.

No, druga epizoda se mi je zgodila kot dijaku. Bila so petdeseta leta. Profesor fizike je razlagal električni tok. Po koncu predavanja sem profesorju z nekaj drugimi dijaki pomagal pospravljati instrumente - učila v omare. In pri tem sem profesorja takole v zaupanju vprašal: "Ja, ampak, povejte mi, koliko amperov je potemtakem dvestodvajset voltov?" Seveda mi za to ni mogel dati slabe ocene, vedel pa je, da je stvar očitno slabo razložil, saj sem bil sicer med boljšimi učenci, kar se tiče fizike in matematike.

Ja, kadar nekdo prav nič ne razume, so tudi vprašanja zelo čudna.
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.00

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 25, 2011 6:53 pm    Naslov sporočila: icon_mocker Re: Koliko tehta električna energija? Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Mr. Green Je poln akumulator težji od praznega?. Koliko je poln akumulator polnjen z elektrolitom lahko izmerimo tako, da izmerimo gostoto elektrolita. Gostota elektolita je pri polnem večja kot pri praznem...po tem bi lahko sklepal, da je poln tudi težji!?
Če električne vodnike močno obremenimo, postanejo "živi" So vodnki po katerih teče tok težji od tistih po katerih ne?

Elektrolit je težji ja.
Plate so pa lažje
Nazaj na vrh
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.04
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 25, 2011 7:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po moje, da bo nekaj na tem, ker tudi sicer, prazen akumulator lažje stran vržeš kot polnega!
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 25, 2011 7:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Umnik je napisal/a:
Po moje, da bo nekaj na tem, ker tudi sicer, prazen akumulator lažje stran vržeš kot polnega!

Laughing

Alex17
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Feb 2010 21:46
Aktiv.: 2.55
Kraj: Ljutomer

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 25, 2011 9:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Umnik je napisal/a:

Problem solved. Mr. Green
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70789.98

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 25, 2011 10:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 26, 2011 7:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
To tudi ustreza definiciji, da so vse el. naprave na dim.
- težo dima pa je že nekdo izmeril: stehtal je cigareto, jo pokadil in stehtal pepel, ki je ostal od pokajene cigarete. Razlika je teža dima.
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 26, 2011 7:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarE69 je napisal/a:
Daj ga v kratek stik, da se pokadi. Masa elektrike je enaka masi dima. To tudi ustreza definiciji, da so vse el. naprave na dim.

To ne bo povsem držalo. Dimi se izolacija kratkostične žice.
Elektrika bi iz akuja v tvojem primeru hitro (zelo hitro) ušla v obliki tekočine (ki se ne dimi) z nekaj kosi trdne snovi skozi novonastale razpoke v ohišju akuja. Torej bi moral ujeti in stehtati tisto, kar brizgne ven iz akuja -> teža elektrike. To pomeni, da je elektrika kar težka Wink
Ta moja trditev predvideva, da je elektrika v akuju nastala iz pepela (tako kot je voda pepel), ker se nič ne dimi Think
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 26, 2011 8:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Wink Jaz sem dostikrat ko sem vezal motor (za avtomatska vrata) na koncu rekel štromarju naj mi pošlje četrt kile toka in ko to stori, motor deluje povsem normalno. Torej lahko sklepamo da je četrt kile povsem dovolj (če ne že preveč) za nekajurno delovanje 300W motorja Dancing
(malo heca)
Resno: v samem accuju ne more biti načeloma niti grama razlike, saj so po večini zaprti in masa nima kam oditi, enako nima odkod priti.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
cerovac_i
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34
Aktiv.: 3.03
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 26, 2011 3:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sigurno se bo poznala razlika v teži za nekaj kg pri temu superštromarju, ko se dobro "nabije" z elektriko! Very Happy Very Happy
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 26, 2011 11:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Probaj dvignit žico, ki je pod napetostjo in tisto, ki ni.
teža raste sorazmerno z napetostjo Mr. Green

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Dobra volja je najbolja, ... Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni