|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sixkiller Član

Pridružen-a: Čet 28 Dec 2006 19:10 Prispevkov: 169 Aktiv.: 0.75 Kraj: Čatež / Trebnje
|
Objavljeno: Pon Apr 08, 2013 9:40 am Naslov sporočila: Regulator za dinamo traktorja |
|
|
Na starejšem traktorju Zetor mi je odpovedal regulator, ki je ločeno montiran od dinama. Gre za regulator z tremi releji. Podobno kot na sliki in povezavi.
Je sploh še možno kupit tak regulator? Nekaj sem že spraševal vendar neuspešno.
http://www.tract-old-engines.com/dynamo_02.html
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
84.25 KB |
Pogledana: |
39 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.61 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pon Apr 08, 2013 10:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi na tvojem mestu našel po moči ustrezen alternator in ga, če drugače ne gre z modifikacijami montiral na traktor.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2342 Aktiv.: 9.88 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Pon Apr 08, 2013 10:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Kot je omenil PZUFIC najprej preveri če se na isto mesto lahko montira alternator, ta rešitev je najbolj enostavna, rabljen alternator dobiš za 20-25€.
Če je problem z montažo se dobijo novejši elektronski regulatorji, recimo za Fiat 126P (star model) bi znal biti pravi.
LP, Peter
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.70 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Apr 08, 2013 11:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Poglej na ebayu:
Primer 1
Primer 2
Če piše na tvojem kakšna kodna številka bi bila dobrodošla. Drugače pa vsaj model traktorja.
V končni fazi ti še vedno ostane predelava na alternator, čeprav moraš pri tem pazit na obrate v prostem teku in jermenico pravilno izračunat.
LP
_________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22 Prispevkov: 1004 Aktiv.: 4.23 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Pon Apr 08, 2013 1:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še rabiš regulator?
Imam takšnega-
Če ti je interesantno mi javi na zs
lp
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
649.87 KB |
Pogledana: |
9 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sixkiller Član

Pridružen-a: Čet 28 Dec 2006 19:10 Prispevkov: 169 Aktiv.: 0.75 Kraj: Čatež / Trebnje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
IVV Neznanec

Pridružen-a: Pon 08 Apr 2013 13:42 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Pon Apr 08, 2013 1:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Alternatorji - vsi ki so poceni so zanič - razen če kupiš novega.
Kar je starih - imajo zjahane ležaje in uničene krtače, poleg tega ni nujno da bo jermenica pravilna.
Če imaš priliko dobiti nadomestni regulator - samo vzami, je hitreje rešeno kakor vse ostalo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ferdo Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10 Prispevkov: 354 Aktiv.: 1.49 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Tor Apr 09, 2013 9:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem na našem Zetorju 5911 regulator demontiral, odprl in po merjenju ugotovil, da je prekinjen močnostni žični upor. Po zamenjavi upora zadeva deluje že leta brez problemov. Cena posega - 2x
Druga varianta pa je vgradnja alternatorja, ki že ima vgrajen elektronski regulator.
IVV je napisal/a: |
Alternatorji - vsi ki so poceni so zanič - razen če kupiš novega.
Kar je starih - imajo zjahane ležaje in uničene krtače, poleg tega ni nujno da bo jermenica pravilna. |
Tole je pa kar malo preveč posplošeno. Iskrin alternator, delujoč, z vredu ležaji sem dobil zastonj. Bil je na motorju, ki so ga dali v kosovni odpad. Alternator sem sicer razstavil, očistil, namazal ležaje s posebno mastjo in ga testiral. Dela brezhibno. Na odpadu je bila cena enakega 20 evrov. Prav tako je imel vredu ležaje, krtačke pa lahko tudi na lokaciji nakupa pregledaš.
Definitivno pa lahko dobiš tudi rabljen, poceni škart, če ne pogledaš, kaj kupiš.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sixkiller Član

|
Objavljeno: Tor Apr 09, 2013 10:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko, da je res skurjen upor.
U bistvu je to od soseda traktor. Se je že odločil, da bo kupil drug alternator. Če bi bilo zame bi se mogoče že v štartu bolš potrudil. To je pa to, če delaš za pivo ob že zadostni količini dela. Sem pa vmes tudi dobiu tudi ugodno ponudbo za regulator od @lado pa je splavalo po vodi.
Mogoče bo pa komu vsaj ta tema koristila
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1671 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Tor Apr 09, 2013 8:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ima traktor vgrajeno kontrolno lučko polnjenja, jo preveri kam je vezana. Namreč pri dinamih je en priključek lučke ponavadi na masi, medtem ko mora pri alternatorju biti ta isti pol lučke na kontaktnem plusu.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni