|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
avbarr Neznanec

Pridružen-a: Tor 07 Jan 2014 23:09 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.04
|
Objavljeno: Tor Jan 07, 2014 11:27 pm Naslov sporočila: FID stikalo |
|
|
Pozdravljeni!
Zanima me, kaj bi vi storili v takem primeru.
Izdelujem električno omarico, ki se bo uporabljala za koncertne prireditve. Električna omarica bo imela 3x32A 5 polni priključek. Tri faze bodo naprej razdeljene na 6 16A linij z avtomatsko varovalko tipa B. Razmišljam, kaj bi vzel za FID stikalo?
Razmišljam v smeri ln =40A ter l∆n= 30mA. Ali lahko močni porabniki povzročajo, da bo FID stikalo izklaplalo? Naj raje vzamem l∆n= 300mA? Pri tem toku je pa lahko že smrtno nevarno, če pride do preboja, tako da se mi zdi da je brez pomena potem.. Malo sem v dilemi.. Kaj bi storili vi?
FID stikalo bo vsekakor za izmenične in pulzirajoče enosmerne tokove napake.
Ponavadi naletim na to, da je ozemljitev kratko sklenjena z ničelnim vodnikom. Če bi bila slaba ozemljitev, bi potem sam ozemljil s svojim kablom (prireditve na prostem). Če imam pa 2 ozemlitvi pa spet ne bo dobro, ker imam potem razliko potencialov pri dvojni ozemljitvi, kar mi lahko povzroča brum na ozvočenju.
Kakšen predlog?
Nazadnje urejal/a avbarr Tor Jan 07, 2014 11:37 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
forest70 Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00 Prispevkov: 588 Aktiv.: 2.85 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Tor Jan 07, 2014 11:37 pm Naslov sporočila: Re: FID stikalo |
|
|
avbarr je napisal/a: |
Pozdravljeni!
Zanima me, kaj bi vi storili v takem primeru.
Izdelujem električno omarico, ki se bo uporabljala za koncertne prireditve. Električna omarica bo imela 3x32A 5 polni priključek. Tri faze bodo naprej razdeljene na 6 16A linij z avtomatsko varovalko tipa B. Razmišljam, kaj bi vzel za FID stikalo?
Razmišljam v smeri ln =40A ter l∆n= 30mA. Ali lahko močni porabniki povzročajo, da bo FID stikalo izklaplalo? Naj raje vzamem l∆n= 300mA? Pri tem toku je pa lahko že smrtno nevarno, če pride do preboja, tako da se mi zdi da je brez pomena potem.. Malo sem v dilemi.. Kaj bi storili vi?
FID stikalo bo vsekakor za izmenične in pulzirajoče enosmerne tokove napake. |
FID stikalo NE izklaplja pri preobremenitvi !!! Izklopi samo pri difernci toka, ki je večji od predpisanega. 30mA je ta pravi! vendar, ker boš imel več porabnikov, se diferenčni tok sešteva pri vseh porabnikih. Tako bi ti priporočal več FID stikal, oziroma daš na vsak izvod 16A KZS stikalo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ler Član

Pridružen-a: Tor 04 Maj 2010 20:53 Prispevkov: 198 Aktiv.: 1.07 Kraj: NM
|
Objavljeno: Sre Jan 08, 2014 9:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem ime možnost nekaj časa nazaj delati na enem znanem SLO rokovsekem festivalo. Imeli smo vtična gnezna (2x3f vtičnici in 4x enofazne vtičnice) za potrebe napajanja raznih šotorov, manjšega odra ter gostinske tehnike. Največji problem smo imeli z hladilniki in avtomati za točenje piva. Rešili smo tako da smo slabe in nepomembne naprave locirali na svoje vtično gnezdo ostalo kar je delalo brez težav pa na drugo vtično gnezdo.
Bi pa nekaj predlagal kar sem videl da se je dogajalo nam. Enostavno je FID stikalo večkrat vrglo ven ker se je pregreval, zgleda da je bil občasno "tokovno preobremenjen", zato ti predlagam da raje vzemi eno stopnjo višje npr 63A. Jaz bi varovalke vzel raje tipa C. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
avbarr Neznanec

|
Objavljeno: Sre Jan 08, 2014 9:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Ker, ne bom zaganjal kakih elektromotorjev ali pa naprav, ki imaj velik zagonski tok, verjetno ne potrebujem tip-a C. Glede na to, da bo dovod 3x32A, verjetno PID stikalo z 40A bo vseeno dovolj, res ne vem če potrebujem 63A? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02 Prispevkov: 758 Aktiv.: 4.57 Kraj: Haloze
|
Objavljeno: Sre Jan 08, 2014 12:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če boš imel priklopljeno osvetlitev in šanke, daj rajši za njih KZS ali pa FID. Da ne bo vsega izklopilo ko ti bo nekdo zalil kabelski podaljšek. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
avbarr Neznanec

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.38
|
Objavljeno: Sre Jan 08, 2014 12:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
btw za razne prireditve in podobno je zahtevan 30mA FID. Enako, kot na gradbiščih. _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
avbarr Neznanec

|
Objavljeno: Sre Jan 08, 2014 12:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da, te varovalke bodo 30mA, glavno fid stikalo, za trofazni štrom pa 300mA.. Tako sem mislil.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ler Član

|
Objavljeno: Sre Jan 08, 2014 1:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Ker, ne bom zaganjal kakih elektromotorjev ali pa naprav, ki imaj velik zagonski tok, verjetno ne potrebujem tip-a C. |
Verjetno sam najbolj veš kaj boš priklapljal, pri nas smo imeli tip C pa ni delalo težav. Vsaj jaz imam in vidim da tudi drugi delajo podobno da tip B uporabljajo za razsvetljavo tip C pa za vtičnice. Če pričakuješ, da boš vezal na to omaro še kaj drugega poleg ozvočenja in bi se rad izognil nezaželenim izklopom vzemi raje za enofazen porabnike KZS kot so ti to že napisali. Kar se pa tiče FID-a ali uporabe KZS stikala pa mora bit kot je gumby napisal 30mA, saj tako narekuje pravilnik. Mogoče nebi bilo slabo če pogledaš
na spodnji povezavi kampe (str 44) ali gradbišča.
http://www.mzip.gov.si/fileadmin/mzip.gov.si/pageuploads/zakonodaja/graditev/tsg_nizkonapetostne_elektricne_instalacije.pdf
Nisi nič omenil kje bo omara postavljena (v objektu ali na prostem), tako da upoštevaj da mora biti omara in vtičnice v primerni IPxx zaščiti.
P.S A si mislil pod trofazni štrom dovod do omare ali trofazno vtičnico? Ker če je mišljeno za trofazno vtičnico moraš prav tako imeti 30mA. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
avbarr Neznanec

|
Objavljeno: Sre Jan 08, 2014 2:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
mislim sem na dovod.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.38
|
Objavljeno: Sre Jan 08, 2014 2:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ler je napisal/a: |
Vsaj jaz imam in vidim da tudi drugi delajo podobno da tip B uporabljajo za razsvetljavo tip C pa za vtičnice. |
Kar je seveda popoln nesmisel. Razlika med obema je v izklopni karakteristiki in zahtevami glede minimalnega kratkostičnega toka oz. maksimalno impedanco okvarne zanke. Ne moreš kar nekam dat varovalko C (ali celo D) karakteristike, če potem nimaš več pogojev za zanesljiv izklop... _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ler Član

|
Objavljeno: Sre Jan 08, 2014 3:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Ne moreš kar nekam dat varovalko C (ali celo D) karakteristike, če potem nimaš več pogojev za zanesljiv izklop... |
Se popolnoma strinjam, zato pa je smiselno na koncu naredit meritve ali celo prej kakšen hiter izračun, varnost je le na prvem mestu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.85 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sre Jan 08, 2014 6:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo se mi zdi, da nekateri, ne glede na okoliščine, še vedno upajo spacati eno šlamparijo in to uporabiti na javnih mestih.
Če nisi za to usposobljen, daj zadevo narediti in plačaj. Zakaj bi razkiral? _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 14 Ur