www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Renault megane..problem ventilator za gretje
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
KlavdijC
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26
Aktiv.: 7.89
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 12, 2010 10:32 pm    Naslov sporočila:  Renault megane..problem ventilator za gretje Odgovori s citatom

Pozdravljeni.Imam megana letnik 96. Po novemu letu je začel nagajati ventilator gretja v autu..Je delal ni delal..zdaj že mesec ne dela.Kadar je delal so delale vse hitrosti.Prekontroliral varovalko ok..napajanje do stikala za hitrosti ok..no ko sem razdru to armaturko kjer so stikala za hitrost ventilatorja ter gumbi za reg. zraka sem videl da je stvar mal zakomplicirana z elektroniko(ima klimo) ampak sem takoj našel smd upore ki se verižno po stikalu priklapljajo..nič skurjenga ..napetost na žicah ki vodijo v armaturko do ventilatorja je prisotna, dokler stikalo ni na off. Seveda lahko je slab stik,slabe krtačke...Če je trn v peti ventilator..hmm se da do njega ali je treba skopat armaturko.. d'oh! ker je za pomislit dela..ali je stvar kje med armaturko in motorjem pod haubo, da se lažje da do tega brencla..?Ampak ventilator odkar ne dela zdaj vidim kako je brez njega.Prosim za kakšen nasvet
Lp Klavdij
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bosko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 20:57
Aktiv.: 0.80
Kraj: Vače

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 12, 2010 11:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moja bivša laguna ga je imela pod predalom sovoznika, dosegljivega iz kabine (3x vijak na max stlačenem mestu). Veliko sreče..
zack69
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Apr 2008 16:57
Aktiv.: 0.89
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 12, 2010 11:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ola
Če ima zadeva elektroniko za ventilator, so ti šli najverjetneje tranzistorji.... ali za pobudo, ali pa končni ...
odstrani tisto plastiko pri brisalcih in treba so segnit do kanala, ker elektronika je potisnjena v kanal, da ventilator piha po hladilniku in ga tako hladi.... probaj vzeti zadevo ven in jo slikaj, ker sta dve različni vrsti tranzistorjev ....

lahko da je kaj drugo, vendar ponavadi grejo prav ti tranzistorji....

ko boš imel elektroniko zunaj, preglej povezave in probaj dati napajanje direktno na ventilator...če ti bo to delalo, potem je ziher regulator.... ŠE ENKRAT: če boš direktno probal, pazljivo preglej vodnike...ker mislim da gre direktno minus na motorček, plus pa se regulira preko regulatorja...

ne spomnim se več točno.... sem jih dosti že popravljal, pa ma skoraj vsak drugačne tranzistorje.... ( npr: za OPEL sem uporabljal IRFZ44, za za Megana pa grejo not taki kot so 2n3055 ( TO3 ) .....
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Mitja320
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Mar 2010 21:24
Aktiv.: 0.40
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 13, 2010 10:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Upal sem da ti bo kdo odgovoril bolj točno. Sam se ne spomnem točno po modelih avtomobilov, ampak mislim da je ventilator v tvojem primeru v prostoru med požarno steno in kabino, se pravi dosegljiv pod plastiko brisalcev iz zunanje strani avtomobila. Če ni tam je pa v predelu pri sovoznikovih nogah. Sledi kablom in boš prišel do njega. Glede na način kako ti (ne)deluje bi rekel da je nekje prekurilo konektor. Ponavadi je slaba masa in stopi vse skupaj.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
powr
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2007 13:20
Aktiv.: 3.13
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 13, 2010 12:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bosko je napisal/a:
Moja bivša laguna ga je imela pod predalom sovoznika, dosegljivega iz kabine (3x vijak na max stlačenem mestu). Veliko sreče..

Twingo ga ima tudi tam, le da je na nekem vodilu če se prav spomnem. Princip obrni in potegni.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
KlavdijC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 13, 2010 3:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepo pozravljeni . Hvala za nasvete.Se ga bom prev kmalu lotil. Bom pogledal kar ste mi svetovali in bom poročal če se kje zatakne.Če je tako potem problemu upam da ne bo.Sem se bal da je treba prekopat komplet armaturo..upam da bom rešil stvar moram pa še enkrat prekontrolirat prvo regulator da se prepričam da sem meril kot je treba in če to štima se bom lotil naprej.Sem pa pogledal in dobil grelni hladilnik pa filter zraka za kabino pod brisalcem.Upam da ne bo sile z raskopavanjem..No če se kje zatakne najraje tukaj z vami podebatiram kako in kaj.
In tudi sliko bom dal če ne bom mogel stvari spravit v red.
Nazaj na vrh
zack69
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 13, 2010 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zeus je napisal/a:
Lepo pozravljeni . Hvala za nasvete.Se ga bom prev kmalu lotil. Bom pogledal kar ste mi svetovali in bom poročal če se kje zatakne.Če je tako potem problemu upam da ne bo.Sem se bal da je treba prekopat komplet armaturo..upam da bom rešil stvar moram pa še enkrat prekontrolirat prvo regulator da se prepričam da sem meril kot je treba in če to štima se bom lotil naprej.Sem pa pogledal in dobil grelni hladilnik pa filter zraka za kabino pod brisalcem.Upam da ne bo sile z raskopavanjem..No če se kje zatakne najraje tukaj z vami podebatiram kako in kaj.
In tudi sliko bom dal če ne bom mogel stvari spravit v red.

do regulatorja se ziher pride z zunanje strani. odstraniš tisto plastiko pri brisalcih in potem bo treba ( z malo rokco Smile ) seči med požarno steno in steno karoserije..tam boš našel kanal in v njem pa je ragulator...ja podolgovat in tam kjer ima konektor ima tako črno plastiko okrog el. vezja....

p.s. prej še pa preveri konektor, kot ti je svetoval Mitja320 ...lahko je tudi to...

lp
Nazaj na vrh
KlavdijC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 14, 2010 12:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala Zack za obrazložitev.Zdaj mi je bolj jasno kako naj kaj pogledam in kako priti do teh delov.Se bom držal nasvetov če bom imel problem bom poročal
Nazaj na vrh
zack69
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 14, 2010 7:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zadeva izgleda takole:

kot sem pa rekel...odvisno od letnika, so tranzistorji različni.... probaj prvo preveriti hladne lote.... tista črna plastika se odstrani in spodaj je vezje za regulacijo ....

DSC00955.JPG
 Opis:
( slikano na hitro z telefonom... )
 Velikost datoteke:  31.05 KB
 Pogledana:  12 krat

DSC00955.JPG

Nazaj na vrh
KlavdijC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 14, 2010 9:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A to bo znal biti hakelc..sem študiral ,da tisti smdji pri stikalu so nekam sumljivo majhni napram moč motorja..se mi je zdelo da bo še kakšen tak regulator.. Zack imam kar občutek da bo to lahko izvor, da ventilator ne dela.Zaradi obvez bom v soboto se ga lotil kopat in kot sem danes pogledal kakor si napisal ,tako se ga bom tudi lotil..Hvala da si mi pokazal pot namreč to je zame pri temu avtu prvi primir in informacije pristop do motorja in z omenjenimi podatki si bom pomagal..Zdaj vem kaj še pričakujem pod to plastiko. :)Tenks vsem za pomoč.Bom poročal kako bo
Nazaj na vrh
Sadida
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Apr 2009 12:53
Aktiv.: 3.23
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 17, 2010 9:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zeus si rešil zadevo?

Meni je pa včeraj crknila regulacija ventilatorja, deluje samo na 4 stopnji. Isto megane 96 letnik. Ima mogoče kdo kakšno idejo kaj bi bilo? Nisem se še nič poglobil v stvar.
Nazaj na vrh
KlavdijC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 17, 2010 3:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav Sadida.Zvečer se ga lotim..sem imel službo in še nekaj opravkov ki jih nisem planiral tako, da zdaj kakega odgovora še nisem dat..Poglej prvo stikalo.Pepelnik snami ven tam zgoraj sta dva vijaka, ki držita del armaturke z gumbi za zrak in hitrosti pa poglej elemente tam pri stikalu za izbiro hitrosti..naletel boš na elektronsko ploščico z elementi in verižnimi smd upori ..Upam da se javi ti Zack pa še kdo ker se ukvarja s tem in ti lahko točneje napiše za napako v tvojem primiru.Jaz bom poročal kako bo ko se ga lotim.
Nazaj na vrh
Sadida
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Apr 2009 12:53
Aktiv.: 3.23
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 17, 2010 7:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Očitno imava malce različno. Ti praviš da imaš klimo? Moj avto je nima. Stikalo sem že pogledal in sploh ni nobenih elementov, niti ploščice. No, je zraven, za osvetlitev. Stikalo je pa na bakru, kjer preklapla med različnimi povezavami. Škoda ker nisem slikal...
Nazaj na vrh
Alex17
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Feb 2010 21:46
Aktiv.: 2.55
Kraj: Ljutomer

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 17, 2010 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sadida je napisal/a:
Zeus si rešil zadevo?

Meni je pa včeraj crknila regulacija ventilatorja, deluje samo na 4 stopnji. Isto megane 96 letnik. Ima mogoče kdo kakšno idejo kaj bi bilo? Nisem se še nič poglobil v stvar.

Ker sem ravno zadnjič, ko sem v tej temi našel "nahajališče" ventilatorja tudi malo pogledal kako je kaj z ventilacijo in te zadeve (sicer je avto Fiat punto, letnik 95), vendar je tam takoj za ventilatorjem za prezračevanje en "konjski" upor oz. 2, ki se neposredno hladi z zrakom, ki piha preko njega in skrbi za različne hitrosti pihanja (s stikalom na armaturki izberemo drugačno vezavo ventilatorja preko enega od obeh uporov). Če tadva upora odklopim (lahko dostopen konektor) dela ventilator samo na max (ko ni vezan preko upora).

Preveri konektor tega upora, če imaš regulacijo izvedeno na tak način (brez kakšnih relejev ali tranzistorjev). Nahaja se pa, vsaj pri meni, pri sovozniku pod aramturko, blizu konektorja za ventilator (3 ali 4 polni).
Nazaj na vrh
zack69
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 17, 2010 9:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sadida je napisal/a:
Očitno imava malce različno. Ti praviš da imaš klimo? Moj avto je nima. Stikalo sem že pogledal in sploh ni nobenih elementov, niti ploščice. No, je zraven, za osvetlitev. Stikalo je pa na bakru, kjer preklapla med različnimi povezavami. Škoda ker nisem slikal...

ola
če nimaš elektronike za regulacijo , potem imaš najverjetnej regulacijo izvedeno z upori, tako kot ti je že predhodnik napisal... sicer mi je čudno, da ti [slovenščina je zame španska vas] samo na 4. stopnji...to je indic za prebite tranzistorje regulatorja, kot sem ga slikal zgoraj... ... ta je iz megana brez klime, ampak grejo iz stikala mislim da 4 žice na elektroniko.... poglej prvo ventilator in preveri kak tip imaš ..

lp
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni