www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Strašilo za ptiče
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Android, tablice in telefoni
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
malci
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Aktiv.: 4.03
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 01, 2014 9:10 pm    Naslov sporočila:  Strašilo za ptiče Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

lansko leto sem bil skoraj ob polovico pridelka koruze ker so kmalu po vzniku semenska zrnja pojedli ptiči.

Letos sem prišel na idejo, da bi s pomočjo aplikacije na android telefonu s kamero gledal gibanje, in ko bi ga zaznal ( prilet ptiča, ptičev, vran..) bi sprožil zvok (npr. glas ujede, pok puške..). A težava težava je nastala pri iskanju primerne aplikacije. V google play vpišem " camera motion detector, camera trigger, .. Vse dosedaj preizkušene ti pošljejo e-mail, sms, nekatere celo oddajo zvok, a tudi pri teh ne moraš izbirati vir zvoka.

Je kdo že kdaj videl kaj takega, kar želim?

Po drugi strani pa, ali ima kdo izkušnje z elektronskimi odganjalci ptičev?
Ali pa mogoče kak načrt za samogradnjo take naprave?

Vsi nasveti kako se zanesljivo rešiti ptičev brez kemije dobrodošli.

lp
uroš

hanzek1
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Feb 2014 16:16
Aktiv.: 0.47
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 2:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Reši se jih s plinskim topom, ki vsake toliko časa poči!! Twisted Evil Drugače pa stvar brez potrebe zakompliciraš s zaznavanjem ptiča. Naredi tako, da vsake nekaj časa poči To pa lahko narediš na veliko elektronskih in neelektronskih načinov.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miklo
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Jun 2010 18:26
Aktiv.: 0.05
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 2:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole sem tudi jaz že razmišljal, samo jaz bi malo poenostavil.
Zamislil sem si, da bi dobil (google, posnel sam, ...) razne zvoke živali, ki so naravni plenilci ptic, ki pridelek ogrožajo. To bi v nekem formatu (wav, ogg,..) shranil na kako SD kartico, ki bi jo po tem bral z mikrokontrolerjem in v naključnih zaporedjih predvajal naključni zvok. Torej bi potreboval mikrokontroler, spominsko kartico, preprost ojačevalnik in zvočnik.

Če se bom tegale v kratkem lotil, bom poročal. Smile

hanzek1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 2:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja. To bo najboljša rešitev. Malce jih sprobaj splašiti z avto radijem in zvokom teh plenilcev in poglej v koliko časa se usedejo nazaj na koruzo. Ta čas potem uporabi za čas med posameznimi oglašanji teh plenilcev. Poleg tega boš moral zvoke na nekaj časa menjati. Naredi si 10 min dolg file v virtual dj ali kakšnem drugem urejevalniku zvoka. Namesto mikrokontrolerja lahko uporabiš tudi star MP3 predvajalnik in ojačevalnik s kakšnim TDA -jem.
Nazaj na vrh
krko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2012 22:19
Aktiv.: 2.90
Kraj: Cerknica

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 3:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da pristavim svoj lonček......

Mislim, da se ptiči potem navadijo na določen zvok, četudi se jim najprej zdi da je nevaren, potem spoznajo, da ni in se sploh ne zmenijo zanj.
Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 3:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S tem bi se tudi jaz strinjal.

Izkušnja s škorci. Ko so sedli na česnjo, je počilo. Škorci so odleteli, naredili krog ali dva in se vrnili. Po dveh urah pokanja, jih je odletela samo še tretjina. Domnevam da tisti bolj "tumasti".

Kompromisna rešitev, čimprej pobrati češnje iz dosegljivih vej. Tiste na vrhu pa so pozobali škorci. Tako ali tako so bile za nas praktično nedosegljive.
Nazaj na vrh
xfce
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Jul 2011 8:06
Aktiv.: 3.08

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 4:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lani so mi šoje žrle koruzo, da je bilo veselje. Potem sem res namestil zvočnik z različnimi posnetki prestrašenih šoj. Kakšne 5dni je bilo sila učinkovito, potem so se pa navadile in so veselo žrle naokoli. Zvok se je predvajal random 0-15min, različni zvoki.. ampak se res hitro navadijo.

Tudi dolgo je trajalo, da sem sploh opazil kaj žre koruzo. Namreč, vedno sta bili v akciji vsaj 2 šoji. Ena je od daleč na drevesu opazovala okolico, druga je pa žrla. Tako, da jih ni bilo več v koruzi preden sem prišel okoli hiše na njivo. Imajo dober sistem obveščanja.

Tako, da zvok se mi ne zdi dobra rešitev. Mogoče konkreten pok.
Nazaj na vrh
vpeter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Jun 2012 16:05
Aktiv.: 2.33
Kraj: Maribor okolica

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 4:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Morda bi več uspeha bilo s quadkopterjem in zvočnikom na njem? Vozil pa bi se naključno nad površino, ki jo želiš zaščititi. Seveda avtonomno Wink
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LaKi
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 20 Mar 2014 20:40
Aktiv.: 0.05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 6:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še moj predlog:
čez njivo napneš laks, nanj obesiš neko silhueto ujede in dodaš nek elektromotorček, ki bi ujedo na vsake toliko časa pognal po laksu. Po potrebi dodaš še zvočne učinke in/ali zaznavanje gibanja.

malci
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Aktiv.: 4.03
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 6:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za mnenja in izkušnje.

Saj sem gledal ta odganjalec ptičev , samo cena pa ni ravno majhna. Potem sem gledal letne koprene, a spet cena za 1500m2 + še delo + kako narediti ko koruza zraste.

quadrokopter, ki se vozi nad poljem, ja to bi verjetno bila rešitev. Bom malo razmislil tudi v tej smeri. Ali pa če bi ob njivi nalep dve žici, po teh žicah pa bi se vozil prečni drog (kot mostovno dvigalo) in bi plašil ptiče.

Opcija je tudi, da bi šel v večjo investicijo in naredil protitočno mrežo. Moram malo prekalkulirati..

lp
uroš

hanzek1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 6:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še vedno je najbolj učinkovita rešitev kemija, ki je tudi jaz ne podpiram. Mr. Green
Ptičev ne moreš kar tako prelisičiti. Lahko pa prelisičiš koga, ki zelo rad strelja z zračno.
Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 6:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekatere eksotične rešitve so prav zabavne.

Koliko koruze se pridela na 1500 m2 ? 1000 kg ? Koliko je to v € ? Recimo 200.

Vem. Matematika mogoče ne drži povsem, gre tudi za odnos do zemlje in domačega pridelka.

Ampak včasih pa imate ideje. Avtonomni quadrokopter bo stal 5 x toliko.
Nazaj na vrh
vpeter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Jun 2012 16:05
Aktiv.: 2.33
Kraj: Maribor okolica

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 6:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obelix je napisal/a:
Ampak včasih pa imate ideje. Avtonomni quadrokopter bo stal 5 x toliko.
Smeškota pa si spregledal ne?

Seveda je moja rešitev eksotična in niti ni bila mišljena preveč resno. Vendar, če bi pogledali eno veliko površino, kjer bi vrednost dobička bila veliko večja kot nekaj 100 €, potem rešitev niti ni tako trapasta.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
hanzek1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 7:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se Malčiju ne bi šlo za zdravo prehrano itd. Bi uporabil kemijo in imel bi mir. Pa še najceneje bi bilo. Še sreča, da obstaja nekaj kmetov, ki ne zlijejo po polju vse, kar se da kupiti. Pray
Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 7:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne trdim da so ideje trapaste. Pravzaprav so mi bile všeč. Pravim, da so me nasmejale.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Android, tablice in telefoni Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni