www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Utripanje smerokazov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Blond
Član
Član

Pridružen-a: Tor 25 Dec 2012 14:16
Aktiv.: 0.35
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 14, 2013 10:30 pm    Naslov sporočila:  Utripanje smerokazov Odgovori s citatom

Mojstri pozdravljeni!

Jaz bi spet nekaj ... pa ne znam. Zato prosim za nasvete, namige in pomoč.

Na motorju/avtu bi želel na obstoječe žarnice žmigavcev/smerokazov narediti oz. dodati utripajoče oz. bliskajoče luči. Dodatnih žarnic ne bi želel montirati (razen če ne bo druge možnosti)

Ja klasične žarnice sem že zamenjal z LED. Doma sem izkopal eno poceni kitajsko elektroniko, na katero lahko priklopiš LED diode in le te nato po izbranem vzorcu utripajo.

Zaenkrat vsak sistem samostojno deluje.

Ali se da to nekako združit ?

Ker se sam navadno učim na lastnih napakah sem to šel poskusit.

Na obstoječo inštalacijo na žarnico smerokaza priklopil še to kitajsko elektroniko.
Ko sem prižgal so smerokazi le svetili.
Predvidevam, da tako enostavno ne bo šlo.

Kakšni so vaši predlogi? Je to sploh izvedljivo ali je potrebno montirati samostojne žarnice, ki bodo utripale ?

LP
Blond
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ssdzkrez
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Jan 2011 15:13
Aktiv.: 2.28
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 15, 2013 9:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Smerokazi potrebujejo ohmsko breme za utripanje, zato ti diode samo svetijo. Priporočam ti, da pobrskaš po internetu in z uporabo mikrokontrolerja AVR ali PIC ubiješ obe muhi. Tole bo odličen začetni projekt za učenje programiranja in osnov elektronike.
Nazaj na vrh
Blond
Član
Član

Pridružen-a: Tor 25 Dec 2012 14:16
Aktiv.: 0.35
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 15, 2013 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Smerokazi z Led žarnicami delujejo. To sem rešil z zamenjavo releja.

Kadar oboje skupaj priklopim pa ne dela nič (oz. sveti vse moglo bi pa bliskat)

AVR? PIC? mikrokontroler? uffff.. to sem že slišal ampak o tem nimam pojma.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni