|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bolha95 Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33 Prispevkov: 296 Aktiv.: 1.39 Kraj: Križe / Tržič
|
Objavljeno: Pon Dec 09, 2013 12:11 pm Naslov sporočila: Tablica za začetnika |
|
|
Moj starša (70+) sta se končno odločila, da bi malo pokukala v svet interneta. Ker z računalniki nimata izkušenj sem jima zaradi enostavnosti uporabe predlagal tablico. Uporabljala bi jo predvsem za brskanje po spletu, email in za ogled kakšnih slik na G+, morebiti še Skype in to je to.
Kaj predlagate v rangu do 150€ - dobavljivo pri nas, prav tako servis. Iz Kitajske ne nameravam nabavljati, ker imam sam tablico za 250€ pa sem jo moral že enkrat nazaj pošiljati. Po slabih treh mesecih, ko sem jo končno dobil nazaj sem ugotovil, da napake še niso odpravili. Ne bi rad, da starša zgubita veselje s kakšno nekvalitetno tablico.
Diagonala? Boljše je 10" ampak je že občutno dražje.
Kaj menite o tej tablici
http://www.mimovrste.com/artikel/2720032117/tablicni-racunalnik-prestigio-multipad-80-hd-crn-pmp5588c-duo#tech _________________ LP,
Robi
Kjer se znanje konča, se domišljija začne |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkezmah Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30 Prispevkov: 220 Aktiv.: 1.10 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Dec 09, 2013 12:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če sta 70+ verjetno več ne vidita tako kot v mladosti. Tudi prsti več niso tako spretni, kot so bili nekoč.
Torej čim večji ekran in vhodne naprave, ki odpuščajo napake. To pa tablica ni. Če ne rabi biti prenosno, je morda bolje osnovni računalnik z miško, tipkovnico in velikim ekranom.
Če mora biti tablica pa čim večja.
LP
Marko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Dec 09, 2013 12:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
mkezmah je napisal/a: |
...Torej čim večji ekran in vhodne naprave, ki odpuščajo napake. To pa tablica ni. Če ne rabi biti prenosno, je morda bolje osnovni računalnik z miško, tipkovnico in velikim ekranom... |
Se pridružujem temu mnenju. Mi še kar nekaj manjka do 70, pa se ne morem prav navaditi na tisto drsanje s prsti po ekranu. En prenosnik (z eksterno miško) je vsekakor boljša izbira. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xfce Član

Pridružen-a: Čet 28 Jul 2011 8:06 Prispevkov: 521 Aktiv.: 3.08
|
Objavljeno: Pon Dec 09, 2013 12:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=cHofgmnFL1k
Tablica je bolj uporabna samo za pikaz slik, ogled fima, predstavitev, za izdealvo za piskov.. za kakšen mail napisat. Pa še to je nek dodatek k navadnemu računalniku. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
diehart Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 17:46 Prispevkov: 501 Aktiv.: 2.11 Kraj: okolica I G
|
Objavljeno: Pon Dec 09, 2013 3:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz tudi iščem tablico za podoben namen. 10 colsko, budget do 150, androidna, ker mora biti slovenska.
Tašča računalnika niti od blizu pogledat ne upa, tablico je pa takoj "zaštekala". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Dec 09, 2013 5:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
mkezmah je napisal/a: |
Če sta 70+ verjetno več ne vidita tako kot v mladosti. Tudi prsti več niso tako spretni, kot so bili nekoč.
Torej čim večji ekran in vhodne naprave, ki odpuščajo napake. To pa tablica ni. Če ne rabi biti prenosno, je morda bolje osnovni računalnik z miško, tipkovnico in velikim ekranom.
Če mora biti tablica pa čim večja. |
S podobnimi nameni sem sam izbral veliko tablico. Samo to ni to. Tablica je le močno pohabljen računalnik. Za povrh pa je dosegljivih mnogo preveč programov, ki so izjemno nekvalitetni. Saj ne rečem, da ni dobrih, a je izbira med množico nepreglenih za 70+ let prehuda zadeva. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.76 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Pon Dec 09, 2013 5:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potem je pa bolje razmišljati o tablici z window$ 8. Tam naj bi bilo programje kvalitetnejše.
Če kupiš npr. Nexus tablico jo lahko „pohabiš” in nanje inštaliraš Ubuntu Touch. Žal v praksi tega nisem poskusil, ker nimam Nexusa. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
diehart Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 17:46 Prispevkov: 501 Aktiv.: 2.11 Kraj: okolica I G
|
Objavljeno: Pon Dec 09, 2013 7:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozabljate, da se tej ljudje ponavadi sploh še niso srečali s računalnikom in je za njih miška večji tabu od prsta.
Razmislite, kako človeku razložiti, kje se dobi programe za windows? Ali pa kje se jih dobi za android? In kaj je sedaj lažje (in bolj higienično)? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bpavsic Član

Pridružen-a: Pet 03 Apr 2009 20:45 Prispevkov: 354 Aktiv.: 1.79 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Dec 09, 2013 8:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno si 70+ letni ljudje, ki se bodo prvič srečali z računalnikom / tablico, ne bodo sami nameščali programov... Je pa res, da za 150€ ne bosta dobila kaj dosti.
Sam sem bil v podobni situaciji kako leto nazaj, ko se je oče - 67let (elektrotehnik - vzdrževalec CNCjev in ostalih strojev v bivšem TAMu), odločil, da bi vseeno bilo fajn zapluti v svet računalnikov (ja... v službi se računalnikov - takrat še 2/3/486 ni pritaknil, po drugi strani pa je znal programirat neke siemensove stroje).
Najprej sem mu dal starega notebooka (IBM T42), ker pa je internet danes precej "požrešen", sem mu sestavil malo hitrejši namizni računalnik iz delov, ki so mi ležali naokrog (core2duo, 64gb ssd, 8gb ram)...
Prvi problem je bil jezik. Dobro zna nemško (siemensovi stroji), angleščine pa nič. No in ker se ni želel naučit angleščine, je za "kazen" dobil angleške windowse (slovenskih pač ne podpiram). Po enem letu že razume večino besed, zna iskat po googleu tudi po angleških straneh itd... Zadnjič sem ga celo "zalotil", da je gledal neko nogometno tekmo preko nekih online streamov (ker baje na TV niso prenašali ).
Bistvo, kar sem želel povedat je, če bi človek rad nekaj "naštudiral" in ga zanima, bo to naredil, tako ali drugače. Mogoče jima posodiš kak svoj star računalnik, notebook, tablico za kak mesec. Potem se pa še vedno lahko odločita.
Aja, glede tega, da je tablica močno pohabljen računalnik, pa je tako... odvisno katero kupiš. So take, ki so precej boljše kot povprečni računalniki, je pa tudi cena temu primerna. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.56 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Pon Dec 09, 2013 10:50 pm Naslov sporočila: Re: Tablica za začetnika |
|
|
Tega sem kupil punci.
Zaenkrat deluje presenetljivo dobro.
Zamerim ji le to, da nima priklopa za eksterni mikrofon, tako da telefoniranje preko aplikacije Viber odpade.
Ko bom kupoval zase, bom gledal se na to, da bo vgrajen GSM modul, bluetooth in GPS. Tega tvoji sicer ne potrebujejo - za zacetnike in osnovno delo je ta tablica povsem dovolj, za terensko delo pa morda niti ne (je hitro offline brez GSM-a).
Ah, WiFi antena ni ravno osmo cudo sveta. Na laptopu in telefonu imam bistveno boljsi signal na istih pozicijah.
Lepota je se podpora tipkovnici... v USB rezo preko adaptorja vstekas tipkovnico, in le ta deluje. Nastavis jo na slovensko, in deluje slovensko. le č in Č sta zamenjana med seboj - ko stisnes shift dobis majhnega, brez shifta pa velikega (ob izklopljenem capsu). Priklopis misko - miska deluje. Poskusil enako na mojem telefonu (LG optimus X4 - tudi android - se malo zmogljivejsi od doticne tablice) - ne deluje.
Malo moteca je le tipka za screenshot, ki je na ekranu prisotna vedno, ampak res VEDNO. In nahaja se tocno pod tipko space, tako da med vsakim malo obseznejsim pisanjem naredis se nekaj screenshotov.
Skratka - za ta denar je tezko pricakovati kaj vec. Ko bi le imela se bluetooth, GSM/3G in GPS - potem bi bila pa res univerzalna (za avtodiagnostiko, uporabo v avtu itd). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
skalpel Član

Pridružen-a: Tor 31 Jan 2012 19:46 Prispevkov: 432 Aktiv.: 2.65 Kraj: Šenčur
|
Objavljeno: Tor Dec 10, 2013 9:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Miška na tablici? Lahko prosim poveš kaj več, o tej miški, ker jaz tudi iščem nekaj poceni in da bosta moja dedk in babica lahko srfala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.56 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Tor Dec 10, 2013 9:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Tablica ima MicroUSB prikljucek, zraven pa dobis tudi adapter iz MicroUSB na USB A tip. V tablico priklopis adapter, v adapter pa obicajno USB misko, na ekranu se ti prikaze kurzor, z misko se pa dela kot na vsakem PC-ju.
slucajno sem nasel tole na telefonu...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kixs Član

Pridružen-a: Sre 28 Jan 2009 17:03 Prispevkov: 77 Aktiv.: 0.39 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: Tor Dec 10, 2013 10:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem pred casom probal misko na moji tablici. Sicer deluje, vendar je izgleda "refresh rate" zelo pocasen in se kazalec ne premika gladko, kar je precej motece. Ker gre za staro tablico, je verjetno pri novejsih tole ze drugace - boljse.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bolha95 Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33 Prispevkov: 296 Aktiv.: 1.39 Kraj: Križe / Tržič
|
Objavljeno: Tor Dec 10, 2013 10:38 am Naslov sporočila: |
|
|
diehart je napisal/a: |
Tašča računalnika niti od blizu pogledat ne upa, tablico je pa takoj "zaštekala". |
Pri mojih je točno ta varianta.
VolkD je napisal/a: |
Samo to ni to. Tablica je le močno pohabljen računalnik. Za povrh pa je dosegljivih mnogo preveč programov, ki so izjemno nekvalitetni. |
Glede na to, da bosta najbrž 90% uporabljala browser ostale aplikacije niti niso tako pomembne.
zok je napisal/a: |
Zaenkrat deluje presenetljivo dobro. |
Kakšna je pa ločljivost oziroma velikost črk? _________________ LP,
Robi
Kjer se znanje konča, se domišljija začne |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
skalpel Član

Pridružen-a: Tor 31 Jan 2012 19:46 Prispevkov: 432 Aktiv.: 2.65 Kraj: Šenčur
|
Objavljeno: Tor Dec 10, 2013 10:46 am Naslov sporočila: |
|
|
zok je napisal/a: |
Tablica ima MicroUSB prikljucek, zraven pa dobis tudi adapter iz MicroUSB na USB A tip. V tablico priklopis adapter, v adapter pa obicajno USB misko, na ekranu se ti prikaze kurzor, z misko se pa dela kot na vsakem PC-ju.
slucajno sem nasel tole na telefonu...  |
Ali potem dela tudi usb razdelilec? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni