|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sob Dec 04, 2004 8:16 pm Naslov sporočila: Mikrovalovi za uničevanje črvov v lesu |
|
|
Pozdravljeni!
V eni reviji sem videl napravo s pomočjo mikrovalovno anteno, ki oddajajo mikrovalove proti lesni tramovi in s tem uničujejo črve.Na misel mi je prišlo,da bi napravil in bi dal podstrešju.Ima mogoče kdo idejo,kako bi napravil.Je pa še en način,ta je potreben visokofrekvenčni generator.Na tramu na vsaki strani kos kovine,priključen in s tem segreje les,vsaj tako mislim.Bi pogledal na spletni strani,samo nerodno je,da je treba v angleščini.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Ned Dec 05, 2004 11:01 am Naslov sporočila: |
|
|
tole sem našel in skeniral.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
260.23 KB |
Pogledana: |
81 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

|
Objavljeno: Ned Dec 05, 2004 11:02 am Naslov sporočila: |
|
|
še ena stran
|
363.78 KB |
46 krat |

|
|
363.78 KB |
35 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.50 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Ned Dec 05, 2004 1:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je to samo na papirju, ali je možno tudi naredit, oz. kupit? Cena?
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

|
Objavljeno: Ned Dec 05, 2004 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takšna naprava je,ne vem če obstaja pri nas podjetje,ki se uporabljajo.?Že prej sem iskal,pa nisem našel,v tujini pa je.To je z vročim zrakom ali z mikrovalovno in vf generatorjem uničujejo škodljivce.Samo rad bi vedel,kako bi se dalo napraviti in ali ne bi bilo drago.Kaj pa, če kje dobiti mikrovalovno peč in predelati?Tako jaz razmišljam.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.50 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Tor Dec 07, 2004 9:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
andrejj je napisal/a: |
Takšna naprava je,ne vem če obstaja pri nas podjetje,ki se uporabljajo.?Že prej sem iskal,pa nisem našel,v tujini pa je.To je z vročim zrakom ali z mikrovalovno in vf generatorjem uničujejo škodljivce.Samo rad bi vedel,kako bi se dalo napraviti in ali ne bi bilo drago.Kaj pa, če kje dobiti mikrovalovno peč in predelati?Tako jaz razmišljam. |
Pa da bi pocvrl samo črve, ne tudi sebe ali slučajnih mimoidočih
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

|
Objavljeno: Pet Dec 10, 2004 11:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Satelitko,saj to vem,da ne smem biti zraven.Če bi imel,bi naprej postavil blizu trama in bi šel dol ,vključit.Za preizkus bi dal star les oziroma kos tram in toliko časa.Potem bi s sekiro razklal les in bi videl,ali je šlo.Jaz sem že enkrat to les razklal in našel kar lepo rejeno črv,tako ta zaščitni premaz nič ne pomaga,ker ne gre globoko.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

|
Objavljeno: Sob Dec 11, 2004 6:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
He he, saj to bi lahko bil problem(ček). Količino mikrovalovnega sevanja ni tako enostavno pomeriti...
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

|
Objavljeno: Sob Dec 11, 2004 10:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potem bi bilo težko napraviti.Mogoče pa bi obesil surovo meso na tram in bi lahko zmeril količino.Ha,ha.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s51zg Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2004 17:35 Prispevkov: 538 Aktiv.: 2.27 Kraj: JN76BC - Srednje brdo
|
Objavljeno: Ned Dec 12, 2004 12:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ugotavljam, da ste kar duhoviti fantje... Nekaj razmišljanj v vezi tega....
Glede uničevanja črvov v lesu je teoretično možno z uporabo VF generatorja.
Praktično, da bi to počel na postrešju, je pa nemogoče. Za tako početje bi rabil že kar velik generator moči nekaj 10 KW ... Če pa vemo, da je npr. pri generatorju izhodne moči 10KW, potreben anodni trafo moči vsaj 20KVA, potem to pove vse! Se pravi, da je INPUT enkrat večji od željenega OUTPUT-a. Glede same teže tu ne bi komentiral...Sama uporaba VF-a v industriji je že stara vsaj 50 let in to v različnih branžah. Dielektrično segrevanje se uporablja uporablja vse od bazične industrije pa do elektromedicine idr. Najbolj poznani načini segrevanja so kapacitivno, induktivno, UZ idr. Freq. VF generatorjev so zopet različne. Od nekaj 1000 Khz npr. pri sušenju lesa - to je nekoč uporabljal KLI - Logatec, pa vse do 40 Mhz. Največ se uporablja freq. 27.12 Mhz. Vemo, da so problemi VF generatorjev - kljub vgrajenimi filtri - predvsem večjih moči - njihovi višji harmoniki. Omenjena freq. zagotavlja, da nimamo problemov z motnjami v FM-u, v TV območjih 48-82 Mhz, 175-230 Mhz, 470-860 Mhz. Induktivno varjenje je zelo uporabno pri kaljenju, varjenju pvc cevi idr. Kapacitivno varjenje se pa uporablja pri varjenju mehkega PVC-ja, v prehrambeni industriji ipd. Generatorji delujejo večinoma v klasi C. UZ generatorji delujejo od cca 20 - 40 Khz. Ti se uporabljajo prvenstveno za spajanje trdih PVC materialov. Ti generatorji so običajno manjših moči. Problem pri teh generatorjih so orodja - SONOTRODE, ki so zelo draga... Da bi pa mikrovalovke uporabljali za druge namene - kot je bilo navedeno v enem od prispevkov - so pa zopet problemi njihovi resonatorji...
To je le moje razmišljanje..
lp Janez/S51ZG
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

|
Objavljeno: Ned Dec 12, 2004 3:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za obširne podatke.Izgleda je kar komplicirano,tako ne splača se napraviti.Edino vprašanje je,če sploh obstaja podjetje,ki se ukvarjajo s aparati za uničevanje v les in sušenje vlažnih zidov.V tujini obstajajo,pri nas pa?
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Jan 16, 2006 2:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tema je stara, ampak črvi so še aktualni.
V lesenem stropu (1 cm debel les) so se mi zaredili črvi (pravzaprav dva črva). Vrtala sta noč in dan. Kemično preganjanje pobije črve, vendar je škodljivo za stanovalce zato sem vzel fen (black & decker) in začel segrevati strop v bližini vrtanja. V kratkem se je črvojedina iz krc, ......... krc, ......... krc, ......... krc, ......... krc, ......... spremenila v krc, ..... krc, ..... krc, ..... krc, ..... in malo kasneje v krc,krc,krc,krc in počasi ponehala. Temperatura lesa je bila taka, da sem ga z roko lahko še vedno držal, barva pa je le malenkostno spremenila odtenek.
Z mikrovalovi bi rekel, da črvom ne bi škodoval. Sem probal osvetljevat mimo leteče ptiče z radarjem (c band, >200 kW peak power), pa se niso kaj dosti sekirali, kaj šele da bi padli dol pečeni.
Lesena konstrukcija ponavadi vsebuje kovinske dele (vijaki, žeblji). Pri obsevanju z mikrovalovi iz navadne mikrovalovne pečice bi lahko prišlo do požara.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni