www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vzdrzevanje baterije prenosnika
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sundancer
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Avg 2004 22:30
Aktiv.: 1.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 15, 2006 8:51 pm    Naslov sporočila:  Vzdrzevanje baterije prenosnika Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Rad bi odprl debato o tem kako je najbolje ravnati s prenosnikom, da bi baterija ostala uporabna cim dlje casa.

Sam imam IBM prenosnik, ki ga vecinoma uporabljam doma ali v sluzbi priklopljenega na adapter. Obcasno pa se pojavi potreba po delu na terenu. Ponavadi do pol ure ali uro, ce je treba do kake naprave dostopati preko RS232 porta in ni moznosti napajanja prenosnika. Ce se taksna potreba pojavi enkrat na teden potem ponavadi baterijo iztrosim do konca in potem napolnim.
Kaj pa ko sem na terenu nekje do 15 minut oziroma ce baterija ne pade pod 90%. Bi takrat vseeno mogoce priklopil adapter ali je boljse iztrositi baterijo do konca?

Mogoce bi se kdo napisal kako je priporocljivo ravnati z baterijo.

Marko.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 15, 2006 9:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tvoj prenosnik ima najbrz Li-ion baterijo, s katero se nima smisla pretirano obremenjevati, saj ob normalni uporabi zdrzi tistih par let, kapaciteta pa pac stalno pada. Ce kaj, potem pazi da je ne izpraznis do konca in pustis prazne predolgo (tako ali tako se racunalnik sam ugasne, da se baterija ne unici popolnima).

Ce bi bila baterija starinska NiCd ali NiMH, bi bilo potrebno pazljivejse (in drugacno) ravnanje.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.61
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 15, 2006 9:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mit o spominskem efektu ostaja...
Li-Ion baterije nimajo spominskega efekta. Bolj jo izrabiš, če jo iz 90% namerno izprazneš in potem napolneš do konca. Pri teh baterijah so namreč pomembni cikli poljnenja. 1 cikel = 100% polnjenja (torej tudi 5x iz 80% na 100% - vir: Apple).
Najhuje pri pisarniškem delu je to, da ljudje ne uporabljajo programov za throthling procesorja (če le-ta to podpira) in prepustijo zadevo Windowsem, ki pa v večini primerov na polno našponajo procesor in s tem segrevanje. Meni pri normalnem delu NIKOLI ne deluje ventilator. Edino med kakšnim zahtevnim računanjem (ali igro.. Smile ).
Namreč najhuje za te baterije je toplota, ki opazno skrajša življenjsko dobo in število ciklov.
Pa še glede praznjenja: nikoli Li-Ion baterij ne izprazni do konca!

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 15, 2006 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Smola Li-ion baterijskih packov je v tem, da o življenjski dobi več ali manj ne odločajo baterijski členi, pač pa komercialno naravnana zaščitna elektronika Sad . Običajna življenjska doba je nekje okrog 500 ciklov in to boš težko presegel - s slabim ravnanjem, ali slabim členom v njem kvečjemu manjša. Ob že napisanih nasvetih glede ravnanja ni kaj dosti dodati.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kos19
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 20 Jul 2005 21:47
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 15, 2006 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam 4 leta star prenosnik pa je baterija kar dobro delala. Sedaj je pa na koncu saj mi ne zdrži niti 15 min. Pa me zanima če kdo ve kje bi nabavil novo po dobri ceni, po mojih poizvedovanjih naj bi bila okoli 30k sit. Ohišje prenosnika je GERICOM 15.6

Mogoče kdo ve za vgodnejšo ceno?

NeoTO je napisal:
Najhuje pri pisarniškem delu je to, da ljudje ne uporabljajo programov za throthling procesorja (če le-ta to podpira)

Imam intel celeron 1.7gHz
Dobim throthling program zanj? Rolling Eyes Če mi ga podpira seveda. Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 15, 2006 10:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kos19 je napisal/a:
Mogoče kdo ve za vgodnejšo ceno?

Poglej na eBay - ce tam ni cenejse, potem ne bo nikjer.

Citiram:
Imam intel celeron 1.7gHz
Dobim throthling program zanj? Rolling Eyes Če mi ga podpira seveda. Rolling Eyes

Mislim, da tvoj CPU ne zna bolj varcno delovati (razen seveda halt ukazi, kar pa je kapljica v morje ...). Ce nastavis profil v Control Panelu | Power Options na Portable/Laptop, potem deluje precej bolj varcno kot z default profilom (vsaj pri meni - P4M CPU), sicer pa lahko naredis svoj profil z zastonjskim programom SpeedswitchXP (vtipkaj ime v Google), kjer dolocis meje za preklop v doloceno stanje.

O tem katera stanja delovanja CPU podpira sem najvec izvedel v Linuxu, kjer to lepo pise (ACPI), najbrz pa obstaja tudi kaksen program za Windowse, ki to prikaze, a ga na zalost ne poznam.
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 16, 2006 9:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri meni deluje program RMClock veliko bolje kot SpeedSwitchXP, podpira pa tudi več procesorjev. Celeron M verzija ne podpira spreminjanja frekvence on-the-fly, zato pa je med drugim tudi toliko cenejša. Vseeno poskusi z RMClock-om. Je pa zastonj.
Mimogrede, meni deluje ponavadi CPU pri 0.7V in 600MHz in je čisto stabilen in čisto dovolj zmogljiv za delo v Windowsih. Ko je potreba pa se preklopi na hitrejše (avtomatsko seveda).

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
kos19
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 20 Jul 2005 21:47
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 16, 2006 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom poskusil z obema programa pa bom videl kateri dela bolje.

Hvala
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 17, 2006 8:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Noben ne mora "delati" boljse, ker noben nicesar aktivno ne pocne - procesor se vedno sofirajo Windowsi, v programu le nastavis meje za svoj profil.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 17, 2006 9:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za varčevanje z energijo imajo prenosniki določene nastavitve tudi v biosu (na primer odklop odvečne periferije,...). Potrebno je prebrati navodila.

Jur
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 17, 2006 9:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
Noben ne mora "delati" boljse, ker noben nicesar aktivno ne pocne - procesor se vedno sofirajo Windowsi, v programu le nastavis meje za svoj profil.

Kolikor se jaz spomnim, je imel SpeedSwitch samo min in max hitrost, vmesnih pa ne.

Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 17, 2006 10:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NeoTO je napisal/a:
Sokrat je napisal/a:

Kolikor se jaz spomnim, je imel SpeedSwitch samo min in max hitrost, vmesnih pa ne.

Ne razumem - ce mislis s tem hitrost CPUja, potem je to stvar hardvera; ne mores recimo nastaviti P4M CPUja (kar imam v mojem notebooku) na hitrost med najnizjo in najvisjo, ker CPU pac tega ne podpira. Ali eno, ali drugo, nastavis pa tresholde za preklop.

http://www.diefer.de/speedswitchxp/index.html (slike z razlago so spodaj)
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 17, 2006 10:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tile programi samo spreminjajo množilnik FSBja in napetosti. Pri meni je na min. hitrosti ta FID 6x, pri max. pa 16x. SpeedSwitch je poznal samo ti dve vrednosti, RMClock pa uporablja tudi vmesne. Ne spomnim se, ampak s SpeedSwitchem sem imel enkrat ene težave in sem preklopil na RMClock.
primozsu
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Feb 2005 9:11
Aktiv.: 1.74
Kraj: MB - Šentjur

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 05, 2007 12:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene pa zanima, če je bolje baterijo ven vzeti, ko ga imam celi čas na omrežje prikloplenega ali je vseeno?
Nazaj na vrh
Domenius
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15
Aktiv.: 5.01
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 05, 2007 1:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz. Pa sem razmišljal, da to ne bi bilo preveč pametno, ker bi se s časom baterija zelo izpraznila, kar ji pa škoduje.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni