www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

obdelava železnih profilov pred barvanjem
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bray
Član
Član

Pridružen-a: Sre 19 Jan 2005 23:53
Aktiv.: 1.38
Kraj: Vransko

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 31, 2014 11:51 am    Naslov sporočila:  obdelava železnih profilov pred barvanjem Odgovori s citatom

Ker nisem strojnik in ker več glav več ve.....
Iz železnih cevi imam zvarjeno konstrukcijo, ki jo bom prebarval pa me zanima kako je potrebno profile pravilno obdelati pred barvanjem. Cevi so namreč "zaščitene" z neko črno snovjo, ki je malo mastna in na rokah pušča črne sledi. Wink Površinska obdelava zgleda podobno kot cev na puški. Na ceveh je oznaka EN10217. Zanima me ali je potrebno cevi zbrusiti do sijaja ali je mogoče dovolj, če se jih samo obriše recimo z nitro razredčilom ali čim podobnim? Uporabil bom osnovni premaz za kovine na nitro osnovi in potem čez to dva sloja barve za kovine.

Navid
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Apr 2014 20:54
Aktiv.: 0.07
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 31, 2014 12:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iz prakse..., ker tudi sam nisem strojnik. Železno konstukcijo (za nadstrešek), podobno, kot jo opisuješ sam sem prebarval direktno s Tessarol-om. Čistil nisem nič. Po letu dni ne vidim še ničesar rji podobnega. Je pa res, da zadeva ni neposredno izpostavljena vremenskim vplivom.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Modlar
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2009 10:59
Aktiv.: 0.96
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 31, 2014 12:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobro je če celo konstrukcijo obrišeš z nitro razredčilom ,potem prebarvaš z temeljno barvo , nato pa še z pokrivno barvo .

Kdor visoko leta - daleč vidi.
Nazaj na vrh
Pobesneli
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24
Aktiv.: 5.03
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 31, 2014 12:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mi v firmi pred barvanjem razmastimo cevi z posebnim detergentom ki očisti cevi skiraj do sijaja. Potem pa po želji, temelja barva na nitro osnovi ali pa kak boljsega na dvokomponentni osnovi. Mi uporabljamo epoxy temelj.
[slovenščina je zame španska vas], ne si privoščit barvat na mastne cevi, neglede kakšne barve uporabljas. Nitro tudi ni namenjen za čiščenje
Nazaj na vrh
bray
Član
Član

Pridružen-a: Sre 19 Jan 2005 23:53
Aktiv.: 1.38
Kraj: Vransko

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 31, 2014 12:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozabil sem omeniti, da gre za konstrukcijo, ki bo na prostem. Torej bom probal čim bolj obrisat tisto črno stvar oziroma razmastit cevi . Brusit se mi res ne da. Wink
Hvala za odgovore.

krofko
Član
Član

Pridružen-a: Ned 10 Avg 2008 21:13
Aktiv.: 0.23
Kraj: Trojane

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 31, 2014 12:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pobesneli je napisal/a:
Mi v firmi pred barvanjem razmastimo cevi z posebnim detergentom ki očisti cevi skiraj do sijaja.

Ali lahko poveš oznako/tip tega posebnega detergenta.
Nazaj na vrh
me2d
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Sep 2009 11:10
Aktiv.: 1.52

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 31, 2014 1:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odpelji v cinkarno pocinkati, nato pa pobarvaj.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 31, 2014 2:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

me2d je napisal/a:
Odpelji v cinkarno pocinkati, nato pa pobarvaj.

Tudi sam sem takega mnenja.

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 31, 2014 3:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Točno tako. Samo barvanje je na dolgi rok dražje kot če sedaj cinkaš.
S pripombo da če ni res nujno, je cinkane zadeve bolje pustiti par let zunaj, šele potem barvati. nov cink je zelo gladek (pravijo da celo malce "masten") in nanj se težko prime barva (mora biti namenska, sicer se olušči pa par tednih!!), če ga pa pustiš na vremenu, se kasneje lepše prime in dlje traja.
Če pa že misliš takoj barvat, pa pred barvanjem pojdi čez na hitro s finim smirkovim papirjem, da narediš malo grobo podlago. Potem čiščenje in nato barvanje.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 31, 2014 3:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

cinkanje je najboljše

-obvezno oprati (wap )

----------------------------------------------------

-drugače pasiviraš železo s ferasolom oziroma razrečeno fosforjevo kislino

-lahko jo zaščitiš še s cinkovo barvo + barva
-----------------------------------------------------------------------------

-lahko pa uporabiš direktno barvo ki to fosforjevo kislino že vsebuje imajo oznako ''direct to rust''

[/url]

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 31, 2014 3:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lucca brassi je napisal/a:
cinkanje je najboljše

če sem lahko malce zloben: najboljše je zadevo narediti iz RF materiala. Sicer se sliši drago, a treba je vedeti da je RF sicer nekajkrat dražji od Fe (na kilo), ampak tudi pošteno lažji - pri RF uporabljaš tanjše cevi. ČEepotem računaš da postaviš in je to to, brez barvanja na 5-10 let, prideš s ceno na isto.
Seveda če si ne zaželiš roza ograjo... Dancing
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pobesneli
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24
Aktiv.: 5.03
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 31, 2014 3:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če cinkas moraš potem pobarvat z temeljem ki je temu namenjen in ni treba nič pustit.

Pobarva se kvalitetno z dvokomponentno barvo in je mir. Mi imamo naše izdelke locirane trenutno od južnega do severnega pola na vseh kontinentih in nismo imeli niti ene reklamacije na barvo. Pa niti en izdelek ni pod streho so vsi na prostem.

Za en projekt porabimo več 300kg temelja in 300kg barve.

@krofko
Bom pogledal kakšno čistilo imamo, samo ga nabavljamo v italiji in ne prodajajo na liter.

Ima pa v sloveniji Austrochem čistilo Super TARCO , ki ga zmešaš z vodo stvar namočis in opereš z baromatom. ne bo niti znamenja od maščobe več, če delaš to z toplo vodo še toliko bolje.

Italijansko je boljše, samo ga ne boš dobil. Bi ti ga dal kakšen liter, samo tega ni za pošiljat po pošti.
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 31, 2014 4:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@ protonček

RF zelo hitro rjavi v stiku z železom

krko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2012 22:19
Aktiv.: 2.90
Kraj: Cerknica

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 31, 2014 5:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz pa priporočam malo drugačen postopek.
Najprej bi to na grobo obrisal s kakšno cunjo in čistilnim bencinom, potem dal peskat, šele na to cinkat. Pot od peskanja do cinkanja naj bo čim krajša, oz. pretečen čas.
Kolikor je mani znano, se barva na cink zelo slabo oprime (mogoče obstajajo namenske barve, kot je že nekdo omenil)
Nazaj na vrh
Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.07

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 31, 2014 6:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz mastne cevi, oz končano konstrukcijo operem s puromatom z dodatkom detergenta. Potem pustim kak dan ali dva, da rahlo porjavi.

Na to gre ferosan ali kaj podobnega (fosforna kislina), namreč fosforna kislina nujno potrebuje rjo, da deluje.

Nato plast temeljne barve, po možnosti korocink (drago) in dve plasti zaščitne barve (tesarol ali kaj podobnega, vendar ne vodne barve, ki jim še ne zaupam)

Nitro barve so za špricanje.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni