|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mikron007 Član

Pridružen-a: Čet 29 Mar 2012 12:54 Prispevkov: 17 Aktiv.: 0.11 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sob Apr 27, 2024 7:54 pm Naslov sporočila: Električni pastir - ločilni transformator |
|
|
Pozdravljeni,
na popravilo sem dobil električni pastir v kateri je bil napajan preko ločilnega transformatorja 230V.
Z izločitvijo tega transformatorja pastir deluje ok, mene pa zanima ali je takšno delovanje varno. Pastirji ki sem jih popravljal do zdaj, namreč niso imeli ločilnega transformatorja, sama elektronika pa je bila podobna.
V kolikor bi dodal nov ločilni transformator me zanima za kakšen tok naj bo.
Pred transformatorjem je varovalka 1A.
Hvala.
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 445 Aktiv.: 2.79
|
Objavljeno: Sob Apr 27, 2024 8:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Funkcija ločilnega transformatorja je zaščita pred električnim udarom. Samo delovanje el. pastirja z ločilnim transformatorjem ni pogojeno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
prel1 Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16 Prispevkov: 372 Aktiv.: 8.60 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Sob Apr 27, 2024 9:20 pm Naslov sporočila: Re: Električni pastir - ločilni transformator |
|
|
mikron007 je napisal/a: |
Pozdravljeni,
na popravilo sem dobil električni pastir v kateri je bil napajan preko ločilnega transformatorja 230V.
Z izločitvijo tega transformatorja pastir deluje ok, mene pa zanima ali je takšno delovanje varno. Pastirji ki sem jih popravljal do zdaj, namreč niso imeli ločilnega transformatorja, sama elektronika pa je bila podobna.
V kolikor bi dodal nov ločilni transformator me zanima za kakšen tok naj bo.
Pred transformatorjem je varovalka 1A.
Hvala.
 |
Na obstoječem ločilnem transformatorju ni bilo navedenih podatkov ?
Varovalka je hitra (F) ali počasna (T)
Izmeri tok med delovanjem (jaz bi raje z analognim ampermetrom) upoštevaš največji odklon ,to bi bila najnižja referenčna osnova za tok. Tako bi jaz postopal, kdor ima več izkušenj v tem pa lahko poda boljši predlog. Lahko recimo še na podlagi dimenzij poišćeš na spletu podoben trafo za dodaten podatek o toku ali po modelu električnega pastirja dobiš kaj več informacij. _________________ Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mikron007 Član

Pridružen-a: Čet 29 Mar 2012 12:54 Prispevkov: 17 Aktiv.: 0.11 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Ned Apr 28, 2024 12:13 am Naslov sporočila: |
|
|
kvarkel je napisal/a: |
Funkcija ločilnega transformatorja je zaščita pred električnim udarom. Samo delovanje el. pastirja z ločilnim transformatorjem ni pogojeno. |
Razumem delovanje ločilnega transformatorja, in vem da samo delovanje pastirja ni pogojeno z njim (zato sem ga tudi testno izločil). Ampak me je vseeno zanimalo če se v praksi vseeno priporoča uporaba ločilnega transformatorja pri takšni vezavi.
prel1 je napisal/a: |
Na obstoječem ločilnem transformatorju ni bilo navedenih podatkov ?
Varovalka je hitra (F) ali počasna (T)
Izmeri tok med delovanjem (jaz bi raje z analognim ampermetrom) upoštevaš največji odklon ,to bi bila najnižja referenčna osnova za tok. Tako bi jaz postopal, kdor ima več izkušenj v tem pa lahko poda boljši predlog. Lahko recimo še na podlagi dimenzij poišćeš na spletu podoben trafo za dodaten podatek o toku ali po modelu električnega pastirja dobiš kaj več informacij. |
Sem pozabil napisat, da na samem transformatorju ni bilo podatkov. Hvala.
Tok imam imam namen premeriti v naslednjih dneh.
Po sami dimenziji in debelini žic bi rekel da je okoli 100W več kod dovolj za delovanje.
Varovalka je (F) torej hitra.
Malo sem brskal po spletu in sem opazil, da je "Elektronika Hercules - Mengeš" spletna stran še "živa", tako da se bom morda obrnil tudi na njih.
Prilagam še boljše kakovosti slik vezja in transformatorja:
https://postimg.cc/yJx6GvY6
In slik iz prve objave:
https://postimg.cc/CR2J081S
https://postimg.cc/SXzdxK28 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shar Član

Pridružen-a: Sre 10 Feb 2016 11:15 Prispevkov: 150 Aktiv.: 1.32
|
Objavljeno: Ned Apr 28, 2024 8:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Tak pastir porabi bistveno manj kot 100W.
Približno moč takega transformatorja kot na sliki lahko približno določiš, če dolžino najdaljše stranice jedra (v cm) deliš s tri, to pomnožiš z debelino paketa jedra (v cm), nato pa ta rezultat kvadratiraš. Ker pa ima transformator s slike okno za navitje precej nepopolnjeno, je njegova uporabna moč še precej manjša, kot bi lahko bila glede na jedro.
Tokovna zmogljivost navitja se lahko določi tudi iz debeline žice, vzame se približno 3,5A na kvadratni milimeter preseka žice. Ko se meri žica se mora lak upoštevati.
Varovalka na primarni strani transformatorja bi naj bila počasna (T), jaz bi jo določil kot nazivni tok transformatorja x 1,5. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.19 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Ned Apr 28, 2024 8:53 am Naslov sporočila: |
|
|
HS80 -> 2,5J
poraba je teoretično 2,5W z upoštevanjem izgub max 5W, trafo 10W bo že zagotovo dovolj, seveda je lahko tudi močnejši.
Ločilni transformator je potreben, kadar je VN transformator s preslabotno izolacijo med primarjem in sekundarjem. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
prel1 Član

|
Objavljeno: Ned Apr 28, 2024 10:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Predlagal bi ti še sledeče, če ni očitnih vonjav po skurjeni izolaciji navitja, da previdno odstraniš vrhnjo (papirnato) izolacijo, če veš katero je primarno navitje (drugače z obeh). Tako da prideš do izvodnih povezav. Lahko je recimo kje zgolj prekinitev ali pa ima mogoče vgrajeno termično varovalko katera je prekinjena.
Drugače pa bi se tudi jaz strinjal, da je moč transformatorja okoli 10W, nikakor 100W. _________________ Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
prel1 Član

|
Objavljeno: Ned Apr 28, 2024 10:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Po sliki sodeč kjer so izvodni vodniki z belo izolacijo mi delujejo debelejši od debeline žic navitja. Dodal bi še, da premeriš oba navitja, kjer je prekinitev odstraniš vrhnjo zaščitno plast, da prideš do izvodnih povezav ali termične varovalke, če bi to bil možen vzrok. _________________ Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni