www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

"Prekratka" brezžična povezava

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
janez03
Član
Član

Pridružen-a: Čet 02 Sep 2004 9:43
Aktiv.: 0.60
Kraj: tržič

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 13, 2005 10:30 pm    Naslov sporočila:  "Prekratka" brezžična povezava Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Imam komplet brezžična kamera+monitor. Vrag je v tem, da na mestu kjer želim opazovati dogajanje ki ga vidi kamera je signal že na meji dosega. Obračanje monitorja ne pomaga nič, kamera mora itak "buljiti" v pravo smer. V kameri je vgrajena mikro-strip antena, verjetno je cel oddajni modul (2,4 GHz) podoben kot pri vseh blue-tooth in sličnih aplikacijah. Sprejemni del je verjetno podoben - nisem ga še odprl.
Zanima me, kako bi dobil tistih nekaj dB ojačanja "za eno steno" dosega več.
Najbrž najlaže z eno usmerjeno anteno poleg / namesto obstoječe v sprejemniku.

Ima kdo kaj izkušenj s tem? Bi bilo za riskirati na način kot pri blue-tooth-u? Predlogi zaželjeni.

L.p.; Janez
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
baresi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14
Aktiv.: 2.81
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 14, 2005 7:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav.
V vsakem primeru rabiš anteno. Ni boljšega ojačevalca od antene. Glede izbire, ali jo dati na sprejemni ali na oddajni strani je odvisno od tega ali je v tem sistemu predvidena zunanja antena. Boljše jo je dati na oddajni strani. Če ima kamera konektor za priklop zunanje antene, nabaviš ali narediš amteno, priklopiš, usmeriš in to je to. Če lahko daš kakšno sliko bo dosti lažje kaj svetovati.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
janez03
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 14, 2005 10:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razstavil sem še sprejemnik/monitor. V njem je sprejemni modul tale proizvajalec .
V priponki sem skiciral kako bi spremenil vhod oz dodal zunanjo "konzerva anteno".
Vem da je bolje na oddajniku, toda sprejemnik je manj občutljiv na neprilagojeno anteno.
Ali bo "pacient" preživel?

L.p.; Janez

sprejemnik.jpg
 Opis:
Operacija
 Velikost datoteke:  21.56 KB
 Pogledana:  50 krat

sprejemnik.jpg

Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 14, 2005 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kje je antena, na TX ali RX je vsaj načeloma čisto vseeno. Če samo ena antena ne bo zadostovala, bo treba postaviti dve anteni, na vsako stran eno.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 15, 2005 2:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz se na RF stvari ne razumem prav prevec, pa imam kljub temu v spominu, da (1) odmik povezave z vezja (v kabel) povzroci spremembo impedance in mogoce se cesa, da (2) mora biti kabel antene + dolzina antene cisto dolocene dimenzije (predvsem dolzina glede na valovno dolzino signala) in je torej ne mores kar po svoje prikljuciti, da (3) za odpravo motenj pri PCB prikljucku antene uporabljajo dolocene tehnike (npr. namenski ground plane spodaj in povsem dolocena postavitev ostalih signalnih linij kot tudi routanje RF signala pred konektorjem - microstrip), kar morda ne bo prislo v postev s kablom in (4) da so prehodi RF signala (recimo PCB -> vezje brez ustreznega konektorja) najboljsi nacin za izgubo signala (- Db). V besedah enega reklamnega slogana: Where do you want to go today ? Very Happy
Nazaj na vrh
baresi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 15, 2005 6:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Borber!
To da je vseeno kam daš anteno, na RX ali TX res velja samo načeloma. Če z oddajno anteno ne moreš "premagati" razdaljo do sprejemnika zaradi slabljenja v zraku, lahko daš na RX strani anteno ki ima ojačanje 1000 dB, signal bo dalje nič. Če je obratno, pa je stvar popolnoma drugačna.

Janez03!
Daj poslikaj še anteno spodaj in zgoraj, tisk z druge strani, lahko se res zgodi da boš uničil impedanco. Vseeno jaz navijam za TX.

borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 15, 2005 7:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
To da je vseeno kam daš anteno, na RX ali TX res velja samo načeloma. Če z oddajno anteno ne moreš "premagati" razdaljo do sprejemnika zaradi slabljenja v zraku, lahko daš na RX strani anteno ki ima ojačanje 1000 dB, signal bo dalje nič. Če je obratno, pa je stvar popolnoma drugačna.

blabla

Tole velja:
Prx=Ptx+Gtx+Grx-L-Arx-Atx

Prx moč sprejetega signala [dBm]
Ptx izhodna moč oddajnika [dBm]
Gtx ojačanje oddajne antene [dBiG
Grx ojačanje sprejemne antene [dBi]
L dušenje signala v praznem prostoru [dB]
Arx dušenje antenskega kabla na sprejemni strani [dB]
Atx dušenje antenskega kabla na oddajni strani [dB]

L=20log(4*pi*D*f/C)
Nazaj na vrh
baresi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 15, 2005 8:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Borber!
Moj namen ni dokazovati kdo je bolj pameten od naju dveh, niti koga žaliti. Vseeno bi te prosil da nam razložiš še razmerje signal/šum ter občutljivost sprejemnika. Koliko povezav si naredil s to tvojo enačbo. Mi uporabljamo eno drugo, bolj realno enačbo. Pa brez zamere.

borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 15, 2005 9:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Opravičujem se za grobost.
Nisem takoj dojel bistva problema. Res je, da če je S/N na sprejemni strani preslab tudi antena z velikim ojačenjem ne pomaga. Izboljšati se ga da le na oddajni strani.
Postavil sem že dosti linkovskih zvez pa se mi s takimi problemi ni bilo treba nikoli ukvarjati.
Ker si inteligentno vprašal o S/N in občutljivosti sprejemnika, mislim, da teh razlag ne potrebuješ.
Nazaj na vrh
baresi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 15, 2005 9:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse je ok
janez03
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 15, 2005 10:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za nasvete, samo prosim, ne se skregati Laughing .

Torej: ker je signal le malo preslab (slika malo je, pa malo izgineva) upam da bo dovolj na sprejemni strani (je bolj priročno) dodati eno konzervo. Če bo premalo bom pa eno kornerico zlotal skupaj.
Ravno zaradi impendance tudi menim, da je varneje šariti po sprejemniku - tukaj bo prišlo po moje "le" do kakih odbojev in dvojne slike, oddajnik pa še lahko skuriš ne glede na majhno moč (10 mW).
Tukaj na tej povezavi je načrt antene. Če prav razumem se impendanca spreminja z dolžino elementa ki štrli iz konektorja v notranjost piksne. Ali bo koaks RG 58 A/U dovolj dober? (samo ca. 0,4 m).

BTW: Kakšne izkušnje imate z vgrajenimi IR led diodami za nočno osvetlitev? V moji kameri je 9 ledic (ki so kar stalno prižgane) vendar v temi recimo na 1 m oddaljenosti že ni kake koristi od njih. Delajo,- to sem videl na digitalcu - približno vse enako, nisem pa preverjal koliko so "navite".

l.p.; Janez
Nazaj na vrh
baresi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 16, 2005 6:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

janez03 je napisal/a:
Razstavil sem še sprejemnik/monitor. V njem je sprejemni modul tale [url=h**p://www.elansat.com/products.asp?MenuNo=2&p=13&l=38#]proizvajalec[/url] .
V priponki sem skiciral kako bi spremenil vhod oz dodal zunanjo "konzerva anteno".
Vem da je bolje na oddajniku, toda sprejemnik je manj občutljiv na neprilagojeno anteno.
Ali bo "pacient" preživel?

L.p.; Janez

Na tvojem mestu jaz ne bi rezal tisk. Mislim da lahko odspajkaš celo ploščico,(anteno). okoli točke napajanja očistiš stop lak, nato prispajkaš en konektor tipa sma. Na ta način ne bboš naredil nobene škode če slučajno stvar ne bi delovala. Še nekaj sem se spomnil. Preveri ali imaš oddajno ter sprejemno anteno isto polarizirani,(H,V). Različna polarizacija pomeni cca 20 dB manj.
P.S. Ne bomo se skregali.

janez03
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 17, 2005 3:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej.... Operacija je uspela, stvar deluje.
Na sprejemniku sem odspajkal originalno (strip) anteno in na vhod prispajkal srednjo žilo koaxa, na drugi konec kabla sem namontiral moški del N-konektorja.
Ženski del sem montiral na primerno posodo od barve za les (našel sem primerno fi 108 mm in visoko 130 mm z ravnim dnom in obodom.) Izvrtal sem luknje za ženski del konektorja, na centralni priključek zaspajkal kos MS žice ustrezne dolžine, zunanji del konektorja pa prispajkal na obod posode. (Včasih je 300W spajkalnik ravno prava stvar). Brez kakega friziranja stvar dela, je pa zanimivo, da je signal (ko obračam anteno) za sliko že dovolj dober-slika je popolnoma čista, zvok pa rabi kar precej boljši signal, da ne šumi.
Hvala vsem za nasvete- moj prvi projekt na 2,4 GHz.

L.p.; Janez
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni