www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Komunikacija s števcem ISKRA MT-173

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
leonk
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Jan 2009 0:39
Aktiv.: 1.87
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 12, 2011 12:30 am    Naslov sporočila:  Komunikacija s števcem ISKRA MT-173 Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Zaradi nadzora nad porabo električne energije poizkušam vzpostaviti komunikacijo s števcem preko RS-485 vgrajenega porta. Navkljub permutacijam na temo števec ostaja nem in ne odgovarja na zahtevke za komunikacijo. Nivoji na RS vodilu so 0-5V. Zahtevek "/?!" je po dokumentaciji.

Ali je komu kaj podobnega že uspelo?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 5.99
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 12, 2011 11:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je to hišni števec, raje ne vprašam, kako si prišel do sponk.
Si prepričan, da števec ima RS485 vmesnik (ta je opcijski)? Če nisi, lahko preveriš tukaj (poglej spisek z naslovom "Označevanje števcev za naročanje"). Števec pa zagotovo ima optični vmesnik za lokalno odčitavanje in programiranje števca. In če sem prav slišal, je treba najprej preko optičnega vmesnika omogočiti (sparametrirati) RS485 komunikacijo...
Kaj če bi povprašal pri lokalnem elektrodistributerju?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
leonk
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 12, 2011 4:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za informacjo.
Bo kar verjetno držalo to da ga je potrebno dodatno sparametrizirati, da bi se odzival na RS485 liniji. Ta zagotovo obstaja glede na oznake števca. Zadeva trenutno ni hišni števec, sem ga pa dobil od elektra zaradi preverjanja visoke porabe. Bom povprašal če mi to lahko uredijo oz. bom dodal še optični vmesnik.
Nazaj na vrh
6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 5.99
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 13, 2011 10:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"...bom dodal še optični vmesnik"
Si s tem mislil nabavo nečesa v stilu softvera in adapterja ? Saj zato pa sem namigoval na nekoga, ki to (najverjetneje) že ima...
Nazaj na vrh
leonk
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 13, 2011 2:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom si zadevo kar sam zgradil. Sami vmesniki so relativno dragi.
Včeraj sem priklopi na tx port na Arduino-tu IR-LED odlotano iz miške in proti portu pošiljal sekvenco "/?!\r\n" in se je port nekaj malega odzival.
Ko bom naredil še sprejemni del bo verjetno šlo.

V Elektorju letnik 2002 sem našel vmesnik in program v Turbo Pascalu.

Sam bi rad delal odčitke na nekaj minut in jih shranjeval v datoteko.
Od tam pa potem v Cacti ali pa RRDTool tako da bi lahko izrisal grafe porabe.
Nazaj na vrh
tretjic
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19
Aktiv.: 2.28
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 02, 2013 1:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obujam staro temo.
Kupujem odštevalni 3 fazni 2 tarifni števec. Varjanta je tak števec, kot v naslovu. Če prav razumem, tak števec uporablja eno od elektro distribucijskih podjetij v Sloveniji.

Po specifikacijah mi ustreza, samo ne vem kako je z nižjo/višjo tarifo. Po navodilih ga je možno poljubno naprogramirati, ampak je potreben zunanji programator in programska oprema (ki ju nimam). Tako je zdaj vprašanje ali bo ta števec (kupljen rabljen v Sloveniji) pravilno beležil tarifi ali ne? (vsaj uro in sobote/nedelje, če že praznike zanemarimo).

Ta števec je za moje potrebe sicer precej velik, tako da bi raje takšnega za montažo na DIN letev. Če slučajno kdo ve za kakšnega cenovno ugodnega (rabljenega) se priporočam...
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 14 Ur