|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ljubohor Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2013 18:07 Prispevkov: 30 Aktiv.: 0.20 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Ned Nov 10, 2013 9:36 pm Naslov sporočila: Varna napetost,napetost dotika |
|
|
Pozdravljeni,spet se obračam na vas z vprašanjem,ki je sledeče;rad bi si naredil nizkonapetostni pretočni grelec,ki bo po vsej verjetnosti iz elektrouporovne žice.napajal bi ga z 24 V izmenično z ločilnim transformatorjem 220/24V 350 VA.Zanima me,če je to varno v slučaju nehotenega dotika delov grelca pod napetostjo,zanima me tudi kako je z zakonskimi določili glede tega?Že v naprej hvala za odgovore. L.P. L. _________________ Celo življenje se učimo nazadnje nevedni umremo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.97
|
Objavljeno: Pon Nov 11, 2013 7:34 am Naslov sporočila: |
|
|
s 350VA (W) boš segreval kapljice. "Normalen" pretočni grelec ima cca 10kW..
Drugače pa ja. Ob uporabi 24V napajanja iz ločilnega transformatorja bi bilo varno. Edinole na vsebino in sestavo teksta - vprašanja malce dvomim v tvoje "elektrikarske" veščine. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljubohor Član

|
Objavljeno: Pon Nov 11, 2013 11:32 am Naslov sporočila: |
|
|
No,nimam ravno ne vem kakšnega znanja,zato pa sprašujem.Konstrukcija grelca je povsem drugačna od običajnih.Grelna površina grelca, pa je zelo velika.Ne rabim zelo velike temperature in velikega pretoka.Stvar bo namenjena grelcu za inkubator oz valilnico.Muči me tudi regulacija moči grelca, kako jo izvesti? L.P. L. _________________ Celo življenje se učimo nazadnje nevedni umremo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.38 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Pon Nov 11, 2013 12:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
senzor temperature in PI ali PID kontroler na katerega je vezan Solid State rele(SSR). Na ebay-u dobis vse skupaj za <50E pa ze 3 leta dela BP. _________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljubohor Član

|
Objavljeno: Pon Nov 11, 2013 2:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ha,ha,ha za 50 E si jaz dam luknjo v koleno vrtat .Ne,brez heca v mislih sem imel čist enostavno rešitev z materialom,ki ga imam doma,naležni termostat in sobni termostat. L.P. L. _________________ Celo življenje se učimo nazadnje nevedni umremo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.99
|
Objavljeno: Pon Nov 11, 2013 2:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brez luknje v kolenu boš imel nihanja temperature ranga vsaj 5°C, raje 10.
Ako je to kokošjim proizvodom ok, potem kar na delo.
Če pa rabiš na desetinke stopinje, boš pa pač invalid. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljubohor Član

|
Objavljeno: Pon Nov 11, 2013 2:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takšno nihanje ne bo problem,saj,ko so pod žarnico tudi niha temperatura.Torej bo treba narediti in videt rezultate.Hvala vsem,ki ste si vzeli čas za odgovore.Ko bo narejeno,se javim. L.P. L. _________________ Celo življenje se učimo nazadnje nevedni umremo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.97
|
Objavljeno: Pon Nov 11, 2013 2:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha, to je malce drugo, gretje zraka za valilnico.
Ampak, z naležnim termostatom in najverjetneje tudi s sobnim boš namesto lukenj v kolena vrtal luknje v jajca.... Absolutno prevelika histereza.
Pa tudi, koliko je 50€? Dva kartona piva. Ali dvakrat družinsko kosilo. Ali pa tudi nekaj čisto nedosegljivega, če denarja ni. Mislim pa da bodo neuspešni poskusi dražji, kot pa izvedba nečesa preverjenega z lastnimi modifikacijami.
Nekaj teh valilnic sem videl, da so imele klasično žarnico za grelec. Vseeno pa mislim, da je Dorijanov predlog kar na mestu. Če se vanj poglobiš, ga realiziraš verjetno tudi ceneje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 Ur