|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mazo Neznanec

Pridružen-a: Sre 16 Maj 2007 19:14 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02 Kraj: Dobrovnik
|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2008 10:34 pm Naslov sporočila: Kako narediti merilec hitrosti na novem traktorju? |
|
|
Lep pozdrav vsem, sem nov na forumu.
kupili smo traktor Zetor Proxima Plus 10541 in me zanima, kako bi se dalo narediti merilec hitrosti. Če bi dal še 1000€ zraven, bi imel elektronsko armaturno ploščo in bi to vse kazalo, vendar sem žal izbral navadno arm. ploščo.
Prosil bi za vse možne variante.
hvala in lep pozdrav, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.28 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2008 10:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za 15 evrov kupi števec od bicikla. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mazo Neznanec

|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2008 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
to imam doma, vendar kako in kam montirati vse to  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2008 10:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potem pa najbolje, da kar dokupiš novo armaturno ploščo in bo zadeva originalna. Šaranje po novem traktorju ti ne bi priporočal, ker boš imel probleme z uveljavitvijo garancije ob morebitni drugi okvari na traktorju, ki bi lahko bila neposredno povzročena zaradi dograjenega števca s pripadajočo elektroniko. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mazo Neznanec

|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2008 10:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
ok potem pa počakam 2 leti da mine garancija
imam še en poblem. Ko poslušam radio in vklopim ventilacijo (klime ne) se mi zelo poslabša sprejem glede radijskih postaj. Začne šumeti.Ko izklopim, pa vse ok.
Imam notri antenski ojačevalec zaradi slabega sprejema signala. S čim se pa da povečati sprejem signala? Imam radio sony in digitalno anteno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2008 10:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj mehanskega števca sploh nima
Kako hitro gre traktor (nekateri veliki traktorji gredo do 70km/h) ?
Kolesarski števec zmontiraš tako, da pritrdiš nekaj (za bolj pogoste odčitke) magnetkov na eno kolo in izračunaš ustrezno konstanto za pretvarjanje.
V Con-radu se dobi reed kontakt z že vgrajenim magnetom (k.št. 185221). Tako zaznavaš kar vijake na kolesu ali na kardanu. Ima traktor 4x4 pogon ali vsaj od zunaj dostopen kardan ?
LP,
Igor _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazadnje urejal/a igo Pet Apr 04, 2008 11:01 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2008 11:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
mazo je napisal/a: |
S čim se pa da povečati sprejem signala? |
Z boljšo anteno. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.55
|
Objavljeno: Sob Apr 05, 2008 1:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj je "digitalna antena" ? _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Sob Apr 05, 2008 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Na traktor ne moreš montirati števca od bicikla. Teoretično bi to delalo in če bi se s traktorjem vozil samo po asfaltni cesti. Za slednje pa navadno ne kupimo traktorja.
Ko se prvič zariješ v blato "do akse" bo konec pravljice z magnetkom na kolesu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.28 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Apr 05, 2008 4:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
MarkoM je napisal/a: |
Na traktor ne moreš montirati števca od bicikla. Teoretično bi to delalo in če bi se s traktorjem vozil samo po asfaltni cesti. Za slednje pa navadno ne kupimo traktorja.
Ko se prvič zariješ v blato "do akse" bo konec pravljice z magnetkom na kolesu. |
Kdo pa je rekel da mora biti na kolesu? Lahko je v zavornem bobnu, na kardanu ipd |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1671 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Sob Apr 05, 2008 5:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poskusi ugotoviti in se pozanimati, od kod jemljejo informacije ali impulze tisti, ki imajo digitalno armaturko. Potem mogoče le še dodaš kak senzor na že predvideno mesto.
Drugače pa če misliš narediti s kakšnimi števci na magnet in podobno, pa upoštevaj da bo vse dobro zaščiteno pred umazanijo in poškodbami. Prahu in umazaniji se ne boš mogel izogniti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
markec Član

Pridružen-a: Čet 03 Jan 2008 13:24 Prispevkov: 23 Aktiv.: 0.11 Kraj: Slov. Bistrica
|
Objavljeno: Pet Apr 11, 2008 5:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi na navadni armaturki ti kaže hitrost. Sicer ne v lepi digitalni obliki ampak za silo je.
Jaz sem nekako še najbolj za merjenje preko kardana za prvi pogon. Tam je menda ščit, ki bi nudil določeno zaščito. Vsaj pri našem Zetorju je bil dokler ni padel stran.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tibi Član

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2003 11:08 Prispevkov: 253 Aktiv.: 1.07 Kraj: bukovje
|
Objavljeno: Sob Apr 12, 2008 11:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Upam da še nisi kupil števca za kolo, saj bi to zgledalo skrajno neprofesionalno v novem trakorju
Sam sem imel enak problem na Deutz-Fahr-u. Če si elektronik si lahko zgradiš svoj merilnik, načrti mislim da bi se našli na netu.
Pripenjam slike mojega merilnika ki omogoča: merjenje hitrosti, merjenje obratov motorja, merjenje obratov krdana, merjenje temperature, napetosti akumulatorja, merjenje površine, poti pa mogoče še kaj v prihodnosti saj je predvidena tudi RS485 komunikacija.
Signal za merjenje hirosti dobim z kardana za prednji pogon. Upurabljam pa kos železa privarjeni na kardan in induktivni senzor. Impulz tako dobim natančno na 16,2cm prevožene poti ostalo pa je malo matamatike
L.P.

Nazadnje urejal/a tibi Tor Apr 29, 2008 12:54 pm; skupaj popravljeno 5 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
serdzodj Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 20:53 Prispevkov: 343 Aktiv.: 1.54 Kraj: Lukovica pri Domžalah
|
Objavljeno: Sob Apr 12, 2008 12:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imaš mogoče kakšne načrte za tale merilnik, ker sem te razumel kot da je to "homemade"? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tibi Član

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2003 11:08 Prispevkov: 253 Aktiv.: 1.07 Kraj: bukovje
|
Objavljeno: Sob Apr 12, 2008 1:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja to je moj izdelek hardware+software. Zadeva še ni dokončana saj imam še nekaj napak v programu, pa še pomnilnika mi je zmanjkalo v mikrokrmilniku (PIC18F452) zato nabavljam zmogljivejšega. Ker sem v zadevo vložil precej tuda in časa načrta trenutno še nisem pripravljen objaviti. Obajvim pa lahko podoben merilnik površine (ki tudi kaže hitrost) z LCD prikazovalnikom 2*16 vrstic. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni