|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
svicar Član

Pridružen-a: Tor 17 Nov 2009 12:22 Prispevkov: 70 Aktiv.: 0.37 Kraj: Okolica Sežane
|
Objavljeno: Tor Avg 13, 2013 8:35 pm Naslov sporočila: problem z agregatom (generatorjem) |
|
|
Pozdravljeni
Imam starejši enofazni bencinski generator Mase multiwork 170, ki ima vgrajen varilni aparat.
Nekaj časa nazaj je odpovedal poslušnost. Na izhodu da par voltov napetosti
Generator ima rotorsko navitje (za ustvatjanje magnetnega polja), ni mi pa jasno kako se vse to regulira...
Meril sem vzbujalno napetost (na rotorju) 2,5V, kar je verjetno premalo..
Prosim poglejte slike, kako to zgleda in če ima kdo kakšno idejo kaj bi lahko bilo narobe...
Hvala vsem
tiskana ploščica
stikalo za izbiro varjenje1, generator, varjenje2. V normalnem stanju so v funkciji samo diode..
Ima kdo kakšno idejo?
Hvala vsem
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
63.68 KB |
Pogledana: |
0 krat |

|
|
68.52 KB |
2 krat |

|
kabli iz agregata grejo na nek trafo |
|
101.5 KB |
3 krat |

|
na zadnji strani je diodno polje za varjenje |
|
136.89 KB |
4 krat |

|
edina tiskana ploščica (rdeča in črna žica napajata rotorsko navitje) |
|
112.09 KB |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.59 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Avg 13, 2013 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ima trajne magnetke na rotorju?
V tem primeru je možno, da so se razmagnetili. Štartaj zadevo in recimo iz 12V akumulatorja za kako 1-2s pritakni napetost na krtače, ki skrbijo za povezavo z rotorskim navitjem. Če se po omenjenem času ne bo zgodilo nič, pomeri izhodno napetost, ko imaš še vedno priključenih 12V. Normalna napetost sicer ne bo, ampak nekaj V pa bi se moralo pojavit.
V primeru, ko bo zadeva s pomočjo 12V za "štart" delovala so se magneti razmagnetili. Če ne bo na izhodu nobene napetosti niti s priključeno napetostjo na krtače so najverjetneje problemi z navitij. V kolikor bo po odklopu napetosti izhodna napetost padla pa imaš težave bodisi z elektroniko ali napajalnim navitjem vzbujanja.
Na tisti plošči pa je najverjetneje zgolj usmernik za napajanje rotorskega navitja.
2,5V pa je krepko premalo.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.79 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Sre Avg 14, 2013 12:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
In kaj ti zdaj ne dela-cel generator ali samo varilni aparat?
_________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
svicar Član

Pridružen-a: Tor 17 Nov 2009 12:22 Prispevkov: 70 Aktiv.: 0.37 Kraj: Okolica Sežane
|
Objavljeno: Pet Avg 16, 2013 9:51 am Naslov sporočila: |
|
|
ne dela napajanje (namesto 230V pride ven cca 3V) in ne dela varilni aparat (nekaj malga šmelca..)
na rotorju je cca 2.5V
nekaj časa nazaj ko sem testiral je delalo OK par sekund in potem se ustavlo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
svicar Član

|
Objavljeno: Sob Avg 17, 2013 10:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem poizkusil tisti predlog da bi na roto pritaknil 12V
v normalnem stanju je na rotorju cca 2V in izhod (vtičnica) cca 15V
ko sem pritaknil 12V na rotor je izhod zrastel na okoli 90V, ko pa sem odklopil 12V je izhod padel na 30V...
kaj mi prdlagate, da bi še poizkusil?
lp svicar
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.59 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sob Avg 17, 2013 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
To si poizkušal s priključenim tistim vezjem na sliki, če ne poizkusi še z njim in poglej kaj se zgodi, ko zunanji vir odstraniš. Če pa si tako poizkušal že sedaj pa je napaka na vezju ali pa v napajalnem navitju na katerega je vezje priključeno.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
svicar Član

|
Objavljeno: Ned Avg 18, 2013 12:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
poizkušal sem z priklopljenim vezjem (6 diod) zgleda da so ok...bi lahko bil problem tisti transformato na vrhu?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 5 Ur