www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

24V elektromotor za dvigovanje folije rastlinjaka?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kuharandrej1
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Mar 2008 19:06
Aktiv.: 0.15
Kraj: mb

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 08, 2009 1:06 am    Naslov sporočila:  24V elektromotor za dvigovanje folije rastlinjaka? Odgovori s citatom

Lep pozdrav! Spomladi se bom lotil avtomatizacije rastlinjaka . Naredil bom samodejno regulacijo temperature rastlinjaka.
Ko bo vroče se bo stranica rastlinjaka dvignila, in obratno. Motor bom krmilil s pomočjo Easy krmilnika, (program že imam napisan). Zanima me kje bi dobil poceni, ustrezen 24V elektromotor, katerega moč je nekje 30-50W, in s čim bi naredil zamenjavo smeri motorju, oz. če se dobi ustrezen rele za to.
Našel sem dva specializirana podjetja s tem, samo imajo nesprejemljive cene:(.
Že naprej se zahvaljujem za odgovorje Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.81
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 08, 2009 1:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

elektromotor za brisalce tovornjaka

http://www.iskra-ae.com/slo/dc_motors.php

1OVER0
Član
Član

Pridružen-a: Sob 01 Dec 2007 14:06
Aktiv.: 1.19
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 08, 2009 9:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj ne vem kako profesionalno boš delal to zadevo - ali bo za doma ali pa za zaunanjega naročnika. Vseeno še vedno lahko vazmeš kakšen motor, ki je v osnovi grajen za višjo napetost (recimo 36 V ali 48 V) vendar moraš upoštevati, da če rabiš 30-50 W na 24 V potem rabiš v takem primeru v osnovi kupiti močnejši motor (če je narejen za višjo napetost), ker bo imel pri nižji napetosti slabše karakteristike.
Smer lahko obračaš z enim DPDT (Double Pole Double Throw) relejem ali pa z dvema SPDT (Single Pole Double Trow) relejema. V obeh primerih je potem smer vrtenja v eno stran definirana z relejem v mirovanju, če ga pa hočeš reverzirati pa vključiš rele. Seveda se da to elegantno rešiti tudi z tranzistorji.
Poglej po forumu, zadnjič je nekdo spraševal ravno glede obračanja smeri vrtenja DC motorja.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kuharandrej1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 09, 2009 8:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ok, super hvala hvala...hvala Very Happy
Nazaj na vrh
mkorit55
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Dec 2007 15:34
Aktiv.: 0.36
Kraj: komenda

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 09, 2009 9:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mogoče bi bila najlažja rešitev tri fazni motor, najlazja menjava smeri, samo faze tamenjaš????

cena tek motorjev je nizka!!! jaz bi imel neki podobnega ali pa pojdi malo na boljši trg v ljubljano!!

24V motorje z reduktorjem (ki ga seveda potrebuješ) dobiš tudi od invalidskih vozičkov, imam tudi to na zalogi!!

imam pa en motor ki je na višji napetosti 48V?? samo ni etikete tako da nevem koliko V je!!

samo za intermeco glede regulacije sem [slovenščina je zame španska vas] tudi napravil regulacijo za skladišče krompirja. Uporablja sonde ds1820 in vlagomer sht71. Eno tako stvar potrebuješ!

če te kaj zanima pošlji ZS

Edi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Nov 2007 23:12
Aktiv.: 0.79
Kraj: Ljubljana - Kot pri Ribnici

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 12, 2009 2:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ima morda kdo idejo za kaj takega uporabiti kar poceni baterijski vrtalni strojček? V raznih tehničnih trgovinah se začnejo cene z deset in nekaj €. Preklop smeri vrtenja izvedeš z relejem in mora delat pa še če zmanjka elektrike po zadeva še dan ali dva odpirala in zapirala tisto okno.
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 12, 2009 2:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stvar bo delala, dokler časa ti ne zariba motor, se ti ne iztročijo baterije, ...
Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 12, 2009 3:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Ima morda kdo idejo za kaj takega uporabiti kar poceni baterijski vrtalni strojček? V raznih tehničnih trgovinah se začnejo cene z deset in nekaj €. Preklop smeri vrtenja izvedeš z relejem in mora delat pa še če zmanjka elektrike po zadeva še dan ali dva odpirala in zapirala tisto okno.

Pravzaprav dobra zamisel. Pritrditev na motor je že rešena, vgrajen je reduktor, če drži eno sezono je amortiziran.

LpA
Nazaj na vrh
Edi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Nov 2007 23:12
Aktiv.: 0.79
Kraj: Ljubljana - Kot pri Ribnici

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 12, 2009 4:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:

Stvar bo delala, dokler časa ti ne zariba motor, se ti ne iztročijo baterije, ...

To pa ni kmalu, imam en vrtalnik še iz časov ko so bili 7,2V imel sem obrt in z njim hodil na teren, pa še dela, le baterija je umrla, kar lahko rešiš z trafotom za tak namen.

Obelix je napisal/a:
Citiram:

Pravzaprav dobra zamisel. Pritrditev na motor je že rešena, vgrajen je reduktor, če drži eno sezono je amortiziran.

LpA

Setrinjam tudi, če vsako leto en umre je poceni in enostavno za zamenjat. Razen, če hoče nekdo na vsak način imet bolj profi zadevo.
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 12, 2009 5:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S trafotom boš to težko menjal. Take "igrače" ob obremenitvi potegnejo tudi 20A.
Nazaj na vrh
kuharandrej1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 12, 2009 8:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem že zmontiral eno avtomatizacijo za rastlinjak. Od neke firme iz ljubljane. Uporabljen je 24V DC elektromotor moči 40W. Ne vem točno kako močan trafo je not, bom pogledal pa povedal. Motor sam po sebi gre za moje pojme pre počasi, ima pa en velik plus, to je, da ima že vgrajena končna stikala, kar je estetsko.
Mislim, da bom kar poklical na iskro, pa naročil 24v motor od brisalcev tovornjaka.
Nazaj na vrh
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 12, 2009 8:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takšne elektromotorje in pogone bi znali imeti tudi pri www.first.si
Nazaj na vrh
mkorit55
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 13, 2009 9:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

od brisalcev motorji se dobijo za male pare na vsakem avtoodpadu!
zakaj bi pa moral bit 24V saj je lahko 12V. sam mislim da je se najbolj enostavno z 3F motorjem ker ne rabis trafota Very Happy je pa mal problem če kdo kaj zraven sari, ker ga lahko malo strese Twisted Evil .

kakšno silo pa premaguje tale tvoj motorček?
Kakšno je to okno??

če gre kotor počasi je lahko zelo majhen!! Pri regulaciji rastlinjaka pa imaš časa na pretek. Če 10min zapira ni panike!! Tako da verjeten bi bil od prisalcev kar hiter. Mogoče kakšna vrvica da se na navija pa bi slo ze bolj pocasi!

koncno stikalo rabis samo eno, ko je zaprto. Za odpiranje zmeriš čas in ni treba stikala.

Mi lahko opišeš malo krmiljenje!! je to samo na zemperaturo ali tudi na vlago??? No na vlago bi imel lahko zalivanje!!

kuharandrej1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 13, 2009 11:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vesel sem, da se tako zanimate za to. Mkorit55, res lahko bi najlažje uporabil 3f motor z nekaj kontaktorji( smer menjalno vezje), brez problema bi premagoval večje breme. Vendar nastopijo naslednji problemi: Dovoljena napetost dotika glede na okolje je po mojem previsoka. Okoli objekta dela veliko ljudi, kateri bi lahko potencialno prišli v stik z napetostjo. Motor bom pritrdil od zunaj, kateri bo dvigoval,navijal 30 metersko palico polivinila, do višine 3m. Problem so torej tudi zunanji vplivi( staranje materiala, vročina, vlaga, mehanske poškodbe...), zato bom raje uporabil nizko (24V) napetost. Trafo pa pomojen ne rabi biti močnejši od 500W, ki se ga dobi za 50€ prb.
Kot sem na začetku napisal bom uporabil krmilnik easy serije 800, na katerega bom lahko pripeljal signal z večih rastlinjakov. Za enkrat bom krmilil samo temperaturo, zanima pa me kje se dobi precizne vlagomerje, saj sem v rastlinjake tudi zmontiral velike izpihovalce toplega zraka, kateri ga sedaj precej izsušijo in bi mi merjenje vlage(v zemlji) prišlo tudi zelo prav!
http://sl.kolektorsynatec.si/oprema/stikalna-oprema/industrijska-avtomatizacija/krmilnorelejni-modul-easy/easy800/
Nazaj na vrh
mkorit55
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 14, 2009 9:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

no saj sem to tudi napisal da te lahko MALO strese

zanimam pa se za to temo ker sem nekaj podobnega (ali celo enakega) naredil

jaz sem delal čisto od začetka, to pomeni da sem uporabil mikrokontroler avr (atmega32). krmilim 9 relejev, na uC pa je priklopljeno 8 sond tipa ds1820. Te sonde so zelo enostavne za uporabo, saj jih ni treba NIČ umerjat samo temperaturo prebereš Very Happy Very Happy .

Vlagomer je pa bolj hecna zadeva. Starejši princip merjenja je bil z kondenzacijskimi lističi (ne me za besedo držat če nisem prav napisal), to je najcenejša zadeva (problem pa je ker gre samo do 80%, gre tudi več samo je napaka prevelika)

drug sistem je merjenje s pomočjo temperature. En senzor je v 100% vlagi drug pa na suhem in iz neke formule (nevem kakšne) se da zračunat vlago. Ta zadeva je kr točna vendar je problem kako en senzor držat v 100% vlagi.

Jaz sem pa se odločil za najbolj enostaven sistem to je sonda sht71. Je kr draga (okrog 36E). Vendar je zelo natančna (poglej data). Ampak mislim da ga na tvoj krmilnik težko monterat.
Ta zadeva deluje digitalno in je treba kar kakšno kapljico znoja da napišeš program po datashetu.
mislim pa da bi bila tudi varianta ta senzor dati v zemljo, sam eno ehišje bi moral dati okol senzorja.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni