|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jat2406 Član

Pridružen-a: Čet 08 Jun 2006 9:50 Prispevkov: 18 Aktiv.: 0.08 Kraj: Podlipoglav
|
Objavljeno: Čet Jun 08, 2006 10:24 am Naslov sporočila: Iščem HV Multiplier za osciloskop |
|
|
Pa dolgih letih se mi je poslovil Tektronix 2215
Zgleda, da je pobralo HV Multiplier, čeprav še malo miga in vse skupaj se precej greje in cvili.
Črna škatlicaa ima oznako CMX554D (tektronix p/n : 152-0791-00), po načrtih pa naj bi imela vhod 2Kv, izhodi, pa -2Kv in 4Kv.
Belmet, ki naj bi imel pooblaščen servis in zastopstvo pravi, da ne bo nič za deli, zato bo vsakršna pomoč dobrodošla.
Imel sem tudi že idejo nekako narediti zadevo, pa mi manjka znanja za to. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Jun 08, 2006 10:34 am Naslov sporočila: |
|
|
iskanje na googlu za: CMX554D vrne (edini rezultat):
http://www.sphere.bc.ca/test/tek-parts/tekparts5.html (diodes, rectifiers, HV)
Sorry, sold (60$)
Mogoče bi jih lahko povprašal, če lahko dobijo še kakšnega...
Proizvajalec komponente je unitrode (www.unitrode.com), oziroma Texas instr. po novem. Pri teh bi lahko dobil informacijo o nadomestnem delu.
Jur
Nazadnje urejal/a jur Čet Jun 08, 2006 10:45 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jat2406 Član

|
Objavljeno: Čet Jun 08, 2006 10:44 am Naslov sporočila: |
|
|
To povezavo sem že videl
Cena niti ni pretirana, je pa potem vprašanje še transpotnih stroškov, mogoče še carine, pa je lahko že vprašanje, če se sploh splača.
Edino zakaj bi rad usposobil starega je, da je izredno lahek, kar pri prenašanju povsod naokoli kar nekaj pomeni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Jun 08, 2006 10:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Elektronika naprave je zalita v plastiko. Z olfa nožem lahko spraskaš plastiko stran in zamenjaš defektno komponento. Plastika je izredno trda (dvokomponentna smola) in zato gre rezanje počasi. Pri tem lahko poškoduješ kakšno komponento, ali pa zarežeš prst. Včasih se tak način splača.
V napravi so verjetno samo diode in kondenzatorji in deluje kot kaskadni množilnik (oziroma seštevalnik). Vhodna napetost 2 kV verjetno ni istosmerna ampak izmenična?
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jat2406 Član

|
Objavljeno: Čet Jun 08, 2006 11:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Res je! Vhodni priključek je vezan direktno na trafo, masa gre na tiskano vezje prav tako -2Kv. Nisem sicer raziskoval kam, 4Kv pa na ekran.
Odlotal sem vso zadevo iz tiskanine in potem priklopil samo vhod in maso pa se je zadeva obnašala podobno. Najbrž je res kaj v šlusu pa ne preveč, ker bi sicer odbilo predregulator in razsmernik, tako pa samo vse napajalne napetosti padejo za kakih 30% in vse skupaj grdo šumi in cvili.
Uha sicer nisem hotel postaviti preblizu, najverjetneje pa cvili napajanje zaradi preobremenitve, ker na multiplierju tudi v temi ni nič svetlega videti.
Bom res probal nekako razkopat zadevo, saj slabše ne more biti.
Če nič drugega, se pa spotoma naučim, kje se takih stvari ne sme šlatat.
Če pa vse skupaj ne bo ratalo, me pa še zmeraj vleče ideja, kako stvar narediti na novo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Čet Jun 08, 2006 11:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno je prebita dioda ali kondenzator v multiplikatorju. Kaj pametnega se ne da narediti. Naprave ne priključuj, ker ti lahko poškoduje napajalnik osciloskopa. Če boš multiplikator podiral, je dobro če imaš kakšnega znanca zdravnika. Napravo se slika z rentgenom (največja moč), tako da približno vidiš, kje so komponente. Tako prihraniš precej časa.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jat2406 Član

|
Objavljeno: Čet Jun 08, 2006 12:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok! Hvala za nasvet!
Tole z rentgenom bom pa probal, ko se mi ponudi prilika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.05 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Čet Jun 08, 2006 4:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poskusi z nožem odstraniti zunanjo plastiko, nato pa cel sklop namoči v nitro razredčilo za kakšen teden. Zalivka se bo razmehčala in jo zlahka odstraniš z nečim neostrim (samo ne z nožem!) Če se ni vsa zalivka razmehčala ponoviš postopek. Pač traja dolgo, ampak da se rešiti marsikaj. Tako sva pred leti z mojim bivšim šefom odkrivala (beri: kopirala) skrivnosti Ballufovih induktivnih stikal.
Potrpljenje je božja mast!
Branko _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Pet Jun 09, 2006 10:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Nitro razredčilo žal topi le nekatere plastike. Dobro pa topi oznake na komponentah . Zato ima delo z nožem svoje prednosti. Je pa potrebno zares paziti. Delo lahko včasih olajša tudi segrevanje komponente (namakanje v vroči vodi), da se plastika zmehča.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni