|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jupi Član

Pridružen-a: Sre 22 Jun 2005 22:01 Prispevkov: 14 Aktiv.: 0.06
|
Objavljeno: Pon Okt 03, 2005 3:35 pm Naslov sporočila: temperatura??? |
|
|
vprašanje sem bil prisiljen premakniti sem...
kako v dosu pogledaš temperaturo procesorja??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Pon Okt 03, 2005 4:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
V prilozenem programu in/ali v lastnem programu, napisanem po opisu hardvera ali reverse-engineeringu prilozenega proghrama za kaksen drug OS ? DOS je bil narejen preden so v PCje zaceli na veliko montirati tovrstne senzorje, pa tudi senzorji so najbrz med samo razlicni - vsaka implementacija pride s svojim programom za nadzor.
Ce racunalnik senzor sploh ima, potem je najbolj enostavno podatek preveriti v BIOSu. Ce ga nima -> smola zate; dodaj svoj senzor (termometer) in odcitaj rezultat meritve. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39 Prispevkov: 947 Aktiv.: 4.00 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Pon Okt 03, 2005 4:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po mojem je mislil Command Prompt (cmd).
Je pa res najlažje preverit temperaturo v biosu, kjer ti poleg trenutne temperature kaže še maksimalno dovoljeno temperaturo in še marsikaj drugega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6733 Aktiv.: 28.41 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Pon Okt 03, 2005 5:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na temo odčitavanja raznih senzorjev obstaja kar nekaj orodij. Nekatera ponujajo proizvajalci matičnih plošč (Intel naprimer) je pa tudi kar nekaj neodvisnih orodij s podporo za različne plošče. Dos oziroma command line monitorjev ne poznam, lahko pa poskusiš srečo s HMonitorjem ali pa za moj okus boljšim Speedfanom. Če matična plošča vsebuje vse potrebno, boš kar nekaj informacij dobil.
Ja, v BIOS-u že, vendar je za to potreben restart. Rezultat tega pa je, da ne gledaš dejanskih vrednosti pod obremenitvijo. Pa v primeru kakih strežnikov zna biti tudi sila narodna reč tak način preverjanja temperature .
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Dec 20, 2005 11:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Za 1500 sit nabavi digitalni LCD termometer, ki se uporablja za zunanje in notranje meritve tempereture. Termometer vgradi v PC na sprednjo stran pod ali
nad CDrom. (v plastični pokrovček praznega slota izrežeš luknjo v velikosti LCD
displaya in gor prilepiš termometer). Sondo za meritev zunanje temperature prilepi na CPU. Z tipko za izbor temperature sedaj meriš temperaturo
računalnika ali procesorja. Če odpreš termometer in prilotaš notranji senzor temperature (ntc upor) na pol metra žice, lahko meriš temperaturo diska ali
napajalnika.
Razen menjave baterije na leto ali dve ni problema. Temperaturo meri pod windowsi, linuxom in celo pod DOSom. Tudi ko je računalnik ugasnjen.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mitjaf Član

Pridružen-a: Pet 10 Jun 2005 12:19 Prispevkov: 22 Aktiv.: 0.09 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Dec 20, 2005 8:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur to je res najboljša rešitev, ne potrebuješ nobenega programa, ne zaseda ti ram-a in vedno vidiš koliko je temperatura - sam sem tudi naredil to pred časom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni