www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Sprejem avtoradia
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
m4to
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Jan 2010 22:27
Aktiv.: 0.68
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 19, 2013 8:46 am    Naslov sporočila:  Sprejem avtoradia Odgovori s citatom

Zdravo

Imam težavo, ki me kar precej moti. Med vožnjo mi avtoradio začne hreščat. Sicer med vožnjo po malo bolj odročnih krajih, ampak vseeno se mi zdi da je pri meni slabše kot v drugih avtomobilih.

Kako naj rešim ta problem? Menjava antene?

Vozim Hondo Civic letnik 98. Avtoradio imam pa Pioneer P5100UB
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.04
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 19, 2013 10:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imel tak problem pri starem avtu; problem je bil v anteni, natančneje v ojačevalcu, ki se nahaja pod anteno in je noter prišla voda.

Lp, g

milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.08
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 19, 2013 2:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem imel tak primer. Ko sem menjal avtoradio nisem priklopil +12V na ojačevalnik antene.

LP

cici
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42
Aktiv.: 3.23
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 19, 2013 6:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vklopljena funkcija lokalno?
Nazaj na vrh
S53DZ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27
Aktiv.: 5.52
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 19, 2013 7:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

predlog:
1. poglej, če imaš izbiro local/dx, preklopi na dx
2. poglej, če je antenski konektor v redu in če je do konca vtaknjen v radio
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Buick
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Nov 2012 12:50
Aktiv.: 1.17
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 20, 2013 11:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predlagam, da pogledaš tudi če imaš vklopljene funkcije :
-AF
-TA
-PTY
-AUX

Izklopi jih.
Nazaj na vrh
m4to
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 20, 2013 5:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem pregledal nastavitve in jih nekaj izklopil (tudi local)
Na dvorišču imam precej slab sprejem, ta pa se tudi po izklopu teh nastavitev ni izboljšal. Jutri sporočim kaj več, ko se bom peljal.

Če bi bila napaka v antenskem vtikaču, vodi v ojač. ali nepriklopljenem ojačevalcu bi bila napakaa vedno prisotna. Pri meni pa sprejem moten občasno. Prav razmišljam ?

L.P.
Nazaj na vrh
cici
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42
Aktiv.: 3.23
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 20, 2013 7:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

m4to je napisal/a:
Če bi bila napaka v antenskem vtikaču, vodi v ojač. ali nepriklopljenem ojačevalcu bi bila napakaa vedno prisotna. Pri meni pa sprejem moten občasno. Prav razmišljam ?

Ne, kjer je dovolj močan signal tudi brez antenskega ojačevalca dobro predvaja, V "senčnih" predelih pa pride do veljave antenski ojačevalec.
Nazaj na vrh
KlavdijC
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26
Aktiv.: 7.89
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 20, 2013 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Radjiski valovi so kot megla..so povsod a vsi dejavniki delujejo, da imajo drugačno spreminjajoče intenziteto ter jakost..odvisna je od položaja antene,le te,propagacije , konfiguracije vpadni kot, vremena. Ni stanovitna obarvanost meglice katere se z daljavo redči.
Fm uporabljamo del dipola na avtu kot nekako teleskopka( poglasliv poldipol,četrtvalovni dipol ali podobne z prilagodljivim transformatorskim členom impedance na ustrezno frekvenco oziroma skupek tj. področje npr Fm. 88-108Mhz)
Ker pa ni vedno vpadni kot valov zaradi premikanja stalni zaradi gibanja avtomobila. Se spreminja jakost inducirane napetosti za enakomiren pogon predoojačevalnega tranzistorja. Zato so na vhodu razlike tako velike da kljub regulaciji preveč to generiranje izstopa iz področja konstante ojačanja v tunerju radia. Radio pošumeva.
Morda občutek enak ko so slabi spoji in se začnejo take neprijetnosti.
Tu pa tam da sprejem gluši je občasni napol defekt tranzistorja od tunerja naprej.
Da pa ne bomo doktoriral..
Spremljaj nekaj časa (dni )sprejem in skušaj ugotoviti, kdaj moti oziroma ne moti. Vlaga,ohlapen vtič konektorja antene,oksidiran kabel,masa antenskega ojačevalnika..vse to in še kaj je možnost podobnega efekta.
Moram poudariti da Fm se pri močnem deževju,vlagi v zraku,ob vlažnih stavbah, krošnjah dreves ,snega ipd spremenijo pogoji do take mere da je kdaj sprejem v šumu ,slabši. Kadar pa je lepo vreme ali letni čas ali če so pravi dejavniki . Pa je sprejem veliko boljši. Tako da še ob močni jakosti fm repetitorjev ti dejavniki vplivajo v prostoru na širjenje radjiskih valov do te mere da je od obdobja, vremena, temperature jakost sprejema postaje različna.
S slabšo anteno in radijskem aparatu (odvisno kvalitete tunerja) se to že sliši oziroma čuti na sprejemu je slabše v šumu se sliši. (občutljivost)
Prvo preglej vse kot so antena,vodnik do antene,tesnost prilagoditve konektorja antene v radijo tudi napajanje masiranje antenskega ojačevalnika če ga avto ima. (zadnje steklo za anteno npr grelnik šipe ipd)
Tako da ne delaš stroškov ker bi po menjavi radia efekt morda ostal.
Vodniki,okop koaksijalca morajo biti suhe,neoksidirane,dobri spoji..decibelčki se hitro porazgubijo v mikrovoltih merljive antenske napetosti odvisno jakosti vpadnih kotov radjiskih valov postaje. Z avtom se premikamo po raznih ovinkih , sem tja.
Kratke centimeterske gumice so k...c! . Dober radio(tuner), dobra antena( poglašena za optimalen sprejem fm. Ne cb antena ne gumice za centimetrsko področje.
Tako še vreme ne bo prišlo tako blizu. Da bi toliko motil sprejem.
Če pa bo vse ok. Šum na sam radio. Če je dokaj dobro do zdaj sprejemal.
Kadar pa vreme nagaja pa moramo malo potrpeti. Ali kako boljšo anteno,radio,dobre spoje brez stikov,vlage oksida .
Nazaj na vrh
m4to
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 21, 2013 8:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

KlavdijC hvala za obširen odgovor. Super napisano.

Nič potem si bom pa moral res en dan čas vzet pa razdreti avto.(čeprav sem se temu hotel izogniti Very Happy )
Nazaj na vrh
KlavdijC
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26
Aktiv.: 7.89
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 25, 2013 1:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ej sem pogledal link od radia ..
Vse je na njem..procesorji,datoteke ,subuferji,mosfeti..so vgradil sploh tuner? Neutral
Tako je to danes ampak za tako ceno ,če bi vsota končala v fm prijemnicu s stereo tranzistorskim in mf transformatorskimi dekoderjem..Bi verjetno bil zelo zadovoljen po sprejemu.
A drag radio ni nič brez antene. Kot kitara brez strun..
Čeprav ima Pioneer v preteklosti nekaj dobrih aparatov.
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.99
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 25, 2013 1:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Veliko "doktoratov, a nič oprijemljivega.
Kje točno poslušaš?
Kateri radio poslušaš?
Katero frekvenco poslušaš?

Ko boš odgovoril na to, pa ti odgovorim dalje...

bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.63
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 25, 2013 1:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je vse v redu z opremo in želiš boljši sprejem, obstajajo sistemi, ki uporabljajo več anten (običajno do štiri). Signale poseben sprejemnik kombinira tako, da dobi kar najboljši rezultat oz. da se upadanje signala posameznih anten čim manj pozna. Eden od proizvajalcev (vsaj bivših) teh sistemov je Blaupunkt.
Nazaj na vrh
m4to
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 25, 2013 7:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

KlavdijC je napisal/a:
Ej sem pogledal link od radia ..
Vse je na njem..procesorji,datoteke ,subuferji,mosfeti..so vgradil sploh tuner? Neutral
Tako je to danes ampak za tako ceno ,če bi vsota končala v fm prijemnicu s stereo tranzistorskim in mf transformatorskimi dekoderjem..Bi verjetno bil zelo zadovoljen po sprejemu.
A drag radio ni nič brez antene. Kot kitara brez strun..
Čeprav ima Pioneer v preteklosti nekaj dobrih aparatov.

Se pravi avtoradio ima zanič tuner? Kako to rešiti ?

s55m je napisal/a:

Veliko "doktoratov, a nič oprijemljivega.
Kje točno poslušaš?
Kateri radio poslušaš?
Katero frekvenco poslušaš?
Ko boš odgovoril na to, pa ti odgovorim dalje...

Gre se mi predvsem za sprejem radia Antena in Salomon.
Na relaciji Kamnik - Kranj.

bostjang je napisal/a:

Če je vse v redu z opremo in želiš boljši sprejem, obstajajo sistemi, ki uporabljajo več anten (običajno do štiri). Signale poseben sprejemnik kombinira tako, da dobi kar najboljši rezultat oz. da se upadanje signala posameznih anten

Dobro z 4mi antenami nebi kompliciral .
Kaj pa z menjavo original antene ali pa antenski ojačevalec?

http://www.ioffer.com/i/car-antenna-radio-am-fm-signal-amp-amplifier-booster-175981145

(link je prvi ki sem ga našel na googlu, prilepil sem ga samo zato da nakažem kaj sem mislil)

Hvala za vase odgovore Dancing

L.P.
Nazaj na vrh
bgorisek
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 09 Feb 2013 12:50
Aktiv.: 0.01
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2013 11:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem imel podoben primer.
Ford Mondeo MK3 original avtoradio Sony + "no name" avtoinstalacija. Kolega identičen radio, super sprejem pri meni vsak ovinek druga radijska postaja .... Problem sem rešil šele ko sem odklopil avtoinstalacijo za prostoročno telefoniranje - sadaj deluje normalno - čeprav ne vem zakaj bi imela avtoinstalacija vpliv na FM sprejem.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni