www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kakšne sponke naj uporabim?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.66
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 16, 2012 6:14 pm    Naslov sporočila:  Kakšne sponke naj uporabim? Odgovori s citatom

Živjo.

Torej v kleti menjam staro elektro napeljavo za novo in hkrati napeljujem še za domačo delavnico. Vse je nadumetno - napeljujem nadumetne PVC profile za kable in nadumetne doze. Hiša ima enofazno napetost in 25A glavno varovalko ter 16A posamezne. V delavnici ne bom uporabljal kakšnih močnejših strojev. V bistvu bo kakšna namizna vrtalka, ročni vrtalnik, kompresor za zrak, mlin (1 kW), mogoče namizna žaga za les, ipd. Uporabljam trožilne kable - faza, ničla in ozemljitev. Vsi vodniki so mehki 2.5mm2.

Zanima me kako naj pravilno "štukam" kable v nadumetnih dozah - v dozo pride na desni strani glavni kabel, zgoraj gre ven kabel za luč, spodaj kabel za utičnico, na levi pa gre kabel naprej po delavnici. Naj uporabim kar navadne vrstne sponke in na eni strani utaknem v eno luknjo po dva vodnika? Trenutno sem mislil uporabiti nekaj takega, vendar pa imam pri tem težave, ker je zaradi izolacije v sponki gneča in le s težavo spravim vse vodnike v eno luknjo. Poleg tega pa imam občutek, da tisti vijak v sponki ne zagrabi vodnikov dovolj močno, saj se ti deloma "razcvetijo" v luknji (ob straneh vijaka je še dosti zraka).

Ali obstajajo kakšne primerne sponke za 3 ali več žil?

Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.28
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 16, 2012 6:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabi raje tako imenovane "Foborg" sponke, jih imaš več velikosti in lahko spraviš vanje tudi več kot 3 žile.Very Happy

Lp Srečko

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.60
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 16, 2012 6:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nič od naštetega ne uporabi brez votlic!

1. Lahko uporabiš lestenčne sponke, najbolje gre z njimi tako, da uporabiš dvojne votlice.

2. Lahko uporabiš klasične sponke, za v dozo na vijak in seveda votlice.

3. Lahko kupiš namenske sponke za finožilne vodnike, ki imajo pod vijakom pločevino in tako načeloma votlic ne potrebuješ. Dobijo se po 1, 2, 3, 5 vrstne, med sabo povezane.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 16, 2012 6:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Srecko je napisal/a:
Uporabi raje tako imenovane "Foborg" sponke, jih imaš več velikosti in lahko spraviš vanje tudi več kot 3 žile.Very Happy

Do česa je pa sam dal povezavo?

Ne uporabi tega brez votlic.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.28
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 16, 2012 6:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:

Do česa je pa sam dal povezavo?

Glej jaz sem odprl samo prvo povezavo. Saj od sedaj naprej ne bom več odgovarjal ker vidim, da imaš vedno ti prav. Brick wall Whistle Boo hoo!

Lp Srečko

pegla
Član
Član

Pridružen-a: Sob 01 Nov 2003 17:32
Aktiv.: 1.20
Kraj: Sv.Anton

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 16, 2012 7:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabi večje sponke 4 ail 6 kvadrat.
Povežeš jih z vezico skupaj (na plastiki) in jih olupiš vse enako dolgo nato
jih zaviješ skupaj in spraviš notri v sponko.

Sponka če je prave velikosti in lepo notri vstavljeno, drži dovolj preverjeno.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 16, 2012 7:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, votlice in klešče imam na zalogi. Kake votlice pa naj uporabim? Na vsak vodnik svojo votlico? Lahko po dva vodnika dam v eno malo večjo votlico?
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 16, 2012 7:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Srecko je napisal/a:

Glej jaz sem odprl samo prvo povezavo. Saj od sedaj naprej ne bom več odgovarjal ker vidim, da imaš vedno ti prav.

Oprosti, nisem te imel namena užaliti in daleč od tega, da bi imel vedno prav.

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 16, 2012 7:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saran je napisal/a:
Aha, votlice in klešče imam na zalogi. Kake votlice pa naj uporabim? Na vsak vodnik svojo votlico? Lahko po dva vodnika dam v eno malo večjo votlico?

Za dva vodnika sicer obstajajo namenske votlice, ki imajo tisto plastiko ploščato, da prideta dva vodnika vzporedno. Lahko pa poizkusiš tudi z večjo votlico, le poskrbi, da bo spoj ustrezen.

Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 16, 2012 7:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Za dva vodnika sicer obstajajo namenske votlice, ki imajo tisto plastiko ploščato, da prideta dva vodnika vzporedno.

A temu potem služijo! Videl sem jih že večkrat v trgovini vendar sem se konstantno spraševal zakaj imako takšno obliko.

robit
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Okt 2006 17:41
Aktiv.: 0.05
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 16, 2012 9:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se strinjam s tem, kar je Srecko napisal, kar je meni znano se tem sponkam reče "forbox", lahko pa, da se motim. Votlice na koncu vodnika so namenjene za priklope vodnikov v vrstne VS sponke in podobne nikakor pa niso praktične za delo, ki ga omenjaš, seveda pa el. instalacijo ( spoje ) lahko narediš čisto po svoje. Dobro je, da se držiš nekih norm in standardov, ki veljajo iz varnostnih pa tudi estetskih razlogov, npr., če bo za teboj nek elektrikar kdaj kaj popravljal, da sene bo čudil kakim umetninam...
Forbox je v redu !

Robert
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 16, 2012 9:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aja saj res pusti votlice, ker so potrebne samo tam, kjer na zice pritisne ploscica in ne vijak. Pusti malo daljse konce zamotaj skupaj, vtakni v sponko privijaci in potri pol zil pa bo spoj zagotovo dober.
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.39

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 16, 2012 9:58 pm    Naslov sporočila:  Re: Kakšne sponke naj uporabim? Odgovori s citatom

Saran je napisal/a:
...v dozo pride na desni strani glavni kabel, zgoraj gre ven kabel za luč, spodaj kabel za utičnico, na levi pa gre kabel naprej po delavnici.

A boš celo delavnico na isti kabel/varovalko obesil?

ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.86
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 16, 2012 9:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za finožične vodnike so to specialne kleme.

V avstriji delajo samo s tem. Klemanje je hitro in enostavno. Brez problema lahko posamezne vodnike razklemaš.

yacksy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27
Aktiv.: 2.63
Kraj: Okolica Šmarjeških toplic

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 16, 2012 10:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Nič od naštetega ne uporabi brez votlic!

Zakaj bi votlice uporabljal, če ima trdožilne kable? Za mehkožilne kable so obvezne, za trdiožilne pa nisem ravno prepričan ...

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 501 dni