www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kakšen material za prototipne modele?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marko
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14
Aktiv.: 3.19

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2012 10:38 am    Naslov sporočila:  Kakšen material za prototipne modele? Odgovori s citatom

Živjo!

Zanima me kakšen material priporočate za idelavo prototipnega izdelka. Gre za nek distančnik, ki bi ga dal potem izrezati iz aluminija. Ker pa je kos bolj kompliciran, pa bi se igral najprej na moji (mali) cnc mašini, toliko, da bi se lepo ujemal, potem pa ga bi dal izdelati drugam. Tu ne gre za temperaturno občutljiv kos, gre mi samo za to, da bi se čim lepše obdeloval in da je čim cenejši. Debelina bi morala biti vsaj 3mm, pa najraje bi videl, če se bi lahko obdeloval kar z rezkarjem za alu Smile

Kaj priporočate?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70788.06

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2012 10:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
marko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2012 12:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!

Mogoče veš kje bi to lahko kupil?

Za začetek bi rabil 2x po 300 mm x 200 mm. Imaš mogoče take dimenzije na zalogi? Bi kar kupil, ker se nerad sposojam nekaj, kar se ne vrne Smile

lp mare
Nazaj na vrh
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2012 12:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
tiger
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22
Aktiv.: 4.90

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 01, 2013 5:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če te prav razumem je to plošča 3 mm debeline in 200x300mm. Za prototip lahko uporabiš plstiko, ki je namenjena za pihanje. Najdi (google) kakšnega izdelovaca za pihanje plastike in se z njim posvetuj.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 01, 2013 5:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@tiger: Za neposredno pihanje se uporablja PE-HD (plastenke za mehčalce, šampone,...). Za posredno pihanje (najprej brizganje, nato pihanje) plastenk pa PET (voda, sokovi,...).

@MareE69: Koterm je visokokristalinčni PE. Te plošče proizvaja ISOKON Slovenske Konjice.

@marko: Pojdi do najbližjega izdelovalca reklamnih panojev. Tam dobiš t.i. " COMBOND plošče " aluminij-polietilen-aluminij debeline 3mm, ki se jih enostavno mehansko in/ali lasersko gravira in reže.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 01, 2013 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
marko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 02, 2013 12:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za odgovore.

Sem povprašal na ex-mego za POM, sporočim rezultate Smile

mare
Nazaj na vrh
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 02, 2013 2:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
marko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 07, 2013 9:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo,

Sem dolžan še poročilo Smile

Naročil sem črne POM plošče pri ex-megi in se takoj lotil izdelave. Z izdelkom nisem najbolj zadovoljen, saj se mi je rob vseeno malo natrgal in ni oster. Packala se plastika ni, prav tako ne topila, tako da je rezkar še vedno čist. Mogoče bi moral več eksperimentirati s pomikom in obrati, ampak se mi je zelo mudilo (neučakan Smile, zato sem samo povečal koliko hkrati pobira (iz 0.25 mm na 0.5 mm, ostalo sem pustil kot imam za ALU - prav tako sem uporabil kar alu rezkar).

Pa še to. Na email od torka do petka ni nihče odgovoril, sem potem kar poklical in sem plošče dobil naslednji dan. Plošče so sicer zelo sijoče, ampak vse popraskane (očitno se je ta cela plata premikala levo desno nekajkrat), vsekakor ne bi bil zadovoljen, če to ne bi bil prototipni izdelek. Če bo kdo naročal, predlagam, da eksplicitno pove, da ne smejo biti poškodovane.
Nazaj na vrh
Boyzzie
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2012 12:26
Aktiv.: 0.04
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 12, 2013 9:20 pm    Naslov sporočila:  Re: Kakšen material za prototipne modele? Odgovori s citatom

Pozdravljen!
Mogoče bi prišlo v upoštev 3D tiskanje?

Lp

marko je napisal/a:
Živjo!

Zanima me kakšen material priporočate za idelavo prototipnega izdelka. Gre za nek distančnik, ki bi ga dal potem izrezati iz aluminija. Ker pa je kos bolj kompliciran, pa bi se igral najprej na moji (mali) cnc mašini, toliko, da bi se lepo ujemal, potem pa ga bi dal izdelati drugam. Tu ne gre za temperaturno občutljiv kos, gre mi samo za to, da bi se čim lepše obdeloval in da je čim cenejši. Debelina bi morala biti vsaj 3mm, pa najraje bi videl, če se bi lahko obdeloval kar z rezkarjem za alu Smile

Kaj priporočate?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni