|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pirpy Član

Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57 Prispevkov: 774 Aktiv.: 3.26 Kraj: Topolšica
|
Objavljeno: Pet Dec 27, 2013 9:24 pm Naslov sporočila: Zakaj imamo nulo povezano z zemljo ? |
|
|
Lp
Kaj bi bilo narobe če bi bil ničelni vodnik v "zraku" razen, da te nebi streslo če bi se faze dotaknu ?
fid bi morali menjati z drugačno aparaturo.
ali bi bil še kakšen drug problem? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lipa Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39 Prispevkov: 734 Aktiv.: 3.83 Kraj: Lipa Beltinci
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matej22 Član

Pridružen-a: Čet 29 Dec 2011 16:31 Prispevkov: 88 Aktiv.: 0.54 Kraj: blade
|
Objavljeno: Sob Dec 28, 2013 5:47 pm Naslov sporočila: NHI stikalo in IT sistem |
|
|
Vprašanje je malo čudno, kajti gre za miks dveh zadev: zaščita pred neposrednim dotikom in napajanje porabnikov. Za trifazna bremena NFI stikalo deluje , če bi šlo za enofazna bremena je situacija drugačna. Treba je upoštevati pravila oziroma lokacije kjer se najbolj pogosto uporabljajo sistemi brez N vodnika (rudniki, dvigala, .. ) tu se za 1f fazne porabnike ponavadi dodaja ustrezne transformatorje. Gre za sistem IT kjer je PE vodnik vezan samo na ohišje kot zaščitni vodnik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jan Član

Pridružen-a: Sob 10 Jun 2006 14:19 Prispevkov: 313 Aktiv.: 1.35 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: Sob Dec 28, 2013 6:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno si mislil, da bi tako faza kot nula od transformatorja do hiše bila "v zraku".
Teoretično bi bilo potem na fazi in nuli po 125V proti zemlji.
Praktično verjetno ne bi bilo tako, ker bi se na vodnikih inducirale vse možne zadeve,
tako da bi bi bil ta potencial zelo nedefiniran.
Jan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.19
|
Objavljeno: Sob Dec 28, 2013 8:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
lipa je napisal/a: |
Ni problema  |
Še posebej, če zadevo površno prebereš in spregledaš bistvo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lipa Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39 Prispevkov: 734 Aktiv.: 3.83 Kraj: Lipa Beltinci
|
Objavljeno: Sob Dec 28, 2013 9:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Proteus je napisal/a: |
Ni problema  |
Še posebej, če zadevo površno prebereš in spregledaš bistvo. |
Vprašanje je bilo: Kaj bi bilo narobe če bi bil ničelni vodnik v "zraku"
Hotel sem povedati, da ne bi bilo nič narobe in da taki sistemi obstajajo: IT sistem.
Princip ločilnega transformatoja... _________________ Lep pozdrav!
Boris Z. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.96 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Dec 28, 2013 10:03 pm Naslov sporočila: Re: Zakaj imamo nulo povezano z zemljo ? |
|
|
pirpy je napisal/a: |
...
Kaj bi bilo narobe če bi bil ničelni vodnik v "zraku" razen, da te nebi streslo če bi se faze dotaknu ?... |
Najprej bolj podrobno pojasni kaj je to v "zraku". Je to ničelni vodnik speljan po zraku ali vodnik, ki ni nikamor fizično/galvansko spojen? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

|
Objavljeno: Sob Dec 28, 2013 11:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hotel sem povedati, da ne bi bilo nič narobe in da taki sistemi obstajajo: IT sistem. Princip ločilnega transformatoja... |
Poudaril sem ločilnega, ker so distribucijski transformatorji vsi ozemljeni.
To posledično pomeni, da IT sistema ne moreš uporabiti v klasični hišni instalaciji. Razen, če vgradiš ločilni transformator, ki ne bo ozemljen (to je potem IT sistem). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lipa Član

|
Objavljeno: Ned Dec 29, 2013 12:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Proteus je napisal/a: |
Hotel sem povedati, da ne bi bilo nič narobe in da taki sistemi obstajajo: IT sistem. Princip ločilnega transformatoja... |
Poudaril sem ločilnega, ker so distribucijski transformatorji vsi ozemljeni.
To posledično pomeni, da IT sistema ne moreš uporabiti v klasični hišni instalaciji. Razen, če vgradiš ločilni transformator, ki ne bo ozemljen (to je potem IT sistem).
|
Od kje si to vzel: distribucijski transformatorji vsi ozemljeni
Res je tako: distribucijski transformatorji vsi ozemljeni, razen IT
IT system je namenjen za visoko zanesljivost obratovanja opreme. Glede človeške varnosti je tak sistem lahko še bolj nevaren za samega človeka. Zato so taki sistemi narejeni po naročilu za eno stranko, tudi kot distribucijski tranformator.
Taki sistemi so redki, vendar so. Koliko pa vem, so vsi taki distribucijski sistemi narejeni po naročilu. _________________ Lep pozdrav!
Boris Z. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

|
Objavljeno: Ned Dec 29, 2013 2:17 am Naslov sporočila: |
|
|
razen IT |
Pirpy je vprašal zelo konkretno: "Kaj bi bilo narobe če bi bil ničelni vodnik v "zraku"
in ti si odgovoril: "Ni problema".
Sedaj pa mi razloži: kako veš, da je pri njem IT sistem ?
In pa še to, katera distribucija v Sloveniji uporablja IT sistem ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.85 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Ned Dec 29, 2013 2:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Se mi zdi, da ta tema spet ne bo imela konca.
Meni je všeč, da ostane pri "Ni problema" _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

|
Objavljeno: Ned Dec 29, 2013 2:58 am Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon je napisal/a: |
Se mi zdi, da ta tema spet ne bo imela konca.
Meni je všeč, da ostane pri "Ni problema" |
Tema ima zelo jasen in enoumen konec, to pa zato, ker je ta konec zakonsko urejen.
Način ozemljevanja predpiše podjetje za distribucijo električne energije v projektnih pogojih za priključitev ... in to sigurno ni IT. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 14 Ur