|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
skaleper Neznanec

Pridružen-a: Pon 07 Okt 2013 21:13 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02 Kraj: Slo
|
Objavljeno: Tor Okt 08, 2013 8:39 pm Naslov sporočila: talno gretje |
|
|
Električno talno gretje (kabli položeni na tla, čez pa keramika) je crknilo.
Če ga vklopim mi vn zabriše fid.
Ali se to lahko popravi (ne da bi se štemalo ploščice)? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerjur Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.49 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: Tor Okt 08, 2013 8:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali ti je voda zalila kopalnico? _________________ Avtomatika je zakon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.85 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Tor Okt 08, 2013 9:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
To bo pa težka. Če ni napake nekje v priključnih dozah vse do mesta kjer ge kabel v tla, je odprava napake brez odstranitve ploščic in povovne inštalacije nemogoča.
Voda ne sme imeti vpliva na kabel, saj je kabel vodoneprepusten. Poškodba je lahko nastala zaradi slabe inštalacije ali poškodovanja kabla ob polaganju keramike.
Če je okvara na grelnem kablu v tleh, ti ne preostane drugega kot ponovna inštalacija.
Mogoče, če najdeš rešitev v odstranjevanju fug in namestitev novega grelnega kabla globoko med fuge. Starega pač odklopiš. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
skaleper Neznanec

Pridružen-a: Pon 07 Okt 2013 21:13 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02 Kraj: Slo
|
Objavljeno: Tor Okt 08, 2013 9:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
jerjur je napisal/a: |
Ali ti je voda zalila kopalnico? |
ne, ni zalilo. Kopalnica je nova, zato mislim da se je kabel poškodoval med polaganjem ploščic. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.46 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Tor Okt 08, 2013 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uh, koji peh.... ravno te dni moram preizkusiti, če sta moja dva kabla preživela...
Drugače pa (bolj v teoriji kot v praksi), če imaš poslikano, kako potekajo kabli, z uporabo TDR-a najdeš mesto napake, pol pa štemat. _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.08 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Tor Okt 08, 2013 9:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem pri moji kopalnici točno zrisal in poslikal potek kabla pred polaganjem keramike.
Ali v takem primeru ( kot ga je opisal skaleper ) smeš uporabiti ločilni trafo za napajanje grelnega kabla ? Vprašanje za strokovnjake s področja inštalacij.
LP _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.85 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Tor Okt 08, 2013 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer je to bolj vprašanje za varnostnega inžinerja.
Pa veš kakšen trafo bi to bil? Kvadratni meter talnega gretja je okoli 150W. 2×3 gretja si na skoraj 1kW. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.08 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Tor Okt 08, 2013 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni je v kopalnici ca 2x3m vgrajen grelni kabel moči 500W, pod tuš kabino ga ni. S temperaturo tal sem povsem zadovoljen.
LP _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
freshman Član

Pridružen-a: Tor 16 Mar 2010 0:16 Prispevkov: 149 Aktiv.: 0.80 Kraj: Notranjska
|
Objavljeno: Tor Okt 08, 2013 10:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
mi747 je napisal/a: |
Jaz sem pri moji kopalnici točno zrisal in poslikal potek kabla pred polaganjem keramike.
Ali v takem primeru ( kot ga je opisal skaleper ) smeš uporabiti ločilni trafo za napajanje grelnega kabla ? Vprašanje za strokovnjake s področja inštalacij.
LP |
Zakaj ločilni trafo ? Varnost ?
Tudi jaz imam el. talno gretje. Skupaj ga je za 100W ker imam pač tako razporeditev sanitarne opreme (lijak,bide,tuš in kotna banja) in pokriva ves prostor kjer hodim bos. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Tor Okt 08, 2013 11:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dober instrument za iskanje vodnikov v stenah bi moral zlahka zaznati kabel talnega gretja, ki je pod napetostjo.
Torej se grelec odklopi in do njega pripelje napajanje po podaljšku, ki ni varovan s FID-om. Nato se na eno žico preko žarnice pripelje fazo in z instrumentom ter flomastrom sledi vodniku. Nato se ponovi postopek še za drugo žico.
Če bo vse po sreči, bo signal iz obeh strani izginil v isti točki, ki ni na presečišču štirih ploščic.
Spajanje prekinjenega grelnega kabla je še bolj zanimivo početje. Združljivost materialov, temperaturnih raztezkov, redoks potencialov, ... Ni vsaka sponka dobra. Kabel se vsaj dvakrat upogne nazaj, da dobi štirikratni presek in se tam manj greje. Upognjen del se po možnosti ovije z žico iz enakega materiala. Nato se gor s kakovostnimi kleščami stisne spojno cev. Ker se to naredi na obeh vodnikih, je treba vmes dodati kos vodnika (ne grelnega). _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 Ur