www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Detektor ovir (IR)

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Anze
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 01 Okt 2006 22:09
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 01, 2006 10:13 pm    Naslov sporočila: icon_warning Detektor ovir (IR) Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Spravil sem se delati robotka pa sem se ustavil pri senzorjih daljine. Zanima me kako bi jih naredil najceneje in najpreprostejse. Doma se mi valja nekaj SFH5110-38 in me zanima kako jih uporabiti. Izhod je lahko analogen ali pa samo pošlje 1 pri npr. 25cm oddaljenosti. (PIC bo imel funkcijo mozganov)

Verjamem da je ze bilo nekaj o tem napisano, pa vendar nisem nic nasel.
Upam da mi boste znali pomagati!

lp,
Anze
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.61
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 06, 2006 1:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NE555 + IR detektor (SFH5110, TSOP1738, ...) uporablja večina primitivnih robotkov. Bolj 'advanced' verzija je bil opisana v SE pred kratkim, kjer je bil uporabljen D/A pretvornik za poganjanje oddajne diode in s primernim software-om zgleda, da stvar celo deluje.
Druga opcija pa so Sharpovi merilniki razdalje, ki ti dajo ven lepo analogno napetost, odvisno od razdalje objekta. Problem je v tem, da so ti senzorji 'počasni' (okoli 25 osvežitev na sekundo) in dragi (pod 7k SIT jih še nisem videl).

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.05
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 06, 2006 7:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Probaj pogledati tukaj in naprej na senzorje.
Branko

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
snow
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Dec 2005 14:02
Aktiv.: 1.44
Kraj: Ljubljana || Velenje

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 06, 2006 7:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koliko pa kaj vplivata barva in oblika objekta na odboj in posledično na signal in meritev?
Nazaj na vrh
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 07, 2006 12:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za te ir senzorje je najboljša barva bela. Kolikor jaz vem, se ti robotki najbolje znajdejo v belih labirintih. Tudi sam sem preizkušal to na večih odtenkih bele, a se je najbolje obneslo takrat, ko je bila svetloba nad labirintom enakomerna. Tudi sence robov močno vplivajo na merjenje razdalje z ir senzorji.

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
Anze
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 01 Okt 2006 22:09
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 08, 2006 4:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja nekaj sem poizkusal... pa deluje samo na beli. U bistvu sem naredil tako, da sem s picom prizigal diodo (zamik 26us) in z multimetrom meril izhod iz senzorja.

Sharpove se dobi v italiji robotitalia.com se mi zdi za prbl. 15€ + poštnina.

Sedaj sem si omislil ultrazvocni merilec (v conradu 2,8k sit) in deluje kar dobro Confused
Nazaj na vrh
snow
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Dec 2005 14:02
Aktiv.: 1.44
Kraj: Ljubljana || Velenje

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 08, 2006 5:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Do kakšne razdalje in kako natančno pa deluje tale ultrazvočni merilec?

Ima tudi senzor za temperaturo in temperaturno kompenzacijo?
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.61
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 08, 2006 6:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Anze je napisal/a:
... Sedaj sem si omislil ultrazvocni merilec (v conradu 2,8k sit) in deluje kar dobro Confused

Kateri merilec to? Tisti analogni?

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
svizec75
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 26 Sep 2006 15:13
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 09, 2006 10:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja seveda - SFH pa 555. Pa kaj še.
tle maš proximity switch. Sam zase trza nekje na 10-20cm. Če mu daš driver + externo diodo, boš pa prišel do vezja, ki vključuje IR detektor na WCju.
Majo ga v Farnellu.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni