www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Popravilo vezij za pametno hišo
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gSedusak
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 11 Nov 2024 9:30
Aktiv.: 0.55
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 11, 2024 10:12 am    Naslov sporočila:  Popravilo vezij za pametno hišo Odgovori s citatom

Pozdravljeni elektroniki. Ker se veliko stvari poskušam lotiti sam, mi včasih uspe narediti več škode kot koristi Brick wall .
Poleti sem z bagarjem kopal okoli hiše in seveda uspel poškodovati glavni električni kabel. Ob izgubi nevtralnega vodnika je prišlo do medfazne prenapetosti - hitro pomerjena nekje okoli 300V. Ob tem mi je skurilo tudi vse elemente pametne hiše - Sonoff.
Seveda sem se odločil, da bom varčen in bom poskušal vezja popraviti - malo se mi mudi, ker s merilci temperature upravljam releje za ogrevanje v hiši. Elemente sem iskal v IC elektronika in HTE pa so bili zelo skopi z informacijami.
Predvidevam, da so kratko potegnili varistorji in upori na vhodu 230V.
Situacija je sledeča:
- Pri "napajalni enoti NSPanel" sem zamenjal varistor, sedaj pa iščem ustrezen upor - nikjer nisem zasledil enakih barvnih oznak (rjava, črna, črna, zlata in črna).
- Na termostatu sem odstranil varistor, oba kondenzatorja in upor, ki so imeli vidne poškodbe - varistor ni težave dobiti, rumen kondenzator sem dobil malo večji, radialni kondenzator pa je že težava.
- Stikalo MINIR3 sumim le varistor in kondenzator.

Zanima me vaše mnenje o popravilu elektronike in kje bi lahko dobil navedene elemente. Za primerno ceno, sem pripravljen tudi plačati, če se najde strokovnjak, ki bi bil pripravljen elektroniko spraviti v pogon, saj sem res le laik v elektroniki Very Happy

Hvala in lep pozdrav, Gašper

PXL_20241111_075225558.MP.jpg
 Opis:
Napajalna enota NSPanel
 Velikost datoteke:  4.59 MB
 Pogledana:  7 krat

PXL_20241111_075225558.MP.jpg

PXL_20240926_050522555.jpg
 Opis:
Termostat
 Velikost datoteke:  2.08 MB
 Pogledana:  8 krat

PXL_20240926_050522555.jpg

PXL_20241111_075440332.jpg
 Opis:
Stikalo MINIR3
 Velikost datoteke:  2.09 MB
 Pogledana:  5 krat

PXL_20241111_075440332.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 11, 2024 10:24 am    Naslov sporočila:  Re: Popravilo vezij za pametno hišo Odgovori s citatom

gSedusak je napisal/a:
Za primerno ceno, sem pripravljen tudi plačati, če se najde strokovnjak, ki bi bil pripravljen elektroniko spraviti v pogon

Ne da bi zdaj snob izpadel, ampak ena ura strokovnjaka pokrije še par Sonoff modulov zraven teh skurjenih ... Wink

Drugače upor je po vsej verjetnosti 10R, če imaš še kakšen delujoč sonoff, lahko pomeriš. Varistorji se načeloma uporabljajo 275V za 230V sistem.

Elkoti v kitajskih modučkih so pa problem, ker so "čudno velikih" vrednosti glede na dimenzije in jih običajno težko dobiš (oz. noben resen proizvajalec ne bo lagal o karakteristikah Wink ). Daj noter največ, kar pač dimenzijsko dobiš.

Drugače pa farnell, mouser, digikey ... Bo izbire kar naenkrat precej več ... (pa vsi imajo nad 50 EUR zastonj pošiljanje)

LP, g

gSedusak
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 11, 2024 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede stikal MINIR3 se popolnoma strinjam, saj se jih dobi že za 10€/komad - nekaj najbolj kritičnih sem naročil takoj, da lahko ročno upravljam ogrevanje. NSPanel Pro pa pride cca. 130€ in bi vseeno poskušal popraviti.
Bi pa z veseljem pomeril delujoče elemente, pa jih ni nič ostalo, saj so umrle čisto vse naprave, ker so bile na isti fazi - nekaj časa je trajalo, preden sem izklopil glavno stikalo.

Pri iskanju upora me najbolj bega vrednost moči - aksialne primerne velikosti sem našel 400-600mW, sem in tja se najde kakšen 1W. Bo to zadostovalo.

Pa hvala za info, že iščem, kaj lahko dobim po spletnih trgovinah.

LP, Gašper
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 11, 2024 10:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj vec kot 1W tole glede na velikost ni ...
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.40
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 11, 2024 12:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V črnučah imaš tudi Just za te komponente.

Imajo pa kitajci njihov "black friday" 11.11 zdaj, tako da če boš rabil novega je bolj ranga 76€ z poštnino
https://www.banggood.com/SONOFF-NSPanel-Pro-Smart-Home-Control-Panel-Smart-Scene-Wall-Switch-Gateway-Hub-Voice-Control-Smart-Home-Thermostat-Display-Switch-Works-with-Alexa-EU-Version-p-1996049.html

qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.22
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 11, 2024 1:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tu bi moral pogledat zavarovalno polico za hišo, zelo verjetno je, da so te zadeve pokrite.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 11, 2024 4:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je upor na vhodu, potem je to inrush limiter in tudi varovalka, če ni druge. Dejansko moč na njem izračunaš enostavno: P = I^2 * R, kjer je I poraba vezja. 10Ohm se zdi smiselno za tako napravico. Tudi 0,5W bo dovolj.

Mislim, da bi pri nas moral dobiti vse te elemente oz. njihove ekvivalente
Nazaj na vrh
Ravne
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Maj 2019 22:02
Aktiv.: 2.61

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 11, 2024 5:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na prvi sliki je po mojem mnenju varovalni (fusible) upor 10 ohm. Recimo 1W.
Dobiš tukaj.
Moje mnenje o elementih na drugi sliki pa:
Elementi so dobavljivi:
Varistor MOV-10D471K https://si.farnell.com/bourns/mov-10d471k/varistor-mov-775v-disc-10mm/dp/2921656
47nF/275V AC https://si.farnell.com/kemet/r463f247000n0k/cap-0-047-f-10-pp-radial/dp/2763143
6,8uF/400V https://si.farnell.com/rubycon/400bxc6r8mefc10x16/cap-6-8-f-400v-20/dp/1831309
Dušilka 33uH https://si.farnell.com/epcos/b82141a1333k000/inductor-33uh-0-3a-10mhz-axial/dp/3651590

elementi.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.82 MB
 Pogledana:  5 krat

elementi.jpg

Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.56
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 11, 2024 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem zakaj povezave na Farnell, saj vse, razen upora (ga nisem našel), dobiš tudi v ICju in še cene so nižje.
Npr. zadnja postavka, dušilka 33uH(300mA) je v Farnellu 0.45€(brez davka, če se ne motim), v ICju pa 0.18€(z ddv),
še kondenzator in varistor,
elektrolita 6.8uF/400V v ICju nisem našel, imajo pa 4.7uF in 10uF /400V.
Poleg ICja je zagotovo ša kakšna trgovina v SLO, ki prodaja te komponente.

Ravne
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Maj 2019 22:02
Aktiv.: 2.61

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 11, 2024 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
Ne vem zakaj povezave na Farnell, ...

Dal sem samo primer, da je dobavljivo, ker gSedusak ni našel vsega. Na Farnellu imajo pa ponavadi tudi datasheet.
Nazaj na vrh
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.88
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 12, 2024 2:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vrednost 10Ω, toleranca 5%, glede na velikost zna biti moč cca. 1-2W.

Črn obroček za "multiplier" barvnim obročkom velikokrat pri takšnih oblikah nizkoohmskih uporih pomeni, da je fusible ali tudi neinduktiven (non-inductive wirewound resistor).
Glede na sam izgled in pozicijo na tiskanini je tak upor uporabljen tudi namesto varovalke in se ob kratkem stiku ali preobremenitvi prekine in ne z(a)gori kot bi navaden upor.
Večkrat je tudi na tiskanini oznaka FR kor fusible resistor.

Podoben primer označevanja drugega proizvajalca za "Fusible wirewound resistor" s črnim obročkom na koncu za upor 33Ω/1W.

Vir spodnje slike

Crn_obroc_za_toleranco.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  52.09 KB
 Pogledana:  1 krat

Crn_obroc_za_toleranco.PNG

bostjang
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 12, 2024 11:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole sem našel o varovalnih uporih:
https://www.electronicdesign.com/technologies/components/passives/article/21192650/fail-safe-wirewound-resistors-for-robust-applications

In video s primerjavo odpovedi z impulzom in preobremenitvijo:
Fusible Resistor: Surge fail vs Overload fail - YouTube

Ali se potem za silo lahko uporabi navaden metalplastni upor? Taki so na zalogi v IC, npr.

Sicer pa ugotavljam, da mnogo tudi velikih distributerjev nima kategorije ali lastnosti 'fusible resistors' in je zato potrebno vložiti kar nekaj truda za iskanje ustreznega upora.

Nazadnje urejal/a bostjang Sre Nov 13, 2024 8:14 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
gSedusak
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 12, 2024 2:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za odgovore!

Vrednost vsega skupaj res ni velika, ampak se bom vsaj kaj novega naučil - mogoče tudi, kako biti bolj pazljiv Very Happy

Sem si prebral in upam, da tudi razumel, vse elemente in njihov namen, tudi že začel z iskanjem komponent. Če bo vse po sreči, bomo konec tedna že "lotali".

Še enkrat hvala! Sporočim kakšen bo rezultat.

LP, Gašper
Nazaj na vrh
1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 49.66

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 13, 2024 7:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da se ne boš preveč prekuril s testiranjem prvo pomeri, če se modul zbudi, če mu gor pritisneš tiste 3.3V za napajanje in ni skurjeno vse na plati.
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 13, 2024 8:18 pm    Naslov sporočila:  Re: Popravilo vezij za pametno hišo Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
Ne da bi zdaj snob izpadel, ampak ena ura strokovnjaka pokrije še par Sonoff modulov zraven teh skurjenih ... ;)

To je res, vendar ima popravilo lahko dodano vrednost, če se vgradijo kvalitetni elektroliti in ne šrot, in ima tako izdelek nekajkratno življenjsko dobo kot nov.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni