www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izbira pnevmatskega cilindra
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.63
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 09, 2014 10:40 pm    Naslov sporočila:  Izbira pnevmatskega cilindra Odgovori s citatom

V prihodnosti se bom lotil izdelave vrtalnika za TIV. Premik vrtalnika (Proxxon Micromot) bo izveden s pomočjo zračnega cilindra.

Ker sem do sedaj tovrstne sisteme le teoretično preračunaval, ter nekaj malega, delal na Festo didaktični opremi ne znam razbrati ali karakteristični podatki cilindra ustrezajo mojim zahtevam.

Recimo, da sem izbral ta cilinder. Če sem prav razbral iz podatkov je hod bata 10 mm, kar je za moj namen dovolj. Če s pomočjo premera bata ter maksimalnega tlaka izračunam maksimalno silo dobim cca. 100 N, kar bi moralo biti več kot dovolj.

So moja sklepanja in izračuni pravilni?

Zanima pa me tudi, kje bi lahko ugodno dobil dušilko, namreč ne želim prehitrih pomikov, ker le ti rezultirajo v prebijanju in ne vrtanju?

Ker vem, da je tukaj kar nekaj ljudi, ki se s takimi zadevami dnevno in profesionalno ukvarjate, upam, na dober odgovor in kakšen nasvet.

Vnaprej hvala.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 09, 2014 11:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj misliš to krmiliti z računalnikom ali se gre za ročni vrtalnik za TIV ?
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 10, 2014 8:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Kaj misliš to krmiliti z računalnikom ali se gre za ročni vrtalnik za TIV ?

Gre za ročni vrtalnik. Sicer bi teoretično lahko naredil tudi na vzvod, ampak se mi zdi nožno stikalo in pnevmatika bolj komfortna rešitev. Pa še vrtalnik lahko privijem kar na bat in ne potrebujem vodil.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
zlabo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 21:38
Aktiv.: 1.33
Kraj: Domžale-Kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 10, 2014 9:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Max sila bo 70N,ker delovni tlak je do 9bar. Dušilki lahko kupiš v vsaki trgovini z pnevmatiko, glej pa da boš pravilno obrnil dušilke (odzračevalno dušenje - v cilinder vstopa zrak neovirano,pri iztopu je pa dušen)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
webmouse
Član
Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27
Aktiv.: 5.50
Kraj: Bloška planota

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 10, 2014 10:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na to da si čisto blizu kovimex skoči v podskrajnik povprašat -- se da z njimi lepo pomeniti.

http://kovimex.si/

Kakšen rabljen za 6mm bi se tud pri meni še našel.

Pa potrebuješ tudi priključke in ventil predvidevam 5/2 portni.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 10, 2014 10:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi tole "napajal" hidravlično, s pretvornikom. V osnovi torej še vedno uporabljaš zrak, v cilindru pa se pretaka olje.
Na ta način imaš neprimerno bolj kontrolirano dušenje.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 10, 2014 10:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najlepša hvala za dosedanje nasvete. Se bom vsekakor oglasil še v Podskrajniku. Nisem vedel, da so mi zadeve tako pri roki. Wink Kakšne cene pa lahko tam pričakuje, okvirno, da ne bo kakšnih presenečenj?

Ventil bom vsekakor potreboval, samo sem se zaenkrat osredotočil na cilinder, ki mi je predstavljal za izbiro večjo težavo. Čeprav tudi ko gledam ventile pri isti trgovini mi marsikaj glede priklopa ni jasno, ker sem pač v realnosti uporabljal samo tiste z že nameščenimi hitrimi spojkami.

Načeloma bi lahko za vračanje poskrbela vzmet, ker niso potrebne praktično nobene sile in bi tako zadostoval 3/2 ventil. Mogoče bi lahko celo sama težav vrtalnika premaknila dilinder, če je seveda sila dovolj velika in vračanje časovno dovolj hitro.

Glede nato, da imam namen vrtalnik s pomočjo vpetja montirati direktno na cilinder bo verjetno smiselno gledati cilindre z dvema batoma vzporedno? Kakor vem obstajajo tudi enojni cilindri, ki ne dopuščajo vrtenja? Kakšna pa je kaj rotacijska zračnost tam? Namreč vrtalnik bo montiran izven osišča in že najmanjši premik predstavlja težavo.

VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 10, 2014 10:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne počni neumnosti!!

Vsega tega ne potrebuješ, ker s tem samo zgubiš občutek kaj se v materialu dogaja.
Za ročni vrtalnik lukenj v tiskana vezja se naredi stvari bistveno bolj enostavno in za dva razreda bolj uporabno.
Opis osnovne ideje - potem lahko dodajate luksus:

Za razliko od vseh ostalih vrtalnikov, bi ta vrtalnik moral vrtati luknje od spodaj navzgor!! Zakaj? Zato, ker zgoraj ni prostora, tam je namreč kamera, ki služi pozicioniranju naše ploščice tiskanega vezja.

V najbolj osnovni varianti je to monitor kamera, pa sveder, ki vrta navzgor. Vzamemo košček materiala, ga prevrtamo. Pogledamo na monitor kje je luknja in na monitor z tankim flomastrom narišemo nišan. Potem vzamemo svoji ploščico, se ravnamo po tem nišanu in vrtamo,.....

Ko bo to narejeno se lahko lotite izboljšav,... digikamera, software marker,...

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 10, 2014 11:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To kar si sedaj opisal je v planu že od samega začetka. Sem že v eni drugi temi opisal zadevo.

Monitorja ne bo, ker mi je samo dodatna napota na že tako majhni mizi. Sem se namreč še klasičnega računalnika znebil in bom sedaj imel samo izvlečno polico za prenosni računalnik.

Ker sem v živo videl, kako zadeva s folijo in križcem dobro funkcionira je za moje pojme to povsem dovolj.

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.05
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 10, 2014 11:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naredi si to, pa probaj zmontirati kakšem motor gor.

Ne vidim pa smisla tega početja. Whistle

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 10, 2014 11:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Monitorja ne bo, ker mi je samo dodatna napota na že tako majhni mizi.
Brez monitorja, ki ti sliko dodobra poveča ni nič. Natančnost pozicioniranja je potem skoraj taka kot pri klasičnem vrtalnem stroju.
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 10, 2014 11:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam originalno Proxxonovo stojalo, tako da le tega ne potrebujem. Gre za izdelavo naprave, ki jo omenja Darko in je debata o njej tekla že v eni drugi temi.

Ne delam nekih ekstremnih tiskanin, tako da mi gre tudi vrtanje s klasičnim stojalom, če seveda nisem kakšne luknje zaradi "paralakse" in lastne nerodnosti popolnoma zgrešil. Bolj problem je počasnost pri vrtanju s klasičnim stojalom. Če so elementi poravnani kot vojaki in posledično luknje v vrsti gre hitro. Če so pa elementi sila različni pa zadeva kar traja.

Jaz sem zadevo s folijo videl v živo pri delovanju. Zadevo s kamero pa sem si pred časom ogledal na internetu. Ker pač nimam nekega ogromnega prostora in sem mnenja, da bo za moje potrebe dovolj bom naredil s folijo, nadgradnja na kamero pa kasneje, če bo potreba tudi ne bo nek problem.

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.05
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 10, 2014 12:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdi se mi bolj smiselno počakati na to..

To je samo moje mišljenje, ti pa ...

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 10, 2014 1:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:
Zdi se mi bolj smiselno počakati na to..

To je samo moje mišljenje, ti pa ...

Brane in ostali. Eno je cnc drugo pa ročno vrtanje lukenj. To dvoje ne gre skupaj. Zakaj ne? Zato, ker ima CNC svoja odstopanja in tolerance, printer s katerim delamo ( tudi v primeru fotopostopka) pa ima svoja odstopanja. Dovolj dobra(da je še uporabna) usklajenost se doseže na ploščicah, ki so manje od 30x30 mm. Kar je večje je že problem. Na razdalji 10cm, so odstopanja že okrog 1,5mm.
Pri tem sem upošteval, da sem že porihtal velikostni korekcijski faktor printerja. Moral pa bi upoštevati še vlažnost papirja,.. odstopanje valja, njegove hitrosti,... skratka.. ni tako enostavno.
Pri izdelavi vezja v domači garaži je skoraj nemogoče narediti luknje na pravih mestih s tovrstno avtomatiko. Ostane samo še ročno vrtanje. Dokler imamo platke kjer se vrta 0.8 in več luknje, potem to ni problem. Lahko delaš s čimer hočeš. Ko pa potrebuješ vrtanje 0.35mm vije, ki imajo že tako malo mesa in kjer je tiskanina dvostranska, ter si mogoče že tam zgrešil za 0,15mm, potem je dober sistem ročnega vrtanja pomemben. Ampak brez kamere in povečave je vse skupaj brez veze.

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 10, 2014 4:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno zato, ker zaenkrat nisem na takem nivoju kot Darko nimam potrebe po tako majhnih padih. Ko in če bom pa kdaj prešel na tako majhne zadeve potem pa bom vsekakor posegel po kameri.

In če naredimo primerjavo sem jaz vrtal z najtanjšim svedrom 0,3 mm, kar je toliko, kot če prav razumem, Darkotovi padi. In še to sem delal kot uslugo sošolcu, jaz zase tako majnih lukenj zaenkrat ne potrebujem. No takrat tudi stojala nisem imel in sem vrtal iz roke. Na srečo, kljub nekje 50 luknjam uspešno.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni