|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MihaP Neznanec

Pridružen-a: Sre 04 Feb 2004 14:09 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Tor Apr 04, 2006 1:13 pm Naslov sporočila: Videorekorder Samsung VX-306 ne dela |
|
|
Pokvaril se mi je videorekorder Samsung VX-306. Ugotovil sem da je bil zanič en kondenzator v napajalniku 100mikro 25V v sekundarnem delu (ostale sem meril in so ok). Sedaj pa napajalnik cvili in displej na čase utripa. Če pa obremeniš napajanik z žarnico - na veji 16.5V pa dela video normanlno. Ali ima kdo kakšno idejo kal bi lahko bilo še narobe. Hvala za odgovore. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Apr 04, 2006 1:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napajalnik mora za delovanje biti obremenjen. Zarnica ob zagonu potegne velik tok in ni najboljse breme. Navaden upor primerne velikosti in moci je boljsi. Ce je bil pokvarjen en elektrolit in po zamenjavi naprave ne deluje bolje, pomeni, da je se nekaj narobe. Lahko je defekten tudi upor, ali kaksen polprevodnik. Piskanje to dokazuje. Obicajno je frekvenca osciliranja napajalnika tako visoka, da se je ne slisi. Piskanje tako kaze, de je se vedno nekaj narobe. Pokvarjena komponenta se lahko obnasa pokvarjeno sele, ko je prikljucena na napetost. Ce jo odlotas in pomeris je videti v redu, ob uporabi pa mrkne.
Piskanje lahko povzroca okvara v drugem delu recorderja. Prevelik tok, ki ga potegne iz napajalnika povzroca cviljenje. Najbolje bi blo izolirati in obremeniti napajalnik in opazovati, kako se obnasa.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.81 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Tor Apr 04, 2006 8:56 pm Naslov sporočila: re |
|
|
Jaz sem imel s tem videorekorderjem same težave , dokler ga nisem enkrat od ihte vrgel v smeti
Piskajo VF diode pod VF transformatorjem tako mi je vsaj serviser rekel
sicer je crknil zmeraj čip , diodi, in pa neki manjši elektroliti za tem VF trafom.
Preiskušpat pa moraš - ja obremenjeno kako pa to naredit ker je na izhodu več različnih napetosti ? več različnih tokov , preiskušat je treba pod napetostjo pa še škatlica pred RF motnjami mi ni bilo nikoli jasno _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Apr 05, 2006 9:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Čudno se mi zdi, da bi piskale diode. Dioda ponavadi piskne samo enkrat, potem je konec. Običajno cvili transformator ali pa tuljava/dušilka.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.81 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Sre Apr 05, 2006 10:34 am Naslov sporočila: re |
|
|
ja seveda - ker nisem dal pravih diod gor pa je trafo resoniral _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bigboy Neznanec

Pridružen-a: Pon 01 Maj 2006 8:20 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.02 Kraj: prekmurje
|
Objavljeno: Pon Maj 01, 2006 8:27 am Naslov sporočila: |
|
|
probaj to zamenjat. Pa bomo potem videli!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 797 Aktiv.: 3.36 Kraj: Lokev ,Boa , KOPER
|
Objavljeno: Pon Maj 01, 2006 10:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Teško bo najti VN trafo v videorekorderju. No tisto seveda velja za TV aparate. MihaP najprej zamenjaj vse ELKOTE na primarni strani napajalnika , potem pa vidimo "dalje"  _________________ L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni