www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Regulacija temperature, tipalo in elektromagnetni ventil
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
matejcek81
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32
Aktiv.: 7.70
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 2:09 pm    Naslov sporočila:  Regulacija temperature, tipalo in elektromagnetni ventil Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

kot ste že nekateri videli ustvarjam neke vrste "pametno" sobo za bodočo članico družine. V bistvu bo po celi hiši slej kot prej "pametna" inštalacija. Zdaj pa me bega regulacija ogrevanja v tej sobi.
Pred kratkim sem v sistem povezal toplovodni kamin na pelete. Za rezervo imam še peč na kurilno olje, katero bo (upam) drugo leto zamenjala toplotna črpalka.
Zamislil sem si, da bi preko elektromagnetnega ventila reguliral pretok tople vode skoti radiator. Krmiljen bi bil iz PoKeys-a.
Tipalo bi uporabil PT1000 (zaradi dolžine vodnikov).
Bi bila takšna regulacija smiselna?
Oz. bom tako vprašal: Bi elektromagnetni ventil vzdržal konstantne vklope in izklope?

Hvala za nasvete in LP

sscott
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11
Aktiv.: 5.83
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 2:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz imam na vseh radiatorjih takšne ventile. So pa ON/OFF varianta

http://ogrevanje.danfoss.com/xGroupx/1033.html

bistvo je, da lahko vsak radiator po hiši zaprem ali odprem po potrebi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.29
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 4:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

ON-OFF varianta je najslabša možna rešitev, isto je s takšnimi termostatskimi ventili --> primerni so le za v odpad... regulatorju ogrevanja povzročajo motnje v sistemu.

Pravi ventili so vedo bimetalni in zvezni... so pa cenovno 2,5 kratnik cenenih ON-OFF.

Toplotni šoki v instalaciji skrajšujejo življenjsko dobo sklopov.

Dosti boljša bi bila varianta z zveznim ventilom, ki bi ga motorček počasi odpiral-zapiral.

Lp.

Darko

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.26
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 4:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

On-Off so čisto v redu za regulacijo sobe.

Sicer pa, kakšne motnje bi lahko povzročali?
Nazaj na vrh
matejcek81
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 5:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za zdajšnje odgovore...

Zvezna regulacija odpade, saj so vsi radiatorji na istem horizontalnem vodu. Zraven tega ni prostora za kakšen 3-potni ventil. Nadalje se poraja smiselnost takšne kolobocije napram termostatskem ventilu....

Zaenkrat še nisem videl argumenta proti. Zakaj? Ker je v samem kaminu 60l zalogovnik in še letos pride zalogovnik cca. (odvisno od cene) 500l. Toplotnih šokov po moje naj nebi bilo. Saj bi ventil vklapljal v odvisnosti od temperature prostora. V cevi (cca 50cm pod sobo) je temperatura npr.: 70 stopinj, v cevi radiatorja pa 40. Kadar se ventil vklopi (spet moje razmišljanje) naj ne bi bilo šoka (pokanja v ceveh - če prav sklepam).

Koliko časa bi naj delovali EM ventili, oz. koliko vklopov/izklopov lahko pričakujem preden je potrebno le te zamenjat?

Hvala in LP

milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.08
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 5:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabi elektrotermični pogon kot na linku, katerega je podal sscott.
Ker sem sam precej razočaran nad delovanjem radiatorskih termostatskih glav
sem pred časom poskusno v eni od sob mojega stanovanja postavil sistem
sestavljen iz temp. tipala Pt100, temperaturnega regulatorja Shinko in
elektrotermičnega pogona na radiatorju.
Regulator sen nastavil na on/off delovanje s histerezo 0.2 stopinje,
PID regulacijo sem deaktiviral.
S takim sistemom je bilo nihanje temperature v prostoru manjše kot 0.6 stopinje
merjeno s temperaturnim logerjem nekaj dni zapored.

LP

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.99

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 5:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Elektrotermični pogon rabi minuto/dve da se premakne (med skrajni legi), pa čeprav je v njem PTC grelni element se ga da na grobo hecat še s (počasnim) PWM.
Pomoje najboljša iztočnica za naredisisam.
Motorne pogone (digitalne temostatske glave) se tudi da nahecat v marsikaj, so pa glasni (no, kakor komu...).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.59
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 7:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj pa boš dodal zalogovnik večina ljudi pravi, da ga pri peči na pelete ne potrebuješ, tudi naše izkušnje kažejo, da le ta ni potreben, pa mislim, da količina vode v naši peči ni bistveno višja, če ne celo enaka?
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
matejcek81
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Zakaj pa boš dodal zalogovnik večina ljudi pravi, da ga pri peči na pelete ne potrebuješ, tudi naše izkušnje kažejo, da le ta ni potreben, pa mislim, da količina vode v naši peči ni bistveno višja, če ne celo enaka?

Kaj pa sanitarna voda? in kombinacija s TČ?
Mogoče je moja ideja kombinacija celega sistema ravno tukaj?

LP

matejcek81
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 7:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
Pomoje najboljša iztočnica za naredisisam.

Po moje tudi... Upam, da bo EM ventil vzdržal vsaj to grelno sezono...

LP

freshman
Član
Član

Pridružen-a: Tor 16 Mar 2010 0:16
Aktiv.: 0.80
Kraj: Notranjska

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 7:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo za pripombo ! Koliko je smoterna uporaba zalogovnika tople vode pri peči na kurilno olje ?? Seveda da ni smoterna tako kot ni pri pečeh na pelete. V obeh primerih se peč samodejno vklopi nato greje na nastavljeno temperaturo potem se izklopi to je to. Zakaj bi grel vodo na zalogo ?
Glede ventilov pač nisem pristaš on/off sistemov. Glede ropota takega ventila se ni kaj bati ker ga več povzročajo termo glave ki se počasi odpirajo in zapirajo in na neki točki voda pod pritiskom obtočne črpalke prev pošteno šumi in ustvarja razne zvoke. Doma imam za moje stanovanje na vseh radiatorjih termo glave v kotlovnici pa je obtočna črpalka z variabilnim pretokom . Bolj ko so ventili na radiatorjih zaprti manj je pretoka in hrupa na ventilih ni Cool ........ samo prijetna toplina ki sem jo v teh dneh že okusil Dancing ker sem hotel preizkusiti svojo posodobitev centralnega ogrevanja.
Izvedel sem nek hibrid ali križanec odprtega sistema ogrevanja tako da sem na podstrešju montiral 80L bojler za sanitarno vodo in ga uporabil namesto raztezne posode Whistle . Čudovito ....dobrega 0,6 bara pritiska v sistemu.

Citiram:
Kaj pa sanitarna voda? in kombinacija s TČ?
Mogoče je moja ideja kombinacija celega sistema ravno tukaj?

A ha to spremeni moje pisanje v začetku posta .
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 8:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

matejcek81, kak točno imaš v mislih elektromagnetni ventil?
Načeloma število vklopov ni neka ovira, če pogledaš jih je industrija polna, pa večinoma delajo dolga leta po 24/7 z nekaj preklopi na minuto... Praktično edini pomembnejši podatek je ED navitja, ki bi v takem primeru moral biti 100%, kar pa ni nek hud problem pri nabavi.
Nazaj na vrh
matejcek81
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 8:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

freshman je napisal/a:
Samo za pripombo ! Koliko je smoterna uporaba zalogovnika tople vode pri peči na kurilno olje ?? Seveda da ni smoterna tako kot ni pri pečeh na pelete.

Imam kamin na pelete in ne peč.

LP

matejcek81
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
matejcek81, kak točno imaš v mislih elektromagnetni ventil?
Načeloma število vklopov ni neka ovira, če pogledaš jih je industrija polna, pa večinoma delajo dolga leta po 24/7 z nekaj preklopi na minuto... Praktično edini pomembnejši podatek je ED navitja, ki bi v takem primeru moral biti 100%, kar pa ni nek hud problem pri nabavi.

Naročil sem za preizkus takšne...
Mnenje?

LP

MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 8:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Klik..... klok..... klik.... klok....
Jaz ne bi tega poslušal, že motorček v elektronskih glavah mi najeda....

Elektrotermični so čisto tihi.
So pa cenovno manj ugodni, ker rabiš termostatski ventil + aktivator.
Prednost pa je preizkušena tesnost (puščanje) sistema in pa ni ti potrebno delat večjih posegov v instalacijo (cevi). Pa estetika je neprimerljiva. sscott ti je linkal eno zadevo, druga je recimo 611275 v konradu, katera pa se bi gotovo dala dobit ceneje. Tudi za različne napetosti so, pa NO ali NC variante imaš.

Danfoss (ali konkurenca, ne spomnim se več točno) ima tudi proporcionalne, torej krmiliš z analognim signalom, ampak tole pozabi. Že elektrotermični niso poceni...

Aja, podatek o 70000 vklopih je očitno ceni primeren in ne ravno razveseljujoč... Moj gorilec za kurilca na peči centralne je v 5 letih naklepal toliko vklopov... Ventil dovoda vode v pralnem stroju tole ne doseže v 3x življenski dobi, regulacija radiatorja pa?

Pa operating pressure, spodnja meja 0.08bar, če je res nujna za delovanje, dvomim da boš imel garantirano vsaj toliko na vsakem radiatorju. No, močnejša pumpa...
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 14 Ur