|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.41 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jun 14, 2013 6:09 pm Naslov sporočila: Pokvarjen števec za elektriko? |
|
|
Včeraj sem malo debelo pogledal, ko sem dobil 650€ poračuna za porabljeno elektriko. Povprečna dnevna poraba naj bi bila: VT: 3,1 kWh/dan, MT: 21 kWh/dan. Prejšnja leta smo imelo povprečja okrog VT: 3kWh/dan in MT: okrog 2,8kWh/dan. Navad nismo spremenili, niti nismo kupili kakšnega večjega porabnika. Kuhamo na plin, grejemo se na nafto...
Ura je stara Iskrina, l.1973 z nalepko "04" (verjetno pregledana 2004?). Prejle sem izklopil vse varovalke razen ene, priključil 2kW kalorifer na digitalni meilnik porabe in po pol ure se porabi po merilniku in števcu ujemata. Števec ima pri preklapljanju iz MT na VT muhe in se pogosto zatakne na MT. Če ga frcneš, preklopi. Iz VT na MT preklopi vedno sam. Ura za preklop tarife je novejša, elektronska.
Šel sem gledat kaj pravi zakon in gre takole: če ura ne preklaplja, se poraba plača po števcu. Če sumiš, da je števec pokvarjen, ga lahko daš testirati in v primeru, da je res pokvarjen, lahko zahtevaš vračilo dela preplačane energije za max. 12 mesecev. Če ni pokvarjen, plačaš pregled sam.
Vprašanja, ki se mi porajajo so:
-ali se števec, ki ne preklaplja med tarifami šteje za pokvarjenega (meni se zdi logično, da se)? Ura za preklop tarife namreč deluje.
-ali lahko števec izmeri preveč? Naprimer tako, da se dve cifri malo zatakneta in z enico hkrati obrne še desetico? Ali pa npr. vskaič petič, ko obrne desetico, obrne še stotico? Ali pregled števca v takem primeru odkrije napako? _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BorisK Član

Pridružen-a: Sre 02 Apr 2008 23:43 Prispevkov: 278 Aktiv.: 1.32 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jun 14, 2013 6:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da ti ne bodo po pregledu še dodatno kaj nabili, če bodo odkrili, da se ti zatika ob preklopu z nizke na visoko tarifo? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.41 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jun 14, 2013 6:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Števec je last elektra in jaz nisem niti usposobljen, niti dolžan kontrolirati njihove merilne opreme. Ima vse plombe in ostalo, tako, da mi nima nihče kaj očitati. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jun 14, 2013 6:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav
Tole bo pa "žleht" napaka, ki je po vsej verjetnosti pri tebi.
Števec se ne more zatakniti ali kako drugače nekontrolirano vrteti nasledjega kolesa kot le pri prehodu iz 9 na 0. Vse je mehansko blokirano.
Ker si samo delovanje števca že preveril ti ostane samo to, da vklapljaš varovalko za varovalko in spremljaš hitrost vrtenja kolesa z rdečo markico. Upaj, da je ta neželjeni porabnik ~ 700W stalno vklopljen. Vem za banalni primer neznanega povečanja porabe. Odpovedal je povratni ventil na bojlerju. Kotliček za WC se je polnil z vročo vodo iz bojlerja. Tudi termostat kakšne hladilne skrinje zna zapikat, ali pa nekaj plina pobegne in deluje stalno, samo tu je govora o porabi cca 18 kWh dnevno preveč. Skrinja ne bo vzrok.
Predvsem zapiši porabljeno energijo. Porabo spremljaj vsako uro, tako boš ugotovil ali ti nekaj trajno porablja (kje pozabljena razsvetljava, čeprav 700W žarnic bi opazil) ali se ti nekaj občasno vklaplja. Potem pa odklapljanje varovake za varovalko. Tako boš lociral vejo v kateri imaš neželjenega porabnika.
Veliko in čimprešnjega uspeha ti želim. Pa pripravi €. Račun boš plačal. Žal.
Jaz bi tako, morda bo kdo drug imel boljšo zamisel? _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

|
Objavljeno: Pet Jun 14, 2013 6:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pravkar .
Imaš varilni aparat? Kdaj si ga na zadnje uporabljal? Preveri če v kakšnem kotu ne brenči sam sebi v veselje in tebi v škodo. Sicer streljam na "blef". Saj niti ne vem kakšen mirovni tok imajo klasični varilni aparati. Morda pa takole izvem. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.85 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Jun 14, 2013 6:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kateri distributer? Kontaktiraj Mirana Sigurno ti bo lahko svetoval. _________________ lp
Silvo
Nazadnje urejal/a Silvo Pet Jun 14, 2013 6:59 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

|
Objavljeno: Pet Jun 14, 2013 6:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadnji dan budno spremljam porabo in je normalna. V zadnjem dnevu je bilo skupno ~6 kWh. Oprali smo en pralni stroj in se vsi stuširali (od večjih porabnikov). To se mi zdi razumno in normalno. Večino dneva potrebuje kolo 2,5 min/obrat in če upoštevaš navedenih 120 obratov/kWh, je to poraba 200 W.
Seveda napake na moji strani nisem izključil. Nekaj dni bom beležil in če ni predrago, magari dal stestirati še števec. Da bom po vsej verjetnosti plačal, se zavedam...
edit: bojans, delavnica je vedno izključena ko me ni v njej. Varilni aparat pa je nov, inverter, ki dela precej hrupa, ko je vključen. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

|
Objavljeno: Pet Jun 14, 2013 7:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo, hvala za kontakt! _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hocancan Član

Pridružen-a: Tor 27 Apr 2010 10:54 Prispevkov: 393 Aktiv.: 2.13
|
Objavljeno: Pet Jun 14, 2013 7:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Testiranje števca te pride 160€ ,če ugotovija ,da je števec vredu.
Podobne težave sem imel tudi jaz in je napaka bila pri meni.Potopna črpalka v jašku je bila v okvari in povzročala občasno povečanje porabe elektrike.Priporočam pregled vseh priključnih točk v hiši in gospodarskih prostorih. _________________ Lep pozdrav, Milan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

|
Objavljeno: Pet Jun 14, 2013 7:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
piroman je napisal/a: |
Zadnji dan budno spremljam porabo in je normalna. V zadnjem dnevu je bilo skupno ~6 kWh. Oprali smo en pralni stroj in se vsi stuširali (od večjih porabnikov). To se mi zdi razumno in normalno. Večino dneva potrebuje kolo 2,5 min/obrat in če upoštevaš navedenih 120 obratov/kWh, je to poraba 200 W.
Seveda napake na moji strani nisem izključil. Nekaj dni bom beležil in če ni predrago, magari dal stestirati še števec. Da bom po vsej verjetnosti plačal, se zavedam...
edit: bojans, delavnica je vedno izključena ko me ni v njej. Varilni aparat pa je nov, inverter, ki dela precej hrupa, ko je vključen. |
Piroman
Saj dovoliš. Samo razmišljam.
Matematika mi pokaže, da si v enem mesecu porabil ~550 kWh preveč.
Razbijam si glavo, kam bi to lahko ~~~ ?
Da bi 550 kWh porabil v enem dnevu ??? (izdelava sekancev, pelet)? Dvomom, da imaš takšen priključek. Tihega 700 W "odjemalca" boš pa težko našel, sklepam, da nisi "blokar".
Jaz bi 1 teden sledil uradno porabo dnevno čim večkrat (stroški: papir svinčnik in tvoj čas), potem pa VSAJ dnevno! Cena?
Ne berite dalje, ker navajam kot primer. Branje na lastno odgovornost !!!!
Po ~ 4 urah izdelave sekancev mi je na povsem novem "sekancomatu" "crknil" motor. Kaj zdaj? Vrti se = motor ni zaribal. Kaj je? kaj je narobe? Hja nafte NI! Z dodatkom "Cvička" - nafte ni bilo - sem ropotal in pridelal še NEKAJ++ m3 sekancev. Ja! V 3. urah je "moped" spil 15 l nafte za izdelavo ~ 20 m3 sekancev.
Nič ni zastonj.
Kako je PIROMAN porabil ~ 550 kWh preveč. Vprašanje za 1 mio $ . _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.85 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Jun 14, 2013 8:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
piroman je napisal/a: |
Silvo, hvala za kontakt! |
Od Mirana lahko pričakuješ odgovor drug teden. Trenutno je na kongresu Cired v Švici. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2105 Aktiv.: 8.87 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jun 14, 2013 11:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stanje na števcu primerjaj s tistim iz poračuna.
V mojem primeru je bila za astronomski poračun kriva napaka pri popisovanju stanja števca. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
leonk Član

Pridružen-a: Pon 26 Jan 2009 0:39 Prispevkov: 374 Aktiv.: 1.87 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Pet Jun 14, 2013 11:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče sem spregledal ampak nisi navedel kje stanuješ.
Samostojna hiša ali stanovanjski blok?
Moje izkušnje z N odpisanimi števci so da so netočni za največ 15%.
Se pa zgodi da nepopolnoma zaprta skrinja požre 5kWh namesto 0.5kWh.
lp, Leon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
danilo Član

Pridružen-a: Sre 20 Avg 2003 14:57 Prispevkov: 147 Aktiv.: 0.62 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Sob Jun 15, 2013 7:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Prosim te, ne pretiravaj. V hladilniku ali skrinji je kompresorski motor ranga 60 - 150 W. Sedaj mi pa razloži, kako naj bi ta motor porabil 5KWh? Mogoče si malo pomešal enote? Tudi če si mislil 5KW / dan, to pomeni ca 208 Wh, kar pa je še vedno malo preveč.
lp Danilo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.99
|
Objavljeno: Sob Jun 15, 2013 7:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne pretirava. Ni preveč.
Sem imel zamrzovalno omaro, ki pa ni bila prav nič gorenjsko šparovna.
120W kompresor je kuril preko 200W (cca 250VA), 24h/dan, vse dni v mesecu. Ustavil se je le ko je zmanjkalo elektrike ali ko je bilo treba zadevo odtalit.
In taka zadeva zna pokurit ulala. Kot se spomnim takratnega računanja (cene še v tolarjih), je pokurila za dobrih 35 jurjev letno. Ker sem pred meritvijo s podobnim mišljenjem ("saj ne more kurit več kot nazivno moč kompresorja") računal na pol manjšo porabo, sem odlašal z nakupom nove.
No, po razodetju je seveda sledil hiter nakup nove. Poleg tega, da se je s porabo 5 jurjev letno odplačala v malce več kot treh letih, sem pridobil še 2 prednosti: z lahkoto doseže -20°C (testno sem jo laufal na -35, pa bi šla še kako stopinjo nižje), in pa odtaljevanje je potrebno le 1x letno.
Vsekakor gre za nenavadno in nenadno odstopanje, ne glede na to, da se mi osebno 6kWh /dan zdi nekam malo... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 5 Ur