|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
twom Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37 Prispevkov: 986 Aktiv.: 4.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Apr 12, 2020 10:38 pm Naslov sporočila: Detekcija mačka |
|
|
Želel bi detektirati mačka, ko pride na okensko polico v pritličju. Obenem pa bi z nežnim zvokom mačku javil, da je nekdo doma, ko bi bila naprava vključena. Na idejo mi pride kakšna na dotik občutljiva podlaga. Enega Raspberrija imam viška, tako da se lahko poigram. Na misel mi pride še infra rdeč senzor prehoda, ultrazvočni senzorji bi pa verjetno mačka samo odgnali.
Zvečer imam spuščene rulete, ker se tako bolje počutim.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1972 Aktiv.: 12.86 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Pon Apr 13, 2020 12:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Ko pride muc na okensko polico, bi ga rad odgnal ali dvignil rolete in sprejel v sobo? _________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.63 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pon Apr 13, 2020 7:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Standardni senzor PIR je lahko rešitev, če ni problema, da zazna tudi večja bitja (ljudi), ki so v bližini. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1663 Aktiv.: 13.18 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Pon Apr 13, 2020 9:34 am Naslov sporočila: |
|
|
PIR senzor bo zaznaval precej večje področje kot je okenska polica. Z zaslonkami in ograjicami lahko dosežeš ozko območje delovanja, tako da bi zadeva lahko bila uporabna.
Jaz sem enak problem z zaznavanjem mačka na okenski polici rešil z IR žarkom, na eni strani okenske špalete je IR LED v cevki, na drugi strani IR sprejemnik SFH5110-38 ki ima spredaj dodano cevko. Cevka je uporabljena zato, ker se nisem ukvarjal z lečami, da bi naredil ozko usmerjen žarek in ozko sprejemanje IR svetlobe. IR oddajnik in sprejemnik sta postavljena tako, da maček na polici zagotovo prekine žarek.
Na razdalji 120cm deluje zanesljivo. 38kHz moduliran žarek IR svetlobe se vklopi na 10s za cca 500ms, bolj pogosto ni potrebno, ker maček na okenski polici vztraja dovolj časa in mijavka... Svetlobni impulz cca 500ms je še dodatno moduliran z nekje okoli 300Hz. Ko so okna zaprta in je prižgan TV, ga ne slišimo, da bi ga spustili noter, pozimi zvečer pride noter spat.
IR sprejemnik je lahko katerikoli podoben, lahko je 36kHz ali 38kHz, vseeno, treba je prilagoditi frekvenco oddajnega dela. Večina deluje bolj ali manj enako, ima IR filter, demodulator, AGC, ... digitalni izhod, z nekaj logike zadeva deluje po željah, poraba je majhna, bi šlo tudi baterijsko, če bi IR LED delovala še bolj poredko.
Moja rešitev je delna kopija tega:
https://www.electroschematics.com/infrared-light-barrier/
Oddajni del je narejen kot samostojen modul z ATtiny13A, sprejemni prav tako samostojni modul z ATtiny13A, modula nista sinhronizirana, sprejemnik pričakuje IR impulze v nekem časovnem razmaku, če tega ni, sklepa da je žarek prekinjen. Lahko bi naredil tudi s samo enim arduinotom...
Mimogrede, da bi mačku sporočal če je kdo doma niti ni potrebno, ima zelo dober sluh in tudi ni tako butast, da ne bi vedel kdaj je kdo prisoten v hiši. Za našega vem, če notri ni nikogar, ne bo mijavkal na oknu, takoj ko zasliši in/ali začuti, da je nekdo noter, že začne prosit z značilnim mijavkanjem. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37 Prispevkov: 986 Aktiv.: 4.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Apr 13, 2020 9:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
v.j. je napisal/a: |
PIR senzor ...
... že začne prosit z značilnim mijavkanjem. |
Kako se pa IR obnese pozimi v mrazu, oziroma poleti v vročini, ko je balkon ves pregret?
Razmišljma pa, da bi jaz moral z detekcijo pokriti balkon, ne (samo) police... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1663 Aktiv.: 13.18 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Pon Apr 13, 2020 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozimi dela normalno, mraz nima vpliva. Za poletje ne vem, ni priklopljeno, ker imamo na kip odprta okna in maček poleti ne hodi noter. Direktna sončna svetloba bi verjetno zmotila sprejem, ampak s cevkami tega problema ni.
Kako boš pokril balkon se boš moral znajti, mislim da sploh ni potrebe, navadi mačka da prosi na okenski polici ali pred balkonskimi vrati. Po mojih izkušnjah mački vedno "fehtajo" pred oknom ali vrati, so veliko bolj iznajdljivi kot si mislimo.
Tudi mijavkanje je posebno za vsak vzrok... ko fehta pred oknom in bi rad postrežbo je drugačno mijavkanje kot če fehta za vstop na toplo... ko pride domov čez dvorišče malo pomijavka in pove da je tu, ko prinese miš, se spet čisto drugače oglaša.
Kaj točno je tvoj cilj, nisi napisal, tako da z moje strani je to to. Bolj boš kompliciral s površino in mesti za detekcijo mačka, več težav boš imel. Navadi ga na eno mesto in detektiraj samo tisto malo območje. Marsikdo misli, da se mačka ne da naučit, o ja, se da, še bolj pa maček nauči nas... če se mu pustimo. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.81 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pon Apr 13, 2020 10:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Želel bi detektirati mačka, ko pride na okensko polico v pritličju. Obenem pa bi z nežnim zvokom mačku javil, da je nekdo doma, ko bi bila naprava vključena. Na idejo mi pride kakšna na dotik občutljiva podlaga. Enega Raspberrija imam viška, tako da se lahko poigram. Na misel mi pride še infra rdeč senzor prehoda, ultrazvočni senzorji bi pa verjetno mačka samo odgnali.
Zvečer imam spuščene rulete, ker se tako bolje počutim. |
enostavno.... nasproti okenske police postaviš pasjo hišico s psom  _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni